Hautausmaiden kunnossapidosta

Usein valitetaan seurakuntiin hautausmaiden kunnosta. Sanotaan, ettei seurakunta huolehdi hautausmaan kunnosta, kun hautakivetkin ovat vinossa ja roskat kasoina ympäri hautausmaata. Seuraavat asiat on hyvä palauttaa mieliin aika ajoin.

”Hauta on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavassa kunnossa. Haudan hoidosta vastaa hautausoikeuden haltija (Laki ortodoksisesta kirkosta 8. luku 84 §).”

Haudalla olevat hautamuistomerkit (kivet, reunakivet, ristit yms.) ovat myös hautausoikeuden haltijan (=omaiset) omaisuutta ja hautausoikeuden haltija vastaa hautamuistomerkkien kunnosta ja siitä, etteivät ne esimerkiksi aiheuta vaaraa ulkopuolisille (esim. kaatumaisillaan olevat kivet).

Hautausoikeuden haltija on velvollinen huolehtimaan omalla kustannuksellaan muistomerkkien siirroista (esim. haudankaivuun yhteydessä) ja tarvittaessa muistomerkkien oikaisusta yms.

Hautausmaillamme on roska-astiat erilaisille roskille lajittelua varten: Maatuvat-, poltettavat-, lasi-, metalliroskat. Roskien lajittelu on jokaisen hautausmaalla käyjän velvollisuus. Toki jokainen voi kuljettaa omat roskansa myös pois hautausmaalta. Periaatteessahan roskat ovat niiden haltijan=tuojan ”omaisuutta”. Valitettavan usein kuitenkin roskat kipataan mihin sattuu: toiselle haudalle, puiden juurelle, vesiastioiden viereen vaivautumatta edes kävelemään roskisten luo, tai mihin tahansa roska-astiaan, lukematta ollenkaan sitä, mitä kyseiseen astiaan tulisi laittaa.

Maatuvat roskat (=heinät, kukat, risut, kävyt, mullat) jäävät maatumaan hautausmaan kompostiin ja muut lajikkeet (muovit, pahvit, lasi, metalli) viedään pois. Metallit kuljetetaan metalli- ja lasit lasinkeräykseen. Siis ei ole ollenkaan sama mihin roskiin roskansa laittaa. Ympäristönsuojelu ja siisteys lähtevät pienistä asioista, joista jokaisen meistä on huolehdittava omalta osaltamme.

Seurakunta ei siis sotke hautausmaita, vaan yrittää pitää niitä siistinä. Toivoisimme samaa myös seurakuntalaisilta ja kaikilta hautausmaalla käyviltä.

Nyt järki käyttöön jokainen hautausmaalla käyjä ja roskat sinne minne ne kuuluvat!