Jouluna 2020

Tervehdys Taipaleen ortodoksisesta seurakunnasta

Kristus syntyy – Kiittäkää!

Olemme lähestymässä joulun juhlaa. Tämä vuosi on ollut ympäri maailmaa erityinen. Maaliskuussa alkanut korona-epidemia on jyllännyt ympäri maailmaa ja epidemian vaikutuksesta hyvin monia käytäntöjä on jouduttu muuttamaan tartuntojen ehkäisemiseksi. Vuoden sanaksikin valittiin kuvaavasti: Peruutettu! Varmaankin suurin osa yleisötilaisuuksista, joita oli suunniteltu tälle vuodelle, on peruutettu. Keväällä ja pääsiäisenä täällä Suomessakin oltiin kirkoissa hyvin pienellä porukalla ja palvelukset striimattiin internettiin. Niin näyttää käyvän myös joulun palvelusten osalta. Tämänhetkisen tiedon mukaan joulun palveluksissa voi olla turvaväleillä enintään 20 henkeä/palvelus, palvelusten toimittajat mukaan luettuna.

Joulua, kuten pääsiäistäkään, ei ole kuitenkaan peruutettu. Kirkon juhlakalenteri menee eteenpäin koko ajan. Kellot tai kalenterit eivät pysähdy. Lähestymme joulua, Kristuksen syntymäjuhlaa, joskin sekin tulee olemaan myös erilainen, näiden kaikkien rajoitustoimien myötä kun kirkkoihin pääsee vain rajoitettu määrä ihmisiä. Joulua varmaankin juhlitaan myös kodeissa pienemmissä ryhmissä.

Jumalan tarkoituksia emme tiedä. Ne kenties avautuvat meille vasta kuolemamme jälkeen. Sen kuitenkin tiedämme, että Jumala toimii meidän sielumme pelastukseksi. Ehkä tämän vuoden tapahtumissa on meille tarpeellinen muistutus elämän oikeista tärkeysjärjestyksistä. Kenties tämä vuosi on tuonut myös jotain hyvääkin. Kanssaihmisten merkitys on noussut. Varsinkin keväällä, kun kiellettiin taudin leviämisen hillitsemiseksi toisten ihmisten kanssa kanssakäyminen, tuntui kaipaavan erityisesti yhteyttä toisiin ihmisiin. Vaikka emme kenties voi fyysisesti tavata, ektenian sanat, ”Antakaamme itsemme, toinen toisemme ja koko elämämme, Kristuksen, Jumalan haltuun”, ovat meille kehotuksena rukoukseen toistemme puolesta.  Rukousta tarvitaan toinen toistemme puolesta, niin läheisten kuin myös vallanpitäjien puolesta, että Jumala varjelisi heitä ja he osaisivat tehdä oikeita päätöksiä vaikeissa asioissa. Jumalanpalveluksissa rukoillaan aina myös palveluksesta poisjääneiden puolesta.

Muutama viikko sitten oli pieni uutinen siitä, että japanilainen tutkijaryhmä oli onnistunut ensimmäisen kerran ottamaan elektronimikroskoopilla kuvan, pienimmän alkeisyksikön, atomin sisältä. Mitä atomin sisältä sitten löytyi? Tuossa kuvassa näkyi vain kaunis risti!

Miten tuo tieteen löydös merkitsee uskon näkökulmasta? Ortodoksisen kirkon rukouksessa Pyhälle Hengelle sanotaan näin: ”Taivaallinen kuningas, lohduttaja, totuuden henki, joka paikassa oleva ja kaikki täyttävä, hyvyyden lähde ja elämän antaja tule ja asu meissä ja puhdista meidät kaikesta synnin pahuudesta sekä pelasta, oi hyvä meidän sielumme.” Tuo Jumalan Pyhä Henki on joka paikassa ja täyttää kaiken, niin pienen kuin suuren.  Jumalan Poika, Kristus, pelasti maailman ristinkuolemallaan ja ylösnousemisellaan. Risti, ylösnousemuksen merkki on läsnä kaikessa ja kaikkialla, ei vain kirkon katolla, Raamatun kannessa tai kaularistissä. Risti, pelastuksen merkki, on läsnä jo kaiken lähtökohdassa, jokaisessa atomissakin jo maailman luomisesta asti! Jumala elävöittää maailman ristin voimalla jo atomitasolla.

Kun risti on kaikkialla ja kaikessa, voimme ajatella, että Jumala tietää kaiken ja pitää kaikesta myös huolen. Tuleepa meitä vastaan mitä hyvänsä, on Jumala aina meitä lähellä. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä.” Jumalan valtakunta on meissä, niin uskomme kautta kuin tuon, eläväksitekevän ristin kautta. Emme ole yksin, vaan Jumala on aina lähellä meitä.  Me teemme oman osamme ja Jumala tekee oman osansa. Jeesuskin lupasi olla opetuslastensa kanssa aina maailman loppuun asti. Jumalan lupaukset pysyvät.

Kristuksen syntymä maailmaan osoittaa meille Jumalan rakkauden ihmisiä, luotujaan, kohtaan. Jumalan Poika tulee ihmiseksi, että ihminen voisi palata Jumalan yhteyteen Pojan pelastustekojen, kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen, kautta. Hyvää Kristuksen syntymäjuhlaa, voimia ja terveyttä kaikille!

Jouluna 2020 kaikkia seurakuntalaisia tervehtien 

i Paavo Ratilainen, kirkkoherra

Ajankohtaisia asioita seurakuntalaisillemme:

Vaikka seurakuntamme alue on välttynyt pahimmilta tartunnoilta, niin silti on syytä noudattaa varovaisuutta ja yleisiä korona-ohjeita. Seurakunnan jumalanpalveluksiin osallistuminen on, näillä näkymin, rajoitettu joulun aikana ja ilmeisesti vielä teofania-juhlanakin 6.1.2021. Pyhäköissä voi palveluksiin osallistua suositusten mukaan ja turvavälein vain 20 henkeä kerrallaan, siksi palveluksiin täytyy ilmoittautua etukäteen puhelinnumeroon 050 5367424 joko soitolla tai tekstiviestillä.

Seurakunnallisenakin julkaisuna toiminut, Aamun Koitto –lehti, ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran paperisena versiona nyt joulunumerona. Alkuvuodesta 2021 alkaa ilmestyä nettilehti mutta seuraava paperilehti, jokaiseen ortodoksikotiin jaettuna, alkaa ilmestyä vasta syksyllä 2021. Taipaleen seurakunta on päättänyt lähettää iäkkäämmille (yli 70-vuotiaille) seurakuntalaisilleen jonkinlaisen kirjallisenkin tiedotteen postin kautta kevään 2021 aikana, jossa on tiedot esimerkiksi jumalanpalveluksista. Tietysti jumalanpalvelustiedot löytyvät edelleen myös paikallislehtien seurakunnallisista ilmoituksista, seurakunnan nettisivuilta sekä kirkkojen ilmoitustauluilta.

Papillisia toimituksia, kuten esim. syntymäpäivä rukoushetkiä, ripityksiä tai kotiehtoollisia toimitamme edelleen pyynnöstä kodeissa tai laitoksissa. Ottakaa tarvittaessa yhteyttä joko kanslian numeroon 050-4718130 (ma ja to 9-12) tai suoraan kirkkoherra i Paavo 050-5661700.

Seurakunnan toisen papin paikka on tällä hetkellä avoimena ja tammikuun lopussa kokoontuva seurakunnanvaltuusto valitsee isä Tuomakselle seuraajan Taipaleen toisen papin toimeen.

JUMALANPALVELUKSIA NETISSÄ

Jos olet internetin käyttäjä, on Sinulla ulottuvillasi suuri määrä oman ja muiden seurakuntien jumalanpalveluksia. Linkkejä verkkolähetyksiin löytyy kirkon internetsivulta osoitteesta www.ort.fi otsikon ”Polkuja verkkolähetyksiin” alta. Oman seurakunnan jumalanpalvelukset löytyvät seurakunnan YouTube-tililtä. Kirjoita internet-hakuun ”youtube”, ja avattuasi ohjelman kirjoita YouTube-hakuun ”Taipaleen ortodoksinen seurakunta”. Eteesi avautuu hakutulosten lista, jossa ylimpänä on seurakunnan YouTube-kanava. Klikkaa sitä ja pääset seurakunnan YouTube-videoiden listaan. Voit katsoa esimerkiksi jouluaaton ehtoopalveluksen ja jouluaamun jumalanpalvelukset Viinijärveltä.

JUMALANPALVELUKSET RADIOSSA

Vaikka Sinulla ei olisikaan käytössäsi internettiä, voit kuunnella ortodoksisia jumalanpalveluksia myös Yleisradion 1- kanavan kautta.