Jos sinulla on kysyttävää kirkkoon liittymisestä ole yhteydessä seurakunnan pappeihin
isä Ioannis puh. 050 357 3675, s-posti: ioannis.lampropoulos@ort.fi
isä Vladimiros, puh. 044 901 2354 puh. s-posti: vladimiros.rusanen@ort.fi
Ortodoksiseen kirkkoon liittyy vuosittain noin 1000 ihmistä. Kirkkoon liittyminen saattaa olla jopa vuosien harkinnan tulos. Tänä aikana on hyvä jo tutustua kirkon elämään ja jumalanpalveluksiin (linkki). Jotkut tutustuvat kirkkoon laulamalla kirkkokuorossa, harrastamalla ikonimaalausta tai toimimalla jossain muussa seurakunnan toimintapiirissä. Joillekin taas ensimmäinen kosketus ortodoksisuuteen on vierailu Valamon tai Lintulan luostarissa.
Jos harkitset kirkkoon liittymistä, ota yhteyttä seurakunnan kirkkoherraan. Pappi ohjaa liittyjää vastaten kysymyksiin ja antaen ohjeita kirkon opetukseen ja perinteeseen liittyen. Hän voi myös suositella kirjallisuutta, joka sopii erityisesti kirkkoon liittymistä harkitsevalle. Tältä sivulta löytyy myös pieni kirjalistaus.
Kirkkoon liittyvällä on rippi-isä sekä kummi, jotka ohjaavat ja auttavat liittyjää ankkuroitumaan kirkon elämään, ortodoksiseen oppiin ja kirkon traditioon. Rippi-isä on pappi, jonka luona käydään säännöllisesti ortodoksisen tavan mukaan synnintunnustuksella eli osallistutaan katumuksen sakramenttiin. Kummin tulee olla aikuinen ja ortodoksisen kirkon jäsen. Jos kirkkoon liittyvä ei itse tunne kummiksi sopivaa henkilöä, pappi auttaa tällaisen henkilön löytämisessä. Pappi opastaa myös nimikkopyhän eli taivaallisen esirukoilijan valitsemisessa. Liitettävän nimi ei kuitenkaan vaihdu kirkkoon liittämisen yhteydessä.
Ennen kirkkoon liittymistä osallistutaan ensimmäisen kerran katumuksen sakramenttiin. Tämän sakramentin jälkeen voidaan toimittaa kaste ja/tai mirhavoitelun sakramentti, jonka kautta varsinaisesti liitetään ortodoksiseen kirkkoon. Jos liittyjä on aiemmin kastettu jonkin kristillisen kirkon jäseneksi, ei kastetta uusita, vaan toimitetaan pelkkä mirhavoitelu. Sen jälkeen liittyjä osallistuu ensimmäistä kertaa ehtoolliseen, ja näin hänestä on tullut ortodoksisen kirkon täysivaltainen jäsen.
Myös ortodoksisesta kirkosta eronneen paluu kirkon jäsenyyteen tapahtuu aina katumuksen sakramentin kautta. Palaavan on siis otettava henkilökohtaisesti yhteyttä kotiseurakuntansa papistoon ja sovittava aika sakramenttiin osallistumista varten.
Lapsen uskonnollisesta asemasta päättävät uskonnonvapauslain mukaan pääsääntöisesti hänen huoltajansa yhdessä. Lasta ei voi kastaa tai liittää ortodoksisen seurakunnan jäseneksi, ellei ainakin toinen vanhemmista ole sen jäsen. 12 vuotta täyttänyt lapsi voidaan liittää uskonnolliseen yhdyskuntaan tai ilmoittaa siitä eronneeksi vain omalla suostumuksellaan. 15 vuotta täyttäneet voivat uskonnonvapauslain mukaan huoltajiensa kirjallisella suostumuksella liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan ja erota siitä. Vasta 18 vuotta täyttänyt päättää kirkkoon kuulumisesta itsenäisesti.
KIRJALLISUUTTA
Anthony (Bloom), Surožin metropoliitta:
Elävä rukous
Rukouskoulu
Tuhlaajapojan paluu
Arseni, arkkimandriitta: Ortodoksinen sanasto
Colliander, Tito: Ortodoksinen usko ja elämännäkemys
Jeesuksen rukous. Koonnut Valamon luostarin igumeni Hariton
Johannes, skeemaigumeni: Valamon vanhuksen kirjeitä
Johannes Damaskolainen, pyhä: Ortodoksisen uskon tarkka esitys 1-4
Kallistos (Ware), Diokleian metropoliitta:
Ortodoksinen tie
Pyhä Henki kristityn elämässä
Sisäinen valtakunta
Kristoduli, nunna:
Hiljaisuuden kosketus
Kuinka minusta tuli ortodoksi
Rukouksen valaisema tie
Rukouksen virta
Sielun lääke
Sydämen kaipuu
Kärkkäinen, Tapani: Kirkon historia : ortodoksin käsikirja
Merras, Merja: Ortodoksinen elämäntapa
Ortodoksinen kirkko Suomessa. Toim. isä Ambrosius ja Markku Haapio
Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten – kirkkotiedon käsikirja
Paavali, arkkipiispa:
Miten uskomme
Uskon pidot
Schmemann, Alexander:
Maailman elämän edestä
Suuri paasto
Seisokaamme hyvin: ortodoksisen kirkon aikuiskasvatuksen oheismateriaali. Toim. Risto Aikonen & Sirpa Okulov.
Seppälä, Johannes: Uskon ohjeeksi
Serafim (Seppälä), munkki: Tie ylösnousemukseen
Sidoroff Matti ja arkkipiispa Paavali: Kaste ja katumus