Jumalansynnyttäjän Smolenskilainen ikoni Elian kirkkoon

Pyhän Elian kirkkoon on tuotu Jumalansynnyttäjän ikoni Huhuksen rukoushuoneesta. Ikoni on
alkujaan vanhasta Valamon luostarista ja se ajoittuu 1860-luvulle tai hiukan myöhäisemmäksi.
Toistaiseksi ei ole tiedossa missä kirkossa ikoni on vanhassa Valamossa ollut. Ikoni on tuotu
Huhuksen rukoushuoneeseen vuonna 1962 Kuopiosta yhdessä muutaman muun ikonin kanssa.
Rukoushuone oli valmistunut jo vuonna 1957. Viime kesänä ikoni konservoitiin: puhdistettiin,
tehtiin hieman värinkiinnitystä, poistettiin vanhoja tummuneita restaurointeja ja tehtiin uusia pieniä restaurointeja. Samalla tuli ilmi, että sijoittaminen takaisin lämmittämättömään tsasounaan ei enää käy. Tämä johtuu ikonin pohjustuksesta joka näyttää imevän kosteutta eri tavalla kuin muut tsasounan vanhat ikonit. Ikoni päätettiin siirtää Elian kirkkoon, ja seurakuntalaiset tekivät talkootyönä sille kiotan, jonka lasin alla se on suojassa. Materiaali saatiin lahjoituksena. Ikonin konservointiin saatiin rahat kirkkokunnan konservointi-määrärahasta. Huhukseen sijoitettiin ikonin paikalle valokuva ikonista, sekin saatiin lahjoituksena
Ikonin pari, Kristus Kaikkivaltias, on Varejoen rukoushuoneessa Pohjois-Suomen seurakunnassa.

Kiitos Auli, Petter ja Veli.