Taipaleen kirkot avoinna kesällä

Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkot Viinijärvellä, Polvijärvellä ja Outokummussa ovat avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten 24.6-2.8.2024 ma-pe klo 12-16. Kirkoissa on paikalla esittelijä. 

Tervetuloa!

Viinijärvi, Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko, Viinijärventie 8 (kartta)Viinijärvi, Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkko
Jumalanäidin Tihvinän ikonin kirkko on Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Kirkko valmistui vuonna 1906 ja kirkon on suunnitellut sortavalalainen rakennusmestari J. O. Leander, arkkitehtuuriltaan se on jugend-vaikutteinen ristikirkko. Kirkko rakennettiin pääosin venäläisen kauppiaan Ivan Stretskovin lahjoitusvaroilla ja hänen toivomuksestaan kirkko pyhitettiin Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin muistolle. Kirkon on vihkinyt käyttöön 9.11.1906 arkkipiispa Sergei.   

Polvijärvi, Pyhän Johannes Kastajan kirkko, Haavikontie 31 (kartta)Polvijärvi, pyhän Johannes Kastajan kirkko, Haavikontie 31
Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko on valmistunut v. 1914. Jugend- ja panslavistis-vaikutteisessa kirkossa on vain yksi iso sipulikupoli kellotornin lisäksi. Kirkon on vihkinyt käyttöön arkkipiispa Sergei 26.7.1914. Polvijärven kirkonkylän tuntumassa, Kylylahdessa on myös ortodoksinen hautausmaa, joka on perustettu 1900-luvun alussa ja on edelleen käytössä.

Outokumpu, Pyhän Hengen kirkko, Kirkkopolku 3 (kartta)
Outokummun kirkon on suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen käyttäen esikuvanaan Impilahden Kitelän kylän vanhaa kirkkoa. Outokummun alueelle sotien seurauksena muuttaneet ortodoksit, mm. Impilahden pitäjästä, vastasivat suurella talkootyöllä rakennustöistä. Perinteisen karjalaistyylisen tsasounan vihki käyttöön arkkipiispa Herman 7.6.1954. Pyhälle Hengelle pyhitetyn tsasounan vihki kirkoksi v. 1984 silloinen Joensuun piispa Tiihon. Kirkon alakerrassa on n. 50 paikkainen seurakuntasali.