Pogostan kulttuuripolku on ortodoksisesti merkittävä hanke

Kirkkotieltä lähtevät pitkospuut Kokonniemen kalmistoon.
Kirkkotieltä lähtevät pitkospuut Kokonniemen kalmistoon.

Ilomantsi-Seura ry. julisti toukokuun lopussa 4,2 kilometrin pituisen Pogostan kulttuuripolun avatuksi. Polku kiertää merkittävät Ilomantsin Pogostan kulttuurikohteet. Niitä on 16 kappaletta.

Polun varrelle sijoittuvat Pyhän Elian kirkko, Kokonniemen kalmisto ja Ilomantsin sankarihautausmaa. Nykyinen pyhän Elian kirkko suuntaa katseet seurakunnan pitkään historiaan ja väestön ortodoksiseen alkuperään Ilomantsissa. Kokonniemi taas on tyypillinen karjalainen kalmisto aivan kylän kupeessa. Sankarihautausmaa on edellisen Elian kirkon paikalla. Tuo pyhä maa kätkee sisäänsä suuren joukon kaatuneita Ilomantsin ortodoksimiehiä ja -naisia. Viimeinen kohde on Pappilanvaaran laki, jolla sijaitsi pieni Elian kirkko jo yli 500 vuotta sitten.

Muita mielenkiintoisia kohteita ovat mm. Kauppatie, joka valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, sekä Mustamäen hautausmaa, jonne haudattiin tuhansia nälkään kuolleita ilomantsilaisia 1860-luvulla. Tervetuloa Pogostan kulttuuripolulle! Polkua esitellään mm. Ilomantsin matkailuesitteen keskiaukeamalla.

Teksti: Juha Riikonen