Різдвяний подарунок

Вітання Собору Єпископів Фінської Православної Церкви з Різдвом Христовим

В уривку із Євангелії, який читається на Різдвяній літургії, описується, як волхви підійшли до новонародженого Ісуса і його матері Марії, і впали ницьма, i вклонилися Дитині, i, відчинивши скарбниці свої, піднесли Йому свої дорогі дари: золото, ладан та смирну (Матвія 2:11) Євангеліє показує, які дари люди приносили Богові в парафіях протягом століть. Показує, як прикрашали золотом Божі доми, тобто церкви та їхні хрести, як кадили в них на честь Бога і як охрещені як християни, помазувалися в церквах святим миром на утвердження їх приналежності до церкви.

Готуючись знову святкувати народження Христа, а саме те, що Слово стало тілом і народилося як подібна до нас людина, доречно пам’ятати про всі блага, які Бог дав у дар людям. Різдвяне послання проголошує Божу любов і турботу про людей. Воно нагадує нам, що народження Христа було Божим даром людському роду, даром, якому покоління за поколінням раділо та дякувало.

Різдвяне Євангеліє навчає нас на прикладі мудреців тому, що дарунок Богові є невід’ємною частиною Різдвяного послання. Дар, який ми, люди, можемо дати Богові – це молитва і виконання Божих заповідей, тобто життя за прикладом Христа. Це – дар любові та послуху, як у святe Різдвo, так і в усьому нашому духовному житті.

Подарунки та радісний дух дарування є невід’ємною частиною святкування Різдва для багатьох людей. Ми не тільки одержуємо подарунки, але й даруємо їх. Подарунок не обов’язково має бути матеріальним, адже й спілкування та проведення часу з іншими для багатьох є значущим і очікуваним подарунком. Ми навряд чи часто думаємо про різдвяне дарування та одержання в ширшому сенсі, ніж як що відбувається лише між людьми і стосується лише людей. Східні мудреці принесли свої дари Богові, Господу нашому Ісусу Христу, який заради нас став людиною. Різдвяне Євангеліє спонукає нас йти слідами мудреців і принести власний дар у яслах покладеному новонародженому Спасителю.

На Різдво, дякуючи Богові за народження нашого Спасителя Ісуса Христа, ми можемо, як i мудреці, з радістю, смиренням і пошаною принести себе і все своє життя як наш власний дар новонародженому Христу Богу.

Нехай людинолюбний Син Божий, у печері народжений і в яслах покладений, дарує Вам благословенне та радісне Різдво Христове.