Kuuntele arkkipiispa Paavalin (+1988) opetuspuhe sekä puhtaan maanantain suuri katumuskanoni vuodelta 1982.
Suuren paaston ensimmäisellä paastoviikolla eli puhtaalla viikolla kirkossa luetaan pyhän Andreas Kreetalaisen suurta katumuskanonia. Kuuntele arkkipiispa Paavalin opetuspuhe katumuksen merkityksestä sekä tallenne jumalanpalveluksesta, jossa hän toimittaa puhtaan maanantain katumuskanonin Kuopion Ortodoksisen kirkkokuoron kanssa. Kuoroa johtaa Sulo Halla.
Äänite on alunperin julkaistu C-kasettina vuonna 1982 nimellä ”Armahda minua, Jumala”.
Kuuntele arkkipiispa Paavalin radioitu puhe ”Tahtoni mukaan” tästä.
Arkkipiispa Paavali (1914–1988) oli Valamon munkki ja Suomen ortodoksisen kirkon rakastettu päämies lähes 30 vuoden ajan (1960–1987). Hän oli myös arvostettu kirjailija, kääntäjä, kirkkomuusikko, liturginen teologi ja kilvoituselämän ohjaaja. Hänen kuolemastaan tulee lauantaina 2.12.2023 kuluneeksi 35 vuotta.
Iankaikkinen muisto!
Oheinen arkkipiispa Paavalin radioitu hartauspuhe on taltioitu 1980-luvulla.
Joulukontakki – ortodoksisen kirkon keskeisin joululaulu
Kontakin teksti on kirkon perimätiedon mukaan 400–500 -luvuilla eläneen hymnografi Romanos Melodoksen käsialaa.
Joulukontakki on ortodoksisen kirkon keskeisin joululaulu – sanallinen esitys jouluikoniin kuvatusta tapahtumasta: ”Tänä päivänä Neitsyt yliolennollisen synnyttää, ja maa tarjoaa luolan lähestymättömälle. Enkelit paimenten kanssa ylistystä veisaavat. Tietäjät tähden mukana vaeltavat, sillä meidän tähtemme on syntynyt Lapsukainen – iankaikkinen Jumala.”
Kontakin teksti on kirkon perimätiedon mukaan 400–500 -luvuilla eläneen hymnografi Romanos Melodoksen käsialaa.
Oheisen linkin takaa löytyy bulgarialaisella sävelmällä laulettu joulukontakki, jonka on sovittanut Dmitri Borntjanski ja suomeksi sovittanut P. Akimov. Kontakki on nauhoitettu Tampereen ortodoksisessa kirkossa marraskuussa 2015. Kvartetissa laulavat kanttori Heikki Hattunen, Saara Ruuska, Elina Pyöli ja Olli Tikkanen.
8. marraskuuta kirkko viettää ylienkeli Mikaelin, Gabrielin, Rafaelin ja muiden ruumiittomien voimien juhlaa.
Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan professori, pappismunkki Serafim Seppälä luennoi aiheesta ”Enkelten kirkko” ortodoksisilla kirkkopäivillä Lappeenrannassa 29. elokuuta. Nauhoitteen kesto on noin 57 minuuttia.
Pääsiäisaikana toimitettava lyhyt pääsiäisen hetkipalvelus, jossa voit laulaa mukana.
Äänitteeltä kuulet Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n Orologion -projektissa nauhoitetun pääsiäishetkipalveluksen.
Äänitteellä troparin laulaa Johannes Teologin laulajat.
”Silloin kun kunnialliset opetuslapset | jalkain pesemisen aikana ehtoollisessa valistuivat, | niin kunniaton Juudas | rahanhimoa sairastaen vajosi pimeyteen | ja myi sinut, vanhurskaan Tuomarin, väärille tuomareille. | Katso, rahanhimoitsija, | sitä, joka rahan tähden hirtti itsensä. | Pakene tuota kyltymätöntä sielua, | joka Opettajalleen näin julkesi tehdä. | Herra, joka kaikessa olet hyvä, kunnia olkoon sinulle.”
Tropari on nauhoittu Rantakylän kirkossa Joensuun kirkkopäivillä vuonna 2010. Äänessä ovat Johannes Teologin laulajat ja kuoroa johtaa diakoni Petri Nykänen. Troparin on säveltänyt bulgarialaisen sävelmän pohjalta kanttori Heikki Hattunen.
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon opetuspuhe Vaasan seurakunnan 150-vuotisjuhlaliturgiassa 18. syyskuuta 2016.
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon opetuspuhe Vaasan seurakunnan 150-vuotisjuhlaliturgiassa 18. syyskuuta 2016. Kesto 10 minuuttia.
Podcast arkkipiispa Paavalin ja Pauli Jouhkin keskustelusta Valamon vaiheista talvisodan syttyessä 75 vuotta sitten.
Talvisodan syttymisestä tuli 30. marraskuuta kuluneeksi 75 vuotta. Yksi sodan seurauksista oli Laatokan Valamon luostarin evakuoiminen. Luostariin kohdistui ilmahyökkäyksiä ja pommituksia, joista tuhoisimmat tapahtuivat 2. ja 4. helmikuuta 1940. Useat luostarin rakennukset tuhoutuivat, mutta pääkirkko säilyi kuitenkin ehjänä.
Kun luostarin väki oli saatu evakuoitua, viimeistä irtaimiston evakuointia jäi tekemään vain kourallinen miehiä, joiden joukossa olivat sotilaspastoreina toimineet pappismunkit isä Pietari (Pauli Jouhki) ja isä Paavali (kuvassa vas.), josta myöhemmin 1960-luvulla tuli Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali.
Heidän tehtävänään oli kerätä talteen muun muassa merkittävimmät ikonit, ehtoolliskalustot, pyhäinjäännökset sekä siirtokelpoiset kirkonkellot saarten kirkoista ja tsasounista.
Podcast-äänitteellä kuullaan otteita arkkipiispa Paavalin ja Pauli Jouhkin (isä Pietari) keskustelusta 1970-luvulla, kun he muistelevat vuosien 1939–1944 tapahtumia Valamon luostarisaarella ja sittemmin Heinävedellä. Keskustelu alkaa Pauli Jouhkin kysymyksellä arkkipiispa Paavalille.
Äänite on koostettu arkkipiispa Paavalin tekemästä kelanauhoituksesta, jonka hän alunperin äänitti muistiinpanojaan varten. Aluksi kuullaan Laatokan Valamon luostarin kirkonkelloja, ja lopuksi katkelma Ortodoksisen kamarikuoron Veisuja Valamon luostarista -cd:ltä.
Kesto noin 27 minuuttia.
TT Maria Takala-Roszczenkon esitelmä ortodoksisesta kirkkomusiikista, sen teologiasta ja historiasta. Kuuntele äänite.
”Kirkkolaulu on rukousta, jumalanpalveluksen kieli, jolla kirkkokansa kommunikoi Jumalan kanssa, yhteisen rukouksen ääni. Kirkkolaulun tulisi olla kuin ikoni – todellinen rukous, ei vain rukouksen kuvaus.”Ortodoksisen seminaarin kanttorin sijaisena toimivan TT Maria Takala-Roszczenkon esitelmä ortodoksisesta kirkkomusiikista, sen teologiasta ja historiasta Ketko-kurssilaisille tammikuussa 2014. Äänitteellä kuullaan myös lyhyitä näytteitä ortodoksisesta kirkkomusiikista.
Kesto 30 minuuttia.
Arkkipiispa Paavali -muistoseminaari osa 3
Millainen oli arkkipiispa Paavali kirkkomuusikkona ja uuden liturgiasävelmistön kehittäjänä? Kuuntele Maria Verikovin esitelmä.
Arkkipiispa Paavalin kuolemasta on 25 vuotta. Hänen kuolemansa vuosipäivänä 2.12. pidettiin Ortodoksisella seminaarilla vuonna 2012 muistoseminaari, jossa äänitettyjä puheenvuoroja julkaistaan nyt joulukuussa rakastetun ja arvostetun esipaimenen muistoa kunnioittaen.
Kanttori Maria Verikov kertoo arkkipiispa Paavalista kirkkomuusikkona keskittyen erityisesti hänen työhönsä ja näkemyksiinsä uuteen liturgiasävelmistöön liittyen.
Verikov on tehnyt aiheesta pro gradu -tutkielman vuonna 2008 otsikolla Uusi liturgiasävelmistö ”Muoviliturgia” (1964) osana Suomen ortodoksisen kirkon liturgisia uudistuksia.
Kesto 27 minuuttia.
Arkkipiispa Paavali -muistoseminaari osa 2
Arkkipiispa Paavalin kuolemasta on 25 vuotta. Hänen elämäntyötään muun muassa liturgian opettajana muisteltiin seminaarissa vuonna 2012. Kuuntele äänite.
Arkkipiispa Paavalin kuolemasta tulee joulukuussa kuluneeksi 25 vuotta. Hänen kuolemansa vuosipäivänä 2.12. pidettiin vuonna 2012 Ortodoksisella seminaarilla muistoseminaari, jossa äänitettyjä puheenvuoroja julkaistaan nyt Ort.fi:ssa rakastetun ja arvostetun esipaimenen muistoa kunnioittaen.
Äänitteen aluksi kuullaan arkkipiispa Paavalin joulunajan hartauspuhe 1980-luvun alusta.
Sen jälkeen rovasti Vesa Takala, arkkipiispan sihteerinä ja diakonina toiminut Makarios Lehtimäki sekä rovasti Rauno Pietarinen kertovat näkemyksiään arkkipiispa Paavalista muun muassa kuoronjohtajana, pappisseminaarilaisten esikuvana ja liturgian opettajana.
Lopuksi Vesa Takala lukee Ollos iäti muistettu arkkipiispamme Paavali -kirjasta (WSOY, 1989) silloisen arkkipiispa Kirillin (nykyinen Moskovan ja koko Venäjän patriarkka) henkilökohtaisen muiston arkkipiispa Paavalin kohtaamisesta 1970-luvulla.
Kesto 39 minuuttia.
Arkkipiispa Paavali -muistoseminaari osa 1
Arkkipiispa Paavalin kuolemasta tulee 2.12. kuluneeksi 25 vuotta. Esipaimenta ja hänen elämäntyötään muisteltiin seminaarissa vuonna 2012. Kuuntele äänite.
Arkkipiispa Paavalin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Hänen kuolemansa vuosipäivänä 2.12.2012 pidettiin Ortodoksisella seminaarilla muistoseminaari, jossa äänitettyjä puheenvuoroja julkaistaan Ort.fi:ssa nyt joulukuussa 2013 rakastetun ja arvostetun esipaimenen muistoa kunnioittaen.
Muistoseminaarin ensimmäisessä osassa arkkipiispa Paavalista kuullaan muun muassa valokuvaajana, kirjailijana, kääntäjänä ja kirjojen toimittajana sekä Jeesuksen rukouksen opettajana. Tilaisuuden juontaa rovasti Rauno Pietarinen, jonka johdolla muistojaan kertovat rovasti Vesa Takala, arkkipiispan diakonina ja sihteerinä toiminut Makarios Lehtimäki ja valokuvaaja Petter Martiskainen.
Lopuksi kuullaan arkkipiispa Paavalia rukoilemassa Jeesuksen rukousta.
Suomen arkkipiispa Paavali (1914-1988) aloitti ortodoksisen kirkon palvelemisen munkkina kuuluisassa Valamon luostarissa ennen toista maailmansotaa. Sodan jälkeen tuleva arkkipiispa muun veljestön mukana siirtyi Sisä-Suomeen.
Vuonna 1956 Paavalista tuli piispa ja 1960 Suomen ortodoksisen kirkon päämies. Pitkän johtajakautensa aikana Paavali vaikutti liturgisen ja hengellisen elämän voimistumiseen muun muassa Jeesuksen rukouksen perinnettä vahvistamalla.
Arkkipiispa Paavalin kirkko-opilliset näkemyksensä olivat tuoreita: hän oli autokefalian puolustaja, sekä omalle kirkolleen että ”diasporan” muille kirkoille. Hän ei koskaan unohtanut juuriaan ja piti sydämen asianaan Uuden Valamon luostarin jälleenrakennusta.
Rovasti Vesa Takala, Makarios Lehtimäki ja rovasti Rauno Pietarinen arkkipiispa Paavali -muistoseminaarissa vuonna 2012.
Kesto noin 27 minuuttia.
Nunna Kristoduli opettaa rukouselämästä
Nunna Kristoduli oli Oulun seurakunnan vieraana marraskuussa. Hän piti opetuspuheen sunnuntaina 17.11.2013 liturgian jälkeen. Oulun ortodoksinen seurakuntakeskus oli täynnä väkeä.
Aiheena oli rukouselämästä huolehtiminen maailman monenlaisten haasteiden keskellä.
– Kristittyä odottaa velttouden ja välinpitämättömyyden hauta jos hän ei huolehdi siitä, että hänellä on kontakti rippi-isään ja ellei hän käy säännöllisesti kirkossa, muistutti Lintulan sisaristoon kuuluva nunna Kristoduli opetuksessaan.
Kuulijoita muistutettiin myös siitä, että toisten ihmisten tuomitseminen on Kristuksen opetuksen mukaan aivan erityisen paha asia.
– Miten paljon me vähättelemme toisiamme ajatuksissamme. Tämä on hengellisesti kuolettavaa toimintaa. Ajatuksemme heijastelevat sisäistä tilaamme.
Äänitteen kesto on 35.36min
Kuva, äänitys, leikkaus: Johannes Mäntymäki.
Neitsyt Maria – Taivaallinen Valtiatar
Professori ja pappismunkki Serafim Seppälän haastattelun toinen osa Jumalansynnyttäjästä kirkon historiassa ja teologiassa. Kuuntele.
Miksi Jumalansynnyttäjän taivaallinen asema on ennen kaikkea käytännöllinen eikä opillinen tai teoreettinen kysymys? Millaisia ovat erot ortodoksisessa ja roomalaiskatolisessa teologiassa Jumalanäidin suhteen? Millaista on Neitsyt Mariassa maailmaan tullut ”uusi naiseus”? Keitä ovat Raamatussa mainitut ”Jeesuksen veljet”?
Muun muassa näitä kysymyksiä käydään läpi Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan professorin pappismunkki Serafim Seppälän haastattelun toisessa osassa. Seppälä on kirjoittanut laajan teoksen aiheesta nimeltä ”Elämän äiti” (2010), jossa hän käsittelee esimerkiksi varhaisen kristikunnan merkittävimpien ajattelijoiden kirjoituksia Jumalanäidistä. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto noin 19 minuuttia.
Jumalansynnyttäjä kirkon historiassa ja teologiassa
Professori ja pappismunkki Serafim Seppälän haastattelun aiheena on Neitsyt Maria. Kuuntele.
Millainen on ortodoksinen käsitys Jumalansynnyttäjästä Neitseestä Mariasta ja mihin se perustuu? Minkälainen on Neitsyt Marian kunnioittamisen historia? Mitä tarkoitetaan ”Taivaallinen Valtiatar” -nimityksellä?
Muun muassa näistä teemoista kuullaan Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan professorin, pappismunkki Serafim Seppälän haastattelussa. Seppälä on kirjoittanut laajan teoksen aiheesta nimeltä ”Elämän äiti” (2010), jossa hän käsittelee esimerkiksi varhaisen kristikunnan merkittävimpien ajattelijoiden kirjoituksia Jumalanäidistä. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto noin 18 minuuttia.
Ortodoksinen kirkko ja ikonit, osa II
Professori Pekka Metson haastattelun toisessa osassa puhutaan muun muassa kuvainraastajien aikakaudesta sekä Rublevin Pyhä Kolminaisuus -ikonista. Kuuntele.
Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professorin Pekka Metson haastattelun toisessa osassa puhutaan muun muassa 700–800-luvun ikoniklasmin eli kuvainraastajien haasteesta, ihmeitätekevistä ikoneista sekä Andrei Rublevin maalaamasta Pyhä Kolminaisuus -ikonista. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto noin 38 minuuttia.
Ortodoksinen kirkko ja ikonit
Professori Pekka Metson haastattelun ensimmäisen osan aiheena on ikoniteologian perusteet. Kuuntele äänite.
Ortodoksinen kirkko tunnetaan ikoneistaan, mutta mikä niiden merkitys ja tarkoitus todella on? Miksi ortodoksisissa kirkoissa on Jumalan kuvia, ja mitä niiden kunnioittaminen pitää sisällään? Entä ikonit pyhistä ihmisistä?
Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professorin Pekka Metson haastattelun ensimmäisen osan aiheena on ortodoksisen ikoniteologian perusteet. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto noin 27 minuuttia.
Suomen kirkko autonomisena 90 vuotta
Kirkkohistorian lehtori Teuvo Laitilan haastattelussa käydään läpi vuoden 1923 tapahtumien syitä ja seurauksia. Kuuntele äänite.
Heinäkuun 6. päivänä 1923 Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Meletios IV teki päätöksen myöntää Suomen ortodoksiselle kirkolle autonomisen aseman Konstantinopolin patriarkaatin suojeluksessa. Päätös ilmoitettiin kirkkokunnan lähetystölle seuraavana päivänä 7.7.1923 Konstantinopolissa pidetyssä pyhän synodin istunnossa.
Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen kirkkohistorian ja uskontotieteen lehtori Teuvo Laitilan haastattelussa käydään läpi näitä tapahtumia, niihin johtaneita seikkoja sekä Suomen ortodoksisen kirkon myöhempiä vaiheita. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto 25 minuuttia.
Suuri lauantai
”Tämä on se siunattu sapatti, jolloin Herra lepää uudesta luomistyöstään.” Kuuntele rovasti Rauno Pietarisen opetuspuhe Kristuksen hautakuvan äärellä.
”Kun Jumala lepää haudassa, Hän ei lepää siellä toimettomana vaan on polkemassa kuolemaa jalkojensa alle.” Ortodoksisen seminaarin opettajan rovasti Rauno Pietarisen opetuspuhe Kristuksen hautakuvan äärellä.
Kesto noin 3:35 minuuttia.
Suuri perjantai
Rovasti Rauno Pietarisen opetuspuhe Kristuksen ristiinnaulitsemisesta. Kuuntele äänite.
Ortodoksisen seminaarin opettaja rovasti Rauno Pietarinen puhuu Suuren perjantain aamupalveluksen yhteydessä pitämässään opetuspuheessa Kristuksen ristiinnaulitsemisesta.
Kesto noin 3:25 minuuttia.
Suuri torstai
Rovasti Rauno Pietarisen opetuspuhe ehtoollisen asettamisen muistopäivän aamuna. Kuuntele äänite.
Ortodoksisen seminaarin opettaja rovasti Rauno Pietarinen käsittelee aamupalveluksen yhteydessä pitämässään opetuspuheessa Suuren torstain pääteemaa, ehtoollisen asettamista ja sen merkitystä.
Kesto noin 4:15 minuuttia.
Suuri tiistai
Rovasti Rauno Pietarisen opetuspuhe Suuren tiistain aamupalveluksessa Ortodoksisella seminaarilla. Kuuntele äänite.
Ortodoksisen seminaarin opettaja rovasti Rauno Pietarinen opettaa aamupalveluksen yhteydessä pitämässään puheessa Suuren tiistain evankeliumijaksoista, joissa kuullaan muun muassa vertaus tyhmistä ja viisaista neitsyistä.
Kesto noin 3:35 minuuttia.
Ristin teologia idässä ja lännessä
Miten ymmärtää sovitus, lunastus ja Kristuksen uhrikuolema? Kuuntele professori ja pappismunkki Serafim Seppälän haastattelun toinen osa.
Ortodoksisessa kirkossa Kristuksen ristinkuolemasta puhuttaessa korostuu kuoleman voittaminen, inkarnaation merkitys ja sen johdosta ihmisen mahdollisuus jumalallistumiseen. Läntisessä kristikunnassa puolestaan painopiste on usein Golgatalla tapahtuneessa lunastuksessa, Kristuksen sovitusuhrissa ja vanhurskauttamisessa.
Milla tavoin erilaiset ristin tapahtumien teologiset ulottuvuudet suhteutuvat toisiinsa? Miten ortodoksit ymmärtävät läntisen tavan puhua Golgatan mysteeristä?
Muun muassa näistä aiheista kuullaan Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan professorin pappismunkki Serafim Seppälän haastattelun toisessa osassa. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto noin 16 minuuttia.
Ristin mysteeri
Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä kertoo, miten Kristuksen risti ja sen merkitys on ymmärretty kirkon eri vaiheissa. Kuuntele haastattelu.
Suuren paaston puolivälissä vietetään ristin kumartamisen sunnuntaita. Millaista on ortodoksinen ristin teologia, ja minkälaisissa tapahtumissa ovat ristin kunnioittamisen historialliset juuret? Mistä kertovat idän ja lännen kristittyjen erilaiset tavat kuvata Kristuksen kärsimyksiä ristillä?
Muun muassa näistä aiheista kuullaan Itä-Suomen yliopiston systemaattisen teologian ja patristiikan professorin pappismunkki Serafim Seppälän haastattelussa. Toimittajana Tuukka Rantanen.
Kesto 21 minuuttia.