Koronan vaikutukset praasniekkajärjestelyihin kesällä 2020

PÄIVITETTY 8.7.2020

Näkymä Seurakuntakeskus Eliasta kirkollepäin. Kirkon edessä jumalanpalveluksia varten pystytetyt teltat.

Kesän 2020 turvallisuusjärjestelyt – Iljan praasniekoille osallistutaan ilmoittautumalla

Iljan praasniekka on tärkeä osa monien kesäsuunnitelmia. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi aluehallintovirastot ovat kuitenkin kieltäneet järjestämästä yli 50 hengen kokoontumisia heinäkuussa 2020. Praasniekka järjestetään myös tänä vuonna, mutta poikkeukselliseen tapaan. Uusilla järjestelyillä Ilomantsin ortodoksinen seurakunta haluaa taata ihmisten turvallisuuden ja tarjota mahdollisimman monille tilaisuuden osallistua praasniekkapalveluksiin.

Tänä vuonna praasniekkojen keskiössä ovat 19.-20.7. toimitettavat jumalanpalvelukset, joihin on ilmoittauduttava etukäteen. Palveluksia on aiempaa useampia, koska jokaiseen voi osallistua yhteensä vain 50 henkilöä. Toimittavalle henkilöstölle on varattu 15 paikkaa, kirkkokansalle 35 paikkaa per palvelus.

Valitse seuraavasta listasta, mihin jumalanpalveluksiin haluaisit osallistua ja ilmoittaudu joko soittamalla tai tekstiviestitse numeroon 050-4645281 tai osoitteeseen ilomantsi@ort.fi .

Huomio: varaudu siihen, että palvelus on täynnä ja sinulle ehdotetaan vaihtoehtoista palvelusta.

Iljan praasniekan palvelukset 19.-20.7.2020

Su 19.7.

klo 10 liturgia, kirkon pihateltat

klo 13 rukouspalvelus p. Johannes Sonkajanrantalaisen haudalla

Klo 17 vigilia, kirkon pihateltat

Ma 20.7.

Klo 8 varhaisliturgia

Klo 10 vedenpyhitys ja liturgia

Miten praasniekat käytännössä toteutetaan?

Elian kirkon pohjoissivulle on pystytetty seurakunnan teltat, joiden suojassa palvelukset toimitetaan. Siirrymme toimittamaan palveluksia sisällä vain, jos ulkona toimittaminen ei huonon kelin takia ole mahdollista. Tällöin kirkkokansa voi seurata palveluksia netistä.

Perinteiseen praasniekkaohjelmaan tulee tänä vuonna muutoksia ja juhlien sisältö keskittyy jumalanpalveluksien toimittamiseen. Tänä vuonna ei toimiteta ristisaattoja, eikä yleisiä ruokailuja järjestetä. Praasniekkapäivänä julkaistaan monenlaista praasniekkoihin liittyvää materiaalia netissä klo 12, päiväjuhlaa ei toimiteta perinteisesti.

Mitä osallistujan kannattaa huomioida?

Ulkona toimittaessa sää vaikuttaa osallistumiseen ja sen mukavuuteen. Kannattaa siis varautua sään mukaan (hattu, itikkamyrkkyä, vesipullo, sateenvarjo jne.) ja ottaa mukaan, jos mahdollista, retki-istuin.

Miten ohjelmasta ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan?

Seurakunta käyttää pääasiallisena tiedotuskanavanaan Pogostan Sanomia ja omia nettisivuja sekä Facebook-sivuja. Jos palveluksien järjestämiseen tulee muutoksia lyhyellä varoitusajalla, tiedotetaan niistä Facebook-sivuilla.

Yleistä jumalanpalveluksien turvallisuusohjeista

Ilomantsin ortodoksisessa seurakunnassa jumalanpalveluksia toimitetaan elokuun alkuun asti ulkotiloissa. Ulkotiloissa toimittaminen on tällä hetkellä paras keino turvata palveluksiin osallistujien turvallisuus – ulkona ilmateitse viruksen tarttumisen todennäköisyys on hyvin pieni. Turvallisuutta lisää se, että niin palveluksia toimittava papisto kuin kirkkokansakin pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Palveluksiin myös osallistutaan vain terveenä ollessa.

Lopuksi

Kaikki uudet järjestelyt praasniekoilla on tehty praasniekkavieraittemme turvallisuudesta huolehtimiseksi. Niin kuin koko muukin maailma, myös me Ilomantsin ortodoksisessa seurakunnassa odotamme paluuta arkeen ilman mittavia turvallisuusjärjestelyjä. Sitä ennen tarvitaan vielä kärsivällisyyttä. Ilolle löydämme praasniekoilla varmasti tilaa myös poikkeusjärjestelyistä huolimatta.

Näkymä teltoilta Seurakuntakeskus Eliaan päin.