Vieraita Albaniasta Polvijärven liturgiassa

Sunnuntaina 27.2.2022 oli isä diakoni Risto Aikosen mukana Polvijärven kirkossa vieraita Albaniasta.

Vierailijat osallistuivat liturgiaan. Isä Stefanos Ritsi oli toimittamassa ja professori Porfyrios Ntalianis lauloi ”totisesti on kohtuullista” -veisun kreikaksi bysanttilaisella laulutyylillä. Vierailu oli virkistävä kokemus. Heidän kanssaan keskustellessa ilmeni, että meillä on myös yhteisiä tuttavia Kreikassa.

Palveluksen ja kirkkokahvien jälkeen Isä Stefanos kertoi Albanian kirkosta, uskonnollisesta tilanteesta ja teologisen opetuksen järjestelyistä. Paikalla olleet saivat myös esittää kysymyksiä.

Albaniassa on noin 3 miljoonaa asukasta ja asukkaista noin neljäsosa on ortodokseja. Kristinusko Albanian alueelle on saapunut jo apostolisena aikana. Tiranassa toimii ortodoksinen Logos yliopisto. Teologikoulutus toteutetaan Durrësissa, jossa toimii ”Kristuksen ylösnousemuksen akatemia”. Se on osa yliopistoa vähän samalla tavalla kuin Joensuussakin. Opiskelijoita siellä on kolmisenkymmentä.

Koska Albanian uskonnollinen elämä oli kokonaan ja rangaistuksen uhalla kiellettyä kommunismin aikana, on vuoden 1991 vapautumisen jälkeen aluksi ollut pakko etsiä apua muualta maailmasta ortodoksisen kirkon opetuksen tarpeisiin. Isä Stefanos on syntyisin USA:sta ja professori Ntalianis Kreikasta.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana jäi mieleen, kuinka Albanian kirkko on piispansa Anastasioksen johdolla rakennuttanut esimerkiksi kaksi vesivoimalaa, jotka tuottavat sähköä. Näin kirkko saa tuloja toimintaansa.

Kuvassa vasemmalta i Nemanja, professori Porfyrios Ntalianis, Isä Stefanos Ritsi, i Paavo ja kirkonisäntä Jouko Pajarinen.

Teksti: Paavo Ratilainen
Kuva: Risto Aikonen