Iljan praasniekka

Ilomantsin keskuskylän, eli Pogostan kirkkojuhlaa vietetään 20.7. Silloin on profeetta Elian muistopäivä. Pyhä profeetta Elia on Ilomantsin suojeluspyhä.

Pyhästä profeetta Eliasta käytetään myös karjalankielistä nimitystä Ilja.

Elian puoleen ollaan käännytty Ilomantsissa jo yli 500 vuoden ajan. Häneltä on pyydetty ”hyviä ilmoja ja runsaita maan hedelmiä”. Nuo liturgian sanat ovat yleisiä rukouspyyntöjä, mutta ne voidaan helposti personoida myös profeetta Eliaan, koska häntä on pidetty juuri säiden säätäjänä. Kuningasten kirjassa puhutaan juuri siitä, kuinka hän sanallaan sai ilmat hyviksi.

Iljan praasniekkaa alettiin viettää Ilomantsissa, pitkä tauon jälkeen, vuonna 1963. Praasniekkaperinteen elvyttäjänä oli isä Kauko Salminen. Praasniekkaliturgia on juhlan kohokohta. Siihen kuuluu ristisaatto, ja vedenpyhitys läheisellä Ilomantsin järven rannalla. Muistolitania toimitetaan Kokonniemen hautausmaalla. Liturgian jälkeen vietetään ohjelmallinen päiväjuhla kirkon kupeessa.

Edellisenä iltana vietetään yhteistä teehetkeä eli tsuajuiltaa.

kuva Jehki Potkonen / teksti: TT Juha Riikonen