Ilomantsin praasniekat 2021

Kalenteri

Jumalanpalvelus / Tapahtuma


 

Ilomantsin pyhän Elian seurakunta tuo pyhyyttä arkeesi!

Seurakuntamme on aktiivinen jumalanpalvelusyhteisö. Ydintoimintaamme ovat jumalanpalvelukset ja niiden ympärille rakentuva myönteinen ortodoksinen elämännäkemys. Seurakuntamme aktiivinen toiminta perustuu pitkälti jäsentemme vapaaehtoisuuteen.

Toimimme myös ekumeenisesti ja kaikkia tunnustuksia kunnioittaen. Kristillisyydestä nousevat luontoarvot siivittävät näkemystämme luomakunnan pyhyydestä ja sen varjelemisesta.

Oletko kävijä, kokija vai ortodoksisuudesta muuten kiinnostunut? Koemme kaikki kirkossa kävijät samanarvoisiksi, riippumatta kenenkään taustasta!

Tervetuloa mukaan Elian seurakunnan toimintaan


Ilomantsin kappeliseurakunnan toiminta koronaepidemian aikana 3.5. alkaen

Arvoisat seurakuntalaiset,

Aluehallintovirasto on 30.4.2021 päättänyt keventää yleisötilaisuuksien rajoituksia. Aluehallintovirasto on määrännyt, että sisä- ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa 3.5.2021 lukien sallitaan kokoontumiset, joissa on läsnä enintään 50 henkeä.

Kappeliseurakunnassa toimitamme 3.5. eteenpäin, kuten aiemminkin, jumalanpalvelukset turvavälit ja hygienia huomioiden. Jumalanpalveluksiin voi osallistua ilmoittautumatta. Jumalanpalveluksissa voi olla, turvavälit huomioon ottaen, läsnä pyhäkkökohtainen henkilömäärä.

Kappeliseurakunnan pyhäkköjen maksimihenkilömäärät ovat: Profeetta Elian kirkko 30 hlöä, Hattuvaaran tsasouna 8 hlöä, Mutalahden tsasouna 13 hlöä, Sonkajan tsasouna 7 hlöä, Parppeinvaaran tsasouna 1 hlö, Huhuksen tsasouna 8 hlöä.

1 . Seurakuntamme kaikkia ilmoitettuja jumalanpalveluksia voi seurata myös kappeliseurakunnan  YouTube-kanavalta.

2. Seurakunnan kerhoissa ja muussa toiminnassa noudatamme Opetus- ja kulttuuriministeriön, THL:n ja paikallisten viranomaisten ohjeita.

3. Kuorot kokoontuvat kanttorien johdolla korkeintaan neljän laulajan lähiharjoituksiin turvaväleistä huolehtien. Suuremmat ryhmäharjoitukset toteutetaan virtuaalisesti. Jumalanpalveluksissa laulavat neljä laulajan ryhmät.

4. Seurakunnan kansliaa hoidetaan puhelimitse, sähköpostitse ja ajanvarauksella.

5. Seurakunnassa noudatetaan paikallisten viranomaisten ohjeistusta ja paikallisesti voidaan määrätä tästä ohjeesta tiukempia rajoituksia tilanteen niin vaatiessa.

6. Kahvitarjoilu seurakunnan toiminnassa on mahdollista buffet-tyyppisesti tarjoiltuna.

Osallistuessasi ehtoollishartauksiin ja kirkollisiin toimituksiin, huolehdithan seuraavista asioista:

Tule paikalle ainoastaan terveenä.

Tullessasi paikalle pysy perhekuntasi kanssa yhdessä ja muista pitää turvaväliä (vähintään 2m) muihin perhekuntiin.

Noudata paikan päällä annettavia ohjeita käsihygieniasta sekä muista käytännön asioista.

Ehtoolliselle tullaan perhekunnittain.

Toimintaa osallistumisessa on vahva maskisuoritus tai tarvittaessa voit käyttää myös visiiriä.

Edeltävät toimenpiteet pohjautuvat Pohjois-Karjalan alueen koronatilanteen kiristymiseen ja varmistavat, että seurakunta pystyy hoitamaan ydintehtäviään.

On erittäin tärkeää, että jokainen meistä noudattaa viranomaisten antamia ohjeita.

Rukoilemme epidemian sairastuttamien ja heidän parantumisensa puolesta, sekä kaikkia heitä hoitavien puolesta ja kaikille varjelusta sairauksilta.

Yhteystiedot:

Tuomas Järvelin, Joensuun srk. kirkkoherra

Ioannis Lampropoulos, kappeliseurakunnnan pappi

Kansliaan liittyvissä asioissa voit soittaa ma-ke klo 9-12.

ilomantsi@ort.fi

pappi Ioannis Lampropoulos, ioannis.lampropoulos@ort.fi, p.0503573675

kanttori Darja Potkonen, darja.potkonen@ort.fi, p.0400526304


Seurakunnan Facebook

Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta4 tuntia sitten
Helteessä vietetty Huhuksen praasniekka aloitti Ilomantsin praasniekkakesän

Huhuksen taivaaseenastumisen tsasounan praasniekassa on viime vuosina nähty monenlaista säätä. Tällä kertaa praasniekkarahvasta vastassa oli lempeä ilma, juuri puissa auenneet silmut ja tuhansien lintujen laulu. Isä Ioannis ja kanttori Darja laulajineen toimittivat praasniekan jumalanpalvelukset ulkoilmassa tsasounan pihalla praasniekkaan osallistuneen kirkkokansan kanssa.

Praasniekkojen viettäminen alkaa perinteisesti aattoillan jumalanpalveluksilla ja jatkuu juhlapäivänä vedenpyhityksellä, liturgialla ja panihidalla tsasounan rakentajien muistolle. Tsasounan isännöitsijät ja omistajat Paula ja Heikki Puolakanaho olivat järjestäneet torstain runsaat praasniekkakahvit, jotka nautittiin tsasounan luona heti palvelusten jälkeen.

Ilomantsin praasniekkakesä alkaa Huhuksesta ja seuraavana on aina vuorossa helluntain jälkeisen sunnuntain eli kaikkien pyhien sunnuntain praasniekka Parppeinvaaralla, jota tänä vuonna vietetään lauantaina 29.5.

Ilomantsin muut praasniekat vietetään joka vuosi samoina päivinä. Hattuvaaran Petrun praasniekkaa vietetään 28.–29.6. ja Iljan praasniekkaa 19.–20.7. Ilomantsin praasniekkakausi jatkuu syksyllä vielä 7.–8.9. Mutalahden Jumalansynnyttäjän syntymän juhlan merkeissä ja päättyy syyskuussa Sonkajan ekumeenisen pyhän ristin tsasounan juhlaan 13.–14.9.

Praasniekat ovat oman kylänsä tärkeitä juhlapäiviä, jolloin on hyvä hetki lähteä joko tutustumaan juhlaansa viettävään tsasounaan ja sen yhteen tuomiin ihmisiin. Jos on jo kokenut praasniekoilla kävijä voi praasniekoille tulla aina uudelleen tapaamaan vanhoja tuttuja ja pitää omassa elämässään yllä riemukasta praasniekkaperinnettä.

Praasniekoille – kuten kirkkoon muutenkin – ovat aina tervetulleita kaikki yhteisestä juhlasta kiinnostuneet. Ilomantsin praasniekkojen tarkentuvat ohjelmatiedot sekä tieto ajankohtaisista korona-rajoituksista löytyvät Ilomantsin kappeliseurakunnan nettisivuilta.

Nähdään praasniekoilla!
Riikka Patrikainen
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta2 päivää sitten
Kysely ortodoksisen kasvatuksen ja opetuksen internetsivuihin liittyen

Kirkollishallituksen myötämielisellä tuella joukko kirkon järjestöjä ja muita innostuneita ovat ryhtymässä rakentamaan ortodoksisen kasvatuksen ja opetuksen internetsivuja. Näiden sivujen tarkoitus on koota yhteen kirkkomme kasvatukseen liittyvää sähköistä materiaalia helposti löydettävään muotoon.

Tavoitteena on luoda uutta sisältöä. Tähän liittyen avataan kysely kaikille kirkon kasvatuksesta ja opetuksesta kiinnostuneille ja sitä tekeville. Vastausaika on kaksi viikkoa: 11.-25.5.2021.

Kyselyyn voivat vastata kaikki ja kaikenikäiset ja työryhmä toivoisikin mahdollisimman laajaa vastaajakuntaa, jotta sivuista voidaan kehittää mielenkiintoiset ja hyödylliset meille kaikille.

Kutsumme kiinnostuneita mukaan suunnittelemaan, kehittämään, rakentamaan ja luomaan. Työryhmä haluaa yhdistää vapaaehtoiset ja kirkon työntekijät yhteiseen voimainponnistukseen. Siitä kertoo myös projektiesityksen allekirjoittaneiden moninaisuus.

Projekti on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Kyselyn loppuun voi halutessaan jättää yhteystietonsa.

Yhteistyöterveisin,
Ortodoksisten Nuorten liitto ONL, Pyhän Sergein ja Hermanin veljeskunta PSHV ja Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia, Helsingin srk., Joensuun srk., Jyväskylän srk., Lapin srk., Tampereen srk., Ortodoksinen seminaari, Valamon opisto, Itä-Suomen yliopiston teologian osasto, Ortoboxi, Ortodoksi.net ja laaja joukko vapaaehtoisia

Ps. Kirkon ortodoksisen kasvatuksen ja opetuksen sivuilla ei vielä ole nimeä. Järjestämme nimikilpailun lähiaikoina. Seuraa mediavirtaa…
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta4 päivää sitten
Viikko 19, toiminta- ja jumalanpalveluskalenteri

Seurakunnan kaikessa toiminnassa noudatetaan Avin ajankohtaisia ohjeita.

Jumalanpalveluksissa voi olla turvavälit ja hygienia huomioon ottaen läsnä pyhäkkökohtainen henkilömäärä. Kokoontumisrajoitukset Elian kirkossa max 30 hlöä, ulkotiloissa max 50 hlöä.

Jumalanpalveluksiin voi osallistua ilmoittautumatta.

Tarkempi ajankohtainen tiedote: ort.fi/ilomantsiMa 10.5. klo 9–12 Kanslia palvelee puhelimitse tai ajanvarauksella

Ke 12.5. klo 17 Vigilia, Huhuksen tsasouna (palvelus toimitetaan ulkona)

To 13.5. klo 9 Vedenpyhitys, liturgia ja litania; Huhuksen tsasouna (palvelukset toimitetaan ulkona)

La 15.5. klo 17 Ehtoopalvelus, Elian kirkko

Su 16.5. klo 10 Liturgia, Elian kirkkoAsiaa seurakuntaan? Kanslia 050 470 6383, Isä Ioannis 050 3573675, kanttori Darja 0400 526304. Ilomantsin kanslian ollessa kiinni puhelut ohjautuvat suoraan Joensuun seurakunnan kansliaan.
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta6 päivää sitten
Sokeana syntyneen sunnuntain aamupalvelus ja liturgia, (Äitienpäivä), 9.5.2021, klo 9
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta6 päivää sitten
Ehtoopalvelus Elian kirkosta klo 17 alkaen!
Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta