”Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet”

”Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet” Sananlaskujen kirja 15:17

Oi, mikä lahja Jumalalta ovat hyvät ystävät! He jakavat sinun surusi, lohduttavat murheessasi, auttavat vastoinkäymisissä, huolehtivat sairauden aikana ja kantavat esirukousta puolestasi.

”Ystävän rakkaus ei koskaan petä, veli auttaa veljeä hädän hetkellä” 17:17

Ilon tai menestyksesi aikana he eivät kadehtien tuki ulkopuolisena silmiään ja korviaan, vaan iloitsevat vilpittömästi sinun onnestasi ja nauravat rinnallasi riemusi hetkellä.

”Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin.” 15:30

Sama luottamus Jumalan tukeen ja hyvyyteen yhdistää ihmisiä keskenään luoden vahvan siteen, joka ei natise liitoksissaan, vaikka elämäntilanteet miten sitä venyttäisivät.

”Veden kalvossa näet kasvosi, lähimmäisessä näet sydämesi.” 27:19

Usko Kristuksen ylösnousemukseen ja iankaikkiseen elämään rohkaisee lähestymään murheeseen pukeutunutta. Samalla se antaa myös lohduttavat sanat suurimmankin surun kohdatessa.

”Lohduttava puhe antaa elämänrohkeutta, petollinen sana murtaa mielen” 15: 4

Ystävyyttä kannattaa vaalia kiitollisuudella. Pimeyden voimat ovat aina vaanimassa siellä, missä Jumalan hyvyys ja rakkaus säteilee ihmisten kesken. Niinpä pahalle ei saisi antaa valtaa, eikä suoda pienintäkään yritystä myrkyttää ystävyyden puhdasta lähdettä.

”Riita syntyy kuin rako patoon – tuki se ennen kuin vesi nousee.” 17:14

On sanottu, ettei mikään yhdistä kahta ihmistä niin hyvin kuin kolmannesta pahan puhuminen, mutta puhtaat ja rakentavat puheen aiheet, tunteet ja tahto täyttävät ystävyyden maljaakin loputtomalla kirkkaudella, ilolla ja lohdutuksella.

”Jos kirnuat kermaa, tulee voita, jos väännät nenää, tulee verta, jos lietsot vihaa, tulee sota.” 30:33

Otteet Vanhan Testamentin Sananlaskujen kirjasta, joka on heprean kielellä lähes kolmetuhatta vuotta sitten kirjoitettua runollista elämänviisautta.

Kaisu Potkonen