Isä Serafim Seppälä osallistuu yleisortodoksiseen suurkonferenssiin Ateenassa 24.–28.11.
Kun Suomen ortodoksien katseet kohdistuvat kirkolliskokoukseen Valamossa, ortodoksisessa maailmassa huomio suuntautuu samaan aikaan Ateenaan, jossa järjestetään 24‒28.11. yleisortodoksinen suurkonferenssi otsikolla Ortodoksinen teologia 2000-luvulla. Tapahtuma on sikäli erikoinen, että se on kolmas tapahtuma sarjassa, jonka ensimmäinen osa oli vuonna 1936 ja seuraava vuonna 1976.
Teemana on yleisluonteinen ”haasteita ja näkökulmia”, minkä alle mahtuu ortodoksisen teologian koko kirjo ekklesiologiasta ekumeniaan ja pakolaiskriisistä kanonisoinnin antropologiaan. Luennoimassa on johtavia akateemisia teologeja kuten Andreas Andreopoulos, Paul Gavrilyuk, Cyril Hovorun, Vassa Larin, Aristotle Papanikolaou ja Elizabeth Theokritoff. Piispoista tunnetuin lienee Hierotheos Vlachos, jonka kirjoja on luettu paljon Suomessakin. Konferenssin avajaisjuhlan pääpuheen pitää itseoikeutetusti patriarkka Bartolomeos.
Suomen ortodoksista kirkkoa tapahtumassa edustaa isä Serafim Seppälä, joka lähtee matkaan uteliaana:
– On kiinnostavaa nähdä, miten tämä poikkeaa viimevuotisesta akateemisten ortodoksiteologien maailmankonferenssista Voloksella, sillä nyt painotus on pykälää kirkollisempi, mutta puhujat ovat kuitenkin pitkälti samaa joukkoa. Ortodoksiteologin pitää tietysti pystyä puhumaan sekä kirkon äänenä että akateemisessa kriittisessä tyylilajissa, ja kyllähän kirkonkin äänen olisi kyettävä itsekriittisyyteen.
– Jos kerran näitä järjestetään vain 40‒50 vuoden välein, kaiketi tätä voi luonnehtia sukupolvikokemukseksi. Jostain syystä meidän piispoistamme kukaan ei ollut hirveän innokas lähtemään matkoille tuolla viikolla, vaikka syksyinen Ateenahan on mitä miellyttävin paikka, Serafim naurahtaa.