Valamo vuoden matkailukohde

Matkailutoimittajien Killan puheenjohtaja Eero Nokela perusteli Valamon palkitsemista muun muassa siksi, että luostarissa ei kysellä vieraiden maailmankatsomusta, vaan sinne ovat yhtä tervetulleita niin uskonnolliset kuin uskonnottomatkin ihmiset. Palkitsemisen perusteissa Valamoa kehuttiin myös rauhan ja suvaitsevaisuuden tyyssijaksi.
 
Kotimaan vuoden matkailukohde -palkinto jaettiin Matka 2013 -messuilla Helsingissä.
 
Valamon luostarin ensimmäinen hotelli valmistui jo 50-luvulla, joten matkailu on ollut jo pitkään veljestön yhtenä elinkeinona. Viime vuosikymmeninä siitä on tullut luostarin pääelinkeino. Valamossa käy vuosittain yli 100 000 vierailijaa, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.
 
Päivävierailulle tai yöpymään voi tulla ympäri vuoden, yhä useammat tulevat myös ulkomailta, erityisesti Venäjältä. Luostarista on muun muassa suora bussiyhteys Pietariin.
 
Luostari on siellä kilvoittelevan veljestön koti. Moni menee luostariin hiljentymään ja osallistumaan sen päivittäiseen jumalanpalveluselämään. Vähintään yhtä moni saapuu luostariin rentoutumaan luonnossa liikkuen, viettämään aikaa perheen ja ystävien seurassa tai oppimaan uusia taitoja Valamon kansanopiston kursseilla. Luostari on myös suosittu juhla-, kokous- ja seminaaripaikka.
 
Jokainen vuodenaika virittää luostarin vieraat omanlaisiinsa tunnelmiin. Vilkkaimpaan kesäaikaan Valamoa ympäröivä luonto on vehreimmillään. Tuolloin vierailuun voi yhdistää laivaristeilyn Heinäveden kanavareitillä, jossa pääsee ihailemaan kaunista kansallismaisemaa, tutustumaan alueen historiaan, vierailemaan Täyssinän rauhan rajakivellä tai lähellä sijaitsevassa Lintulan nunnaluostarissa.
 
Parhaiten hiljaisuus ja rauha ovat aistittavissa talven hämärässä, jolloin valkoisten hankien keskellä valoa tulviva luostari henkii ainutlaatuista tunnelmaa.
 
Monet vierailevat Valamossa myös kevään kirkkaudessa tai syksyn sinisinä hetkinä. Oma lukunsa ovat luostarissa vietetyt kirkolliset juhlapyhät, joulu ja pääsiäinen, jotka tuovat Valamoon vuosittain runsaasti pyhiinvaeltajia ja valamolaiseen tunnelmaan kiintyneitä vieraita.
 
Matkailutoimittajien Kilta on jakanut vuodesta 1972 tunnustuksia parhaille matkailutuotteille ja/tai ansioituneille henkilöille. Palkinto jaetaan matkamessuilla.
 
 
 
 
17.1.2013

 

Tulostettava sivu