Iljan praasniekoilla heinäkuussa ohjelmaa koko viikon – tule mukaan!

Pyhän Elian kirkko keväällä 2019. Kuvan ottaja: SkyTeamCopter STC

Iljan praasniekkoja vietetään Ilomantsissa joka vuosi samana ajankohtana; profeetta Elia Tisbeläisen muistopäivänä 20.7. Tänä vuonna Iljan praasniekkojen teemana on Kohtaamisia Iljan praasniekoilla – praasniekat kirkon perinteessä. Teemaan pureudutaan erityisesti praasniekkojen päiväjuhlassa, jolloin TT Juha Riikonen luo meille historiakatsauksen praasniekkojen viettämisen merkitykseen Ilomantsissa mutta myös Ilomantsia laajemmalle alueelle. Praasniekathan ovat perinteisesti olleet kylän oman pyhäkön juhla, jota juhlimaan ihmiset ovat kerääntyneet läheltä ja kaukaa – jopa ulkomailta asti. Tänä vuonna praasniekkaan liittyvät tapahtumat ja palvelukset alkavat jo maanantaina 15.7.

Iljan praasniekkaviikon ohjelmaa

Maanantaina 15.7.

Klo 9 toimitetaan liturgia pyhän Johannes Sonkajarantalaisen haudalla Kokonniemen hautausmaalla. Lisätietoa heinäkuussa Sonkajanrannassa tapahtuvasta kanonisaatiojuhlasta löydät kirkkokunnan sivuilta tai Joensuun ortodoksisen seurakunnan omilta sivuilta.

Keskiviikkona 17.7.

Klo 17 ehtoopalvelus Elian kirkossa

Torstaina 18.7.

Klo 19 Pyhän Elian kirkossa voi kuulla harvinaisen kamarimusiikkikonsertin “Taivaat julistavat Jumalan kunniaa: 12 kvartettia psalmien teksteihin”, jonka on säveltänyt Leonid Bashmakov (1927-2016). Teoksessa laulavat Varvara Merras-Häyrynen, sopraano; Riikka Patrikainen, altto; Heikki Hattunen, tenori ja Sampo Haapaniemi, baritoni. Konsertin kesto on 50min (vapaa pääsy/käsiohjelma 10€). Lisätietoja täältä >>

Vasemmalta: baritoni Sampo Haapaniemi, mezzosopraano Elisabet Petsalo, sopraano Varvara Merras-Häyrynen, tenori Heikki Hattunen. Ilomantsin konsertissa alttona seurakunnan kanttori Riikka Patrikainen.

Perjantaina 19.7.

Klo 12 hetkipalvelus Parppeinvaaran Kaikkien pyhien tsasounassa

Klo 13 Parppeinvaaran Runopirtissä pienoisnäytelmä “Kohtalokas suo”.

Teatterintekijät toivottavat praasniekkavieraat tervetulleiksi näillä sanoilla: Haluamme tarjota teille aikamatkan ilomantsilaiseen runoperinteeseen Runopirtissä perjantaina 19.7.19 klo 13. Pienoisnäytelmän nimi on ”Kohtalokas suo” ja sen kesto on noin 20 minuuttia. Pääset mukaan Runokylän pääsymaksulla 8/6 euroa. Esityksen jälkeen voit tutustua Runokylään.

Kohtalokas suo -esitystä pääsee seuraamaan Parppeinvaaran runopirtissä 19.7.

klo 16 ristisaatto Ilomantsin torilta Elian kirkkoon

klo 17 Elian kirkossa praasniekkavigilia

n. klo 19 tsuajut Seurakuntakeskus Elian pihapiiriin pystytetyissä teltoissa ja seuraamme illan musiikillista ohjelmaa. Mukana pieniä soittajia ja evl. kanttori Pekka Varonen sekä Maukkulan kylätanhuajat.

Lauantaina 20.7.

klo 9 liturgia, jonka jälkeen ristisaatto Ilomantsijärven rantaan Kokonniemeen. Kokonniemessä toimitetaan pieni vedenpyhitys ja muistopalvelus.

klo 12 yhteinen ruokailu Seurakuntakeskus Elian pihapiirissä/ Ilomantsin Martat (vapaaehtoinen maksu) sekä kahvitus/ Ilomantsin ikonipiiri 2€.

klo 13 päiväjuhla. Juhlan teemallinen juonto praasniekkojen historiasta ja merkityksestä kirkon perinteessä TT Juha Riikonen, juhlapuhe kirkon vastaava tiedottaja Maria Hattunen: ”Praasniekoilla tavataan ajan ja ajattomuuden rajalla”.

Praasniekkaruokailuissa on vapaaehtoinen maksu, jolla katetaan ruokailujen materiaalikulut!

Tervetuloa tekemään tämänkin kesän praasniekoista unohtumaton elämys niin nuorille kuin vanhoillekin ja kaikille siltä väliltä!

Feresipyramidi kesältä 2018.