Uutta luettavaa teologiasta kiinnostuneille

Ortodoksian uusin numero on ilmestynyt ja Teologia.fi -julkaisun uusimmassa numerossa on useita ortodoksista kirkkotaidetta käsittelevää artikkelia. Ortodoksisen teologian näkökulmat nousevat hyvin esiin myös Suomen patristisen seuran uusimmassa julkaisussa Vapaus.

Ortodoksia vol 63 (2023)Ortodoksia on ortodoksisen kirkon teologiaan, kulttuuriin ja perinteisiin keskittyvä vertaisarvioitu aikakauskirja, jota julkaisevat Ortodoksisten Pappien Liitto ja Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian koulutusohjelma yhteistyössä Karjalan Teologisen Seuran kanssa. 

Myös paperisena ilmestyvän julkaisun uusin numero on luettavissa osoitteessa https://journal.fi/ortodoksia/issue/view/10763. Numerosta löytyy ajankohtaisia ja kiinnostavia artikkeleita mm. pappismunkki FT Serafim Seppälältä (Vastarinta, tappaminen ja armeija varhaiskirkon ajattelussa), yliopistotutkija Heta Hurskaiselta (Suomen luterilaisen kirkon oppineuvottelut Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa ja sota Ukrainassa), tutkijatohtori Harri Huoviselta (Kirkon jäsenyys 300-luvulla), teologian tohtori Elsi Takalalta (Naiset, lapset ja ihmisoikeudet ortodoksisessa kirkossa) ja tutkijatohtori Talvikki Ahoselta (Poliittisen ortodoksisuuden määrittelyn haasteista). 

Teologia.fi esittelee yleistajuisesti teologian alan tutkimusta. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan, Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademin ja Itä-Suomen yliopiston teologian osaston ylläpitämän palvelun sisällöt on suunniteltu uskonnonopettajien, seurakuntien työntekijöiden, diakonien, teologian opiskelijoiden ja tutkijoiden sekä laajemman yleisön tarpeita silmällä pitäen. 

Numeron 2023/3 teemana on taide ja teemanumeron päätoimittajana on toiminut pappismunkki TT Damaskinos Ksenofontoslainen. Numeron kirjoittajiin lukeutuvat hänen lisäkseen mm. FT Katariina Husso (Ikonimaalarin määritelmiä) ja FT Serafim Seppälä (Itäistä teologiaa valkokankaalla). Lukemaan pääsee osoitteessa https://teologia.fi/.

Suomen patristisen seuran uusimman julkaisun ensimmäisen osan vertaisarvioidut artikkelit käsittelevät vapautta ja unia, sekä Jumalan ja ihmisen luontoa varhaiskristillisessä teologiassa. Toisen osan esseissä käsitellään Clemens Aleksandrialaisen ajatuksia vapauteen tyyntymisestä, Gregorius Suuren luontometaforia sekä keskiajan armenialaisen maailmankuvan holismia. Kohti vapautta: Varhaiskristillisiä tulkintoja vapaudesta, unista ja maailmankuvasta –teoksen voi tilata osoitteesta https://www.suomenpatristinenseura.fi/spf-21/.