Praasniekat

Praasniekka – elävää perinnettä nykyajan ihmiselle

Sana praasniekka tulee vanhasta venäjän kielestä (pradznik). Se tarkoittaa juhlaa. Nykyisin se tarkoittaa juuri kirkollista juhlaa. Jokainen ortodoksinen kirkko ja tsasouna on pyhitetty jonkin tapahtuman tai jonkin pyhän henkilön muistolle. Kirkon vuosijuhlapäivänä vietetään praasniekkaa, joka on, Herran Pääsiäisen ohella, tärkein kirkkojuhla paikallisessa hengellisessä elämässä.

Praasniekkaan kuuluu edellisen illan juhlajumalanpalvelus. Juhlapäivän aamuna kokoonnutaan juhlalliseen liturgiaan, jonka yhteydessä toimitetaan ristisaatto ja vedenpyhitys. Palveluksen jälkeen kokoonnutaan yhteiselle aterialle. Muuta ohjelmaa järjestetään tarpeen mukaan. Ilomantsin praasniekkojen iltapäiväjuhlissa on yleensä mukana runonlausuntaa, musiikkiesityksiä ja praasniekkapuheita.

Praasniekat ovat vanhastaan olleet tärkeitä paikallisia juhlapäiviä, jonne on tultu kaukaakin. Nykyisillä praasniekoilla on tuo sama tärkeä tehtävä. Kokoonnumme Jumalan kunniaksi ja lähimmäistemme hyväksi. Praasniekat yhdistävät läheltä ja kaukaa tulevia ihmisiä.

kuva: Jehki Potkonen / teksti: TT Juha Riikonen

Ilomantsin alueen praasniekat ovat:

8.9. Herran Äidin syntymän praasniekka Mutalahdessa

14.9. Pyhän Ristin praasniekka Sonkajassa

Herran Taivaaseenastumisen praasniekka Huhuksessa (40 vuorokautta Herran ylösnousemuksen juhlasta)

Kaikkien pyhien praasniekka (viikon päästä helluntaista)

29.6. Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin praasniekka Hattuvaarassa.

20.7. Pyhän Herran profeetta Elian praasniekka Ilomantsissa.