Helteessä vietetty Huhuksen praasniekka aloitti Ilomantsin praasniekkakesän

Huhuksen taivaaseenastumisen tsasounan praasniekassa on viime vuosina nähty monenlaista säätä. Tällä kertaa praasniekkarahvasta vastassa oli lempeä ilma, juuri puissa auenneet silmut ja tuhansien lintujen laulu. Isä Ioannis ja kanttori Darja laulajineen toimittivat praasniekan jumalanpalvelukset ulkoilmassa tsasounan pihalla praasniekkaan osallistuneen kirkkokansan kanssa.
Praasniekkojen viettäminen alkaa perinteisesti aattoillan jumalanpalveluksilla ja jatkuu juhlapäivänä vedenpyhityksellä, liturgialla ja panihidalla tsasounan rakentajien muistolle. Tsasounan isännöitsijät ja omistajat Paula ja Heikki Puolakanaho olivat järjestäneet torstain runsaat praasniekkakahvit, jotka nautittiin tsasounan luona heti palvelusten jälkeen.
Ilomantsin praasniekkakesä alkaa Huhuksesta ja seuraavana on aina vuorossa helluntain jälkeisen sunnuntain eli kaikkien pyhien sunnuntain praasniekka Parppeinvaaralla, jota tänä vuonna vietetään lauantaina 29.5.
Ilomantsin muut praasniekat vietetään joka vuosi samoina päivinä. Hattuvaaran Petrun praasniekkaa vietetään 28.–29.6. ja Iljan praasniekkaa 19.–20.7. Ilomantsin praasniekkakausi jatkuu syksyllä vielä 7.–8.9. Mutalahden Jumalansynnyttäjän syntymän juhlan merkeissä ja päättyy syyskuussa Sonkajan ekumeenisen pyhän ristin tsasounan juhlaan 13.–14.9.
Praasniekat ovat oman kylänsä tärkeitä juhlapäiviä, jolloin on hyvä hetki lähteä joko tutustumaan juhlaansa viettävään tsasounaan ja sen yhteen tuomiin ihmisiin. Jos on jo kokenut praasniekoilla kävijä voi praasniekoille tulla aina uudelleen tapaamaan vanhoja tuttuja ja pitää omassa elämässään yllä riemukasta praasniekkaperinnettä.
Praasniekoille – kuten kirkkoon muutenkin – ovat aina tervetulleita kaikki yhteisestä juhlasta kiinnostuneet. Ilomantsin praasniekkojen tarkentuvat ohjelmatiedot sekä tieto ajankohtaisista korona-rajoituksista löytyvät Ilomantsin kappeliseurakunnan nettisivuilta. Nähdään praasniekoilla!


Riikka Patrikainen