Ukrainalaisten kotoutumiseen tähtäävä työ etenee

Filantropia ry:n Yhdessä kirkossa -hanke on käynnistymässä – Helsingissä ukrainankielistä yhteisöä palvelee erityisesti Profeetta Elian kirkko.

Keräysjuliste Ukrainan kriisikeräyksestä

Pian kaksi vuotta kestänyt hyökkäyssota on tuonut Suomeen kymmeniätuhansia ukrainalaispakolaisia. Heistä valtaosa on kuulunut Ukrainassa ortodoksiseen kirkkoon – osa aktiivisina jäseninä, osa passiivisemmin. 

Suomen ortodoksinen kirkko on saanut tässä erityisen palvelutehtävän. Uuden kotiseurakunnan lisäksi kirkko voi tarjota tänne asettuneille ukrainalaisille tukea myös suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumisessa.

Matkassa on kuitenkin monta mutkaa. Vaikka ortodoksisuus on monille tuttua, niin Suomen ortodoksisen kirkon toimintatavat ovat tulijoille vieraita. Esimerkiksi kirkon jäseneksi rekisteröityminen on heille tuntematon käytäntö. Myös kirkko- ja kielipoliittiset kysymykset ovat tulleet vastaan: se, että Suomessa toimii yksi ortodoksinen kirkko, joka palvelee kaikkia ortodokseja kansallisuuteen ja äidinkieleen katsomatta saattaa olla meille itsestäänselvyys, mutta muualta saapuneille todellinen hämmästyksen aihe.

Kirkossa on tehty viimeisten vuosien aikana paljon työtä ukrainalaisten palvelemiseksi ja kotouttamiseksi ja paljon on myös opittu. Vuoden 2023 kirkolliskokous päätti, että yksittäisten toimenpiteiden sijaan ukrainalaisten parissa tehtävä työ jatkuu seuraavien neljän vuoden ajan kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetystyön järjestö Filantropia ry:n koordinoimana. Työhön varattiin vuosittainen 130 000 euron määräraha.

Yhdessä kirkossa

Kirkollishallitus pani kirkolliskokouksen marraskuussa tekemän päätöksen toimeen kokouksessaan 31. tammikuuta. Helmikuun aikana kirkon palvelukeskus ja Filantropia ovat aloittaneet keskustelut kotoutushankkeen käytännön toteutuksesta.

Hankkeen tavoitteena on tukea sotaa paenneita ja Suomeen asettuneita ukrainalaisia kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja Suomen ortodoksiseen kirkkoon. Yhdessä toimien kirkon, hiippakuntien, seurakuntien ja muiden toimijoiden on mahdollista luoda toimintaympäristö, jossa kotoutuminen voi toteutua.

Tavoitteesta nousee myös hankkeen nimi ”Yhdessä kirkossa – Suomen ortodoksisen kirkon kotoutumista edistävä työ sotaa paenneiden ukrainalaisten keskuudessa”.

Osana hankkeen valmisteluja Filantropia käy alkuvuoden aikana keskusteluja hiippakuntien ja seurakuntien työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa ja kartoittaa kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti jo tehtyä työtä eri puolilla Suomea.

– Verkostomaisen hankkeen toimintoja muokataan tarpeiden mukaan työn edetessä. Temaattiset ryhmät keskittyvät hengellisen työn, koulutuksen, viestinnän ja kotoutumisen edistämiseen. Muutaman kerran vuodessa kokoontuva ohjausryhmä seuraa hanketta kokonaisuutena ja toimii hanketiimin tukena, kertoo Filantropia ry:n toiminnanjohtaja Riina Nguyen.

Helsingissä Profeetta Elian kirkko pääosaan

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa on tehty päätös toimittaa joka sunnuntai ukrainan- ja suomenkielinen liturgia Pyhän profeetta Elian kirkossa Lapinlahden hautausmaalla. Ensimmäinen ukrainan- ja suomenkielinen liturgia toimitettiin kirkossa 18. helmikuuta.

Ukrainalaisyhteisön toiveesta palvelukset toimitetaan nimenomaan kaksikielisinä, jotta palvelukset kutsuvat koolle myös muita kieliryhmiä – niin suomenkielisiä kuin muitakin. Kotoutuminen etenee parhaiten, kun kirkossa ollaan yhdessä.

Kirkko pyrkii puhuttelemaan ukrainasta saapuneita myös sosiaalisessa mediassa. Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalle on luotu 14.2. ukrainankielinen soittolista Православна Фінляндія, Ortodoksinen Suomi. Soittolista löytyy täältä: https://www.youtube.com/@Suomenortodoksinenkirkko/playlists

Soittolistan ensimmäisellä videolla Ukrainasta Suomeen paennut diakoni Sergiy Danilov kertoo Suomen ortodoksisen kirkon käytössä olevasta kalenterista. Videosta on tehty myös venäjänkielinen versio, joka on julkaistu Helsingin Unioninkadulla sijaitsevan Pyhän Kolminaisuuden kirkon omalla YouTube -kanavalla.

Kriisiapukeräys Ukrainaan jatkuu

Filantropia ry:n helmikuussa 2022 käynnistämään kriisiapukeräykseen on tähän mennessä lahjoitettu yli 182 000 euroa. Apua on välitetty kuukausittain sodan alusta alkaen vuoden 2023 loppuun mennessä yli 174 000 euroa. 

Keräykseen voi osallistua mm. Filantropian keräyssivun (https://filantropia.fi/kohde/kriisiapu-ja-kehitysyhteistyo/) tai MobilePayn kautta. 

Lisätietoja Yhdessä kirkossa -hankkeesta:
Riina Nguyen, riina.nguyen@ort.fi, 044 336 7064.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Filantropia ry