Joulupaasto

Paasto on katumuksen ja rukouksen aikaa, jolloin valmistaudumme tulevaan juhlaan. Kristuksen syntymäjuhlaa edeltävä joulupaasto kestää neljäkymmentä päivää. Näin joulupaasto on yhtä pitkä kuin pääsiäistä edeltävä suuri paasto. Paaston pituudella halutaan korostaa juhlan merkitystä.

Joulupaasto on luoneeltaan valoisa ja kevyt. Sitä säestää riemukas jouluveisu: ”Kristus syntyy, kiittäkää! Kristus taivaasta vastaanottakaa! Kristus maan päällä, ylentäkää korkeuteen! Veisatkoon Herralle koko maa ja ihmiset riemuiten ylistäkööt Häntä, sillä Hän on kunnioitettu!”. Veisu kajahtaa kirkossa ensimmäistä kertaa Jumalansynnyttäjän, Neitsyt Marian temppeliintuomisen juhlan (21.11.) vigiliassa.

Neljäkymmentä päivää paastotkaamme maailmasta, jotta täyttyisimme Jumalasta. Kristus syntyi tähän maailmaan pienenä avuttomana lapsena. Kunnian Kuningas syntyi luolaan, hänet kapaloitiin ja laitettiin seimeen makaamaan. Jeesus Kristus opetti näin omalla esimerkillään meille kaikille nöyryyttä ja kohtuullisuutta. Paaston aikana luovumme maallisesta, jotta saisimme hengellisen. Sillä ainoa asia, jonka me ihmiset aidosti omistamme, on se, josta olemme luopuneet lähimmäisemme hyväksi. Tämä on joulupaaston perimmäinen tarkoitus.

Siunattua joulupaastoa ja hyvää Kristuksen syntymäjuhlan odotusta jokaiselle!

Taipaleen pappi Nemanja Balčin