Pyhäköt

Taipaleen ortodoksisella seurakunnalla on kolme kirkkoa ja kaksi tsasounaa, jotka ovat peräisin kolmelta eri aikakaudelta ja muodostavat arkkitehtuurisesti, taiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti kokonaisuuden, johon kannattaa tutustua. Kaikissa pyhäköissä toimitetaan jumalanpalveluksia ympäri vuoden.

Lähdetieto: Taipaleen ortodoksinen seurakunta 400 vuotta, ISBM 952-90-2873-3

Nurmeksen kappeliseurakunnan pyhäköt esitellään kappeliseurakunnan omilla sivuilla ort.fi/nurmes/pyhakot 


Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko, Viinijärvi

Jumalanäidin Tihvinän ikonin kirkko on Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Kirkko valmistui vuonna 1906 ja kirkon on suunnitellut sortavalalainen rakennusmestari J. O. Leander, arkkitehtuuriltaan se on jugend-vaikutteinen ristikirkko. Kirkko rakennettiin pääosin venäläisen kauppiaan Ivan Stretskovin lahjoitusvaroilla ja hänen toivomuksestaan kirkko pyhitettiin Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin muistolle. Kirkon on vihkinyt käyttöön 9.11.1906 arkkipiispa Sergei.


Osoite:
 Viinijärventie 8, 83400 Viinijärvi (kartta)
Temppelijuhla: 26. kesäkuuta, Jumalansynnyttäjän juhla Tihvinän ikonin kunniaksi
Isännöitsijä: Timoi Munne, puh. 0400 952 924 


Pyhän Johannes Kastajan kirkko, Polvijärvi

Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko on valmistunut v. 1914. Jugend- ja panslavistis-vaikutteisessa kirkossa on vain yksi iso sipulikupoli kellotornin lisäksi. Kirkon on vihkinyt käyttöön arkkipiispa Sergei 26.7.1914. Polvijärven kirkonkylän tuntumassa, Kylylahdessa on myös ortodoksinen hautausmaa, joka on perustettu 1900-luvun alussa ja on edelleen käytössä.

Osoite: Haavikontie 31, 83700 Polvijärvi (kartta)
Temppelijuhla: 24. kesäkuuta, Herran edelläkävijän ja kastajan Johanneksen syntymä
Säännölliset palvelukset: Liturgia kuukauden viimeisenä sunnuntaina
Isännöitsijä: Jouko Pajarinen, puh. 050 554 0002

   


Pyhän Hengen kirkko, Outokumpu

Outokummun kirkko valmistui ensin tsasounaksi. Sen on suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen käyttäen esikuvanaan Impilahden Kitelän kylän vanhaa kirkkoa. Outokummun alueelle sotien seurauksena muuttaneet ortodoksit, mm. Impilahden pitäjästä, vastasivat suurella talkootyöllä rakennustöistä. Perinteisen karjalaistyylisen tsasounan vihki käyttöön arkkipiispa Herman 7.6.1954. Pyhälle Hengelle pyhitetyn tsasounan vihki kirkoksi v. 1984 silloinen Joensuun piispa Tiihon. Kirkon alakerrassa on n. 50 paikkainen seurakuntasali.

Osoite: Kirkkopolku 3, 83500 Outokumpu (kartta)
Temppelijuhla: Pyhän Hengen päivä (Helluntain jälkeinen maanantai)
Isännöitsijä: Arvo Naumanen, puh. 050 591 2790 


Pyhän profeetta Elian tsasouna, Sotkuma

Polvijärven kunnan Sotkuman kylän profeetta Elian tsasouna on rakennettu osin Polvijärven kirkon ylijäämähirsistä ja osin kenraalikuvernööri F. A. Seynin tekemän lahjoituksen turvin. Tsasouna valmistui v. 1914, mutta vihittiin käyttöön vasta 19.9.1916 apulaispiispa Serafimin toimesta. Sotkuman tsasouna on vaatimaton, ulkoapäin laudoitettu, mutta sisällä seinissä on säilytetty hirsipinta, joka antaa juuri tälle tsasounalle omaleimaisen vanhan ja hartaan ilmapiirin. Tsasounan ympärillä on pieni hautausmaa, jossa on harvinainen kylän ortodoksisten sankarivainajien muistomerkki ja sankarihaudat.

Osoite: Malanintie 4,  83750 Sotkuma (kartta)
Temppelijuhla: 20. heinäkuuta, Pyhän profeetta Elian muistopäivä (Iljan praasniekka)
Isännöitsijä: Jouko Pajarinen, puh. 050 554 0002


Pyhän apostoli Andreaksen tsasouna, Liperi

Liperin pyhän apostoli Andreaksen tsasouna on valmistunut v. 1973 ja sen on vihkinyt käyttöön silloinen Helsingin metropoliitta Johannes 23.6.1973. Arkkitehti Vilho Suonmaan suunnittelema tsasouna poikkeaa perinteisestä ortodoksisesta kirkkoarkkitehtuurista. Jylhästä ja karusta ulkomuodostaan huolimatta tsasounan sisällä mäntypaneloinnin ansiosta on aistittavissa valoisan lämmin tunne, joka antaa tsasounalle omaleimaisen olemuksen. Kirkon ikoneihin kuuluu mm. Petros Sasakin maalaama apostoli Andreaksen ikoni.

Osoite: Tsasounakuja 1, 83100 Liperi (kartta)
Temppelijuhla: 30. marraskuuta, Pyhän apostoli Andreaksen muistopäivä
Isännöitsijä: Eija Ratilainen, puh. 0400 396 102

 

360-panoraamakuvia Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pyhäköistä (Kuvat: Ortodoksi.net)
Viinijärven kirkko: KirkkosaliAlttari 
Outokummun kirkko: KirkkosaliAlttariSeurakuntasali  
Polvijärven kirkko: KirkkosaliAlttari 
Sotkuman tsasouna: KirkkosaliAlttari