Viinijärven kirkon Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin 200-vuotisjuhla

Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Viinijärvellä on pyhitetty Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin muistoksi. Maanantaina 10.3. kävellessäni kohti alttaria, pysähdyin kunnioittamaan Jumalanäidin Tihvinäläistä ikonia. Ikoni sijaitsee kirkossa lähellä alttaria, kliiroksella, oikealla puolella. Minulla ei ollut kiirettä, joten päätin lukea ikoniin kirjoitetun troparin ja kontakin. Teksti oli kirjoitettu kirkkoslaaviksi. Kontakin alapuolella huomasin tekstin: Maalattu (vuosi) maaliskuun (pvm). Vuosiluku ja päivämäärä oli kirjoitettu kirkkoslaavin lukumerkein, joten maalauksen ajankohta ei käynyt heti ilmi. Kiinnostuin tutkimaan asiaa tarkemmin: minä vuonna ikoni mahtaisi olla maalattu? Pian selvisi, että selvisi, että ikoni on maalattu vuonna 1821, maaliskuun 17. päivänä juliaanisen kalenterin mukaan. Ensi viikolla, suurena tiistaina 30.3.2021, ikonin maalauksesta tulee tasan 200 vuotta uuden kalenterimme mukaan.
   

Tämä ikonimme on siis kohta 200 vuotta vanha – ja itse asiassa vanhempi kuin Viinijärven kirkko! Tutkin vielä vähän lisää ikonin historiaa. Taipaleen ortodoksinen seurakunta 400 vuotta -juhlahistoriikista löytyy maininta tästä ikonista (s. 167). Ikoni on saatu 1950-luvulla Kirkollishallituksen keskusvarastosta. Mutta mistä ikoni on alunperin kotoisin ja miten se on päättynyt Taipaleelle?

Otin yhteyttä KP Kuopion ja Karjalan hiippakunnan metropoliitta Arseniin, joka ohjeisti tutkimaan ikonia: ”Mikäli ikoni on peräisin Valamosta, niin sen takana on Valamon leima ja kalustoluettelonumero”. Samassa metropoliitta ohjasi ottamaan yhteyttä FT Katariina Hussoon, joka on tehnyt väitöskirjan kirkollisten esineiden jaosta, jospa hän osaisi auttaa. FT Katariina Husso ehdotti, että voisimme ottaa ikonin mitat (korkeus x leveys) ja katsomaan, olisiko ikonin takana merkintöjä, kuten leimoja tai numeroita. Viinijärven kirkon isännöitsijän kanssa tutkimme varovasti ikonia, ja sen takaa löytyi leima: Valamon Luostarin puvusto No 709. Ikoni on siis alun perin Valamon luostarista.

Ikonimme on kooltaan noin 69 x 108 cm. Ikonin alareunassa etupuolella on teksti: “Mitoiltaan ja kaltaisuudeltaan vastaa Kaikkein pyhimmän Jumalansynnyttäjän kunniallista ja jaloa Tihvinäläisen tiennäyttäjän ihmeitätekevää ikonia”. Ikonissa näyttää olleen myös riisa eli ikonin suojapuku. Sen jäljiltä jääneet reiät ovat ikonissa näkyvillä.

Katariina Husso auttoi ystävällisesti tutkimaan ikonin taustoja. Maininta Jumalanäidin Tihvinäläisestä ikonista löytyy Leo Kasangon vuonna 1960 laatimasta luettelosta. Luettelo sisältää kolme esineryhmää: 1. kirkollisten esineiden varastossa jäljellä olevan ja rajan taakse jääneistä seurakunnista evakuoidun esineistön, 2. Valamon ja Konevitsan luostarien jälleenrakennusta varten luovuttamat ja jakamatta jääneet esineet ja 3. Piispantalolle kuulunutta ja tarpeettomaksi jäänyttä esineistöä. Luettelosta löytyy maininta ikonistamme “8. N. Maria, 70 x 109, käyttökelpoinen, Val 709”.

Ensi viikolla, Suurena tiistaina 30.3.2021, on sopivasti ennen pyhitettyjen lahjain liturgia Viinijärven kirkossa, jossa voimme muistella Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonimme 200 vuotista historiaa. Tervetuloa silloin kirkkoon!

Taipaleen seurakunnan 2. pappi Nemanja Balčin.
   

Lopuksi rukous, jonka Lintulan luostarin nunna Ksenia on ystävällisesti kääntänyt meille suomeksi. Rukous on peräisin Jumalanäidin ihmeellisen ilmestyksen kunniaksi laaditusta akatistoksesta, jota ei ole suomennettu aiemmin.

Oi kaikkeinpyhin Neitsyt ylhäisten voimien Herran Äiti, taivaan ja maan Valtiatar, kaupunkimme ja maamme voimallinen Puolustaja. Ota meiltä ansiottomilta palvelijoiltasi vastaan tämä kiitos- ja ylistysveisu ja kanna rukouksemme Jumalan, sinun Poikasi valtaistuimen eteen, jotta Hän olisi meille vääryyksissämme armollinen ja osoittaisi hyvyyttänsä niille, jotka kunnioittavat sinun kunniakasta nimeäsi ja uskoen ja rakkaudella kumartavat ihmeitätekevää ikoniasi. Sillä me emme ole Hänen laupeutensa arvoisia, jollet sinä, Valtiatar, tee Häntä laupiaaksi meitä kohtaan, sillä sinä voit saada Häneltä kaiken. Sen tähden me turvaudumme sinuun, varmaan ja joutuisaan Puolustajaamme: kuule meitä, jotka rukoilemme sinua, ja peitä meidät voimalliseen suojelukseesi. Ano Jumalalta sinun Pojaltasi papeillemme intoa ja valppautta huolehtia ihmisten sieluista, kaupunginjohtajille viisautta ja voimaa, tuomareille totuutta ja puolueettomuutta, opettajille ymmärrystä ja nöyryyttä, aviopuolisoille rakkautta ja yksimielisyyttä, lapsille kuuliaisuutta, loukatuille kärsivällisyyttä, loukkaajille Jumalan pelkoa, murheellisille tarmokkuutta, iloitseville itsehillintää ja meille kaikille ymmärryksen ja hurskauden henkeä, laupeuden ja lempeyden henkeä, puhtauden ja totuuden henkeä. Pyhä Valtiatar, ole laupias heikolle kansallesi, kokoa hajaantuneet yhteen, ohjaa eksyneet oikealle tielle, tue vanhoja, anna nuorille sielun puhtautta, kasvata lapset ja puolusta laupiaasti meitä kaikkia. Kohota meidät synnin syvyydestä ja valista sydämemme silmät näkemään pelastus ja ole meille laupias täällä ja siellä, niin maallisen vaelluksen maassa kuin Poikasi viimeisellä tuomiolla. Suo uskossa ja katumuksessa tästä elämästä pois lähteneiden isiemme ja veljiemme päästä asumaan enkeleitten ja kaikkien pyhien kanssa. Sillä sinä, Valtiatar, olet taivaassa olevien kunnia ja maan päällä asuvien toivo. Sinä olet meidän toivomme Jumalan jälkeen ja kaikkien uskolla luoksesi rientävien puolustaja. Sinua me rukoilemme ja sinun, voimallisen Auttajan haltuun me annamme itsemme, toinen toisemme ja koko elämämme nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.