Kun haluat keskustella

Kirkko on läsnä arjessa ja juhlassa, ilossa ja surussa. Kun eteesi tulee tilanne, jossa omat voimat eivät tahdo riittää, voit aina kääntyä seurakunnan puoleen. Jumalanpalveluksiin osallistuminen usein helpottaa mieltä, mutta toisinaan tarvitaan luottamuksellista kuuntelijaa ja keskustelijaa. Tältä sivulta löydät esimerkkejä tavoista, joilla seurakunta voi tukea sinua ja perhettäsi elämän vaikeina hetkinä.

Ota yhteyttä

Esirukouspyyntö

Joskus voi tuntua siltä, että oma rukous ei kanna tai sopivia sanoja ei löydy. Tällöin voit aina pyytää ”rukoilisitko minun puolestani” tai ”sytyttäisitkö tuohuksen minun puolestani”. Nykyisin ihmiset saattavat pyytää lähipiiriltään esirukouksia myös sosiaalisessa mediassa, varsinkin yllättävissä kriisitilanteissa. Tämäkin on yksi yhteisöllisen rukouksen muoto, eikä sitä sovi vähätellä. Yleisin tapa esittää esirukouspyyntö oman seurakunnan papistolle on käydä lähimmässä kirkossa täyttämässä esirukouslappu, jonka saa tuohuksenmyyjältä. Esirukouspyynnön voi esittää myös papin kanssa keskustellessa tai vaikka tekstiviestillä tai sähköpostilla. Myös luostareissa otetaan vastaan esirukouspyyntöjä. Esimerkiksi Lintulan luostarin verkkokaupasta voi ostaa kolme tuohusta luostarissa sytytettäviksi ja jättää tuohusten yhteyteen esirukouspyynnön.

Keskustelun tarpeessa

Papin kanssa voit aina keskustella luottamuksellisesti sekä hengellisen että maallisen elämän haasteista esimerkiksi jaksamiseen, hyvinvointiin, työttömyyteen, päihteisiin, perhe-elämään tai yksinäisyyteen liittyen. Keskustelutuki on maksutonta ja ohjaa sinut tarvittaessa muunlaisen ammattiavun piiriin.

Sairauden kohdatessa

Mikäli sairaus estää sinulta pääsyn ehtoolliselle, voit tiedustella seurakunnalta mahdollisuutta osallistua katumuksen sakramenttiin ja eukaristiaan kotona. Vakavasti sairastunut voi pyytää pappia toimittamaan myös sairaanvoitelun sakramentin joko kirkossa, kotona, sairaalassa tai hoitolaitoksessa. Myös läheiset voivat olla yhteydessä seurakuntaan sairastavan puolesta.

Läheisen kuollessa

Läheisen kuolonuneen nukkuminen koskettaa syvästi. Jokainen kohtaa ja käsittelee surun omalla tavallaan ja omassa tahdissaan, mutta matkaa ei tarvitse tehdä yksin. Surun jakaminen toisen ihmisen kanssa voi auttaa eteenpäin.

Taloudellisissa vaikeuksissa

Seurakunta jakaa taloudellisen tilanteensa puitteissa esimerkiksi jouluruokakoreja alueen vähävaraisille seurakuntalaisille. Lisäksi aika-ajoin järjestetään aamiais- ja ruokailutilaisuuksia seurakuntatalolla. Olet myös aina tervetullut kirkkokahville. Mikäli olet avun tarpeessa, kerrothan tilanteestasi seurakunnalle. Mikäli avun tarpeesi on toistuvaa, seurakunta voi tukea sinua kokonaistilanteen selvittämisessä ja pidempiaikaisten ratkaisujen löytämisessä taloudellisen tilanteesi parantamiseksi.

Tällä sivulla on käytetty lähteenä Suomen ortodoksisen kirkon Avun tarpeessa -sivustoa sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Apua ja tukea -sivustoa