Luomakunta

Luomakunta

Tervetuloa paratiisimatkalle!

Tarvitset:

Kengät ja ulkovaatteet sään mukaan. Älypuhelimen ja kuulokkeet. Mikäli sinulla ei ole älypuhelinta, voit tulostaa paratiisimatkan opastuksen paperille alla olevasta linkistä. Mikäli puhelimessasi ei ole kameraa, tarvitset mukaasi sellaisen.

Paratiisimatkan opastus -tekstiversio (pdf)

Aloitus:

Kuunneltava/luettava matkaopastus antaa matkallesi joitakin suuntaviittoja. Reittivalinnat, päämäärä ja kokemus ovat sinun omiasi. Oletko valmis seikkailuun? Voit aloittaa matkaopastuksen seuraavasta linkistä:

 

TÄRKEÄÄ: Älä toikkaroi liikenteessä kuulokkeet päässä! Paratiisimatkan ei ole tarkoitus olla viimeinen matkasi! Seuraa opastuksen ohjeita ja pysähdy aloillesi kuuntelemaan kukin osio. Poista kuulokkeet korvista kävellessäsi, olit sitten metsässä tai kaupungissa. Luomakunta puhuu sinulle. Tarvittaessa myös liikennevalot ja -opasteet.

Matkan jälkeen:

Olet palannut paratiisimatkalta. Matkaopastuksen ohjeen mukaan olet taltioinut puhelimeesi tai kameraasi valokuvia/videota. Lähetä ne leirisi järjestäjälle tältä saamiesi ohjeiden mukaan. Sen lisäksi valitse alla olevista lyhyistä tekstiotteista 1-2, jotka puhuttelevat sinua ja jotenkin sopivat omaan kokemukseesi paratiisimatkasta. Lähetä myös valitsemasi tekstiotteet samojen ohjeiden mukaan.

Luojasta, luomakunnasta ja ihmisen tehtävästä

Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.
1. Moos 1:27

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä.
1. Moos. 2:15

Sinä toit minut tähän elämään kuin ihastuttavaan paratiisiin.
-Kiitosakatistos

Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä ja kaikki oli hyvää.
1. Moos. 1:31

Herran on maa ja kaikki mitä siinä on, maanpiiri ja ne jotka siinä asuvat.
Ps. 24:1

Sinä tahdollasi saatat kaiken olemattomuudesta olemiseen ja voimallasi ylläpidät koko luomakuntaa ja kaitselmuksessasi hallitset maailmaa… Sinulle ylistystä veisaa aurinko, sinua ylistää kuu, sinua rukoilevat tähdet, sinua tottelee valkeus.
-Suuri vedenpyhitys

Kaikki katsovat odottaen sinuun, ja sinä annat heille ruoan ajallaan. Sinä avaat kätesi ja hyvyydessäsi ravitset kaiken mikä elää.
Ps. 145:15-16

Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää, näin uudistat maan kasvot.
Ps. 103:30

Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa, eivätkä kokoa varastoon ja silti teidän taivaallinen isänne ruokkii ne. Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä mittaa kyynäränkään vertaa?
Matt. 6:26

Taivas yllämme, maa allamme, ystävät ympärillämme, Jumalan lahjat käsissämme siunaamme tämän aterian Pyhän Kolmen nimeen.
-Kelttiläinen rukous

Herra, kuinka hyvä on olla luonasi maan päällä, ilo olla vieraanasi.
-Kiitosakatistos

Herra, minun Jumalani, miten suuri ja mahtava sinä olet! Sinun vaatteenasi on kirkkaus ja kunnia, valo ympäröi sinut kuin viitta!
Ps. 103:1-2

Lukemattomat ovat tekosi, Herra. Miten viisaasti olet ne tehnyt!
Ps. 103:24

Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan. …. Ei se ole puhetta, ei sanoja, ei ääntä jonka voisi korvin kuulla. Kuitenkin se kaikuu kaikkialla, maan piirin yli merten ääriin.
Ps 19:2-5

Kaikki te, joissa on elämän henkäys, ylistäkää Herraa!
Ps 150:6

Mitä on minun ylistykseni! Luonto on kuuliainen Sinulle, minä taas en. Mutta niin kauan kuin elän, näen rakkautesi ja haluan kiittää, rukoilla ja ylistää.
-Kiitosakatistos

Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voisi tarkkailla. Eikä voida sanoa: ”Se on täällä” tai: ”Se on tuolla” Katsokaa: Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä.
Luuk. 17:20-21

Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme.
Apt. 17:28

Kun katsoo suurta ja kaunista luomakuntaa, katsoo samalla sen tekijää.
Viis. 13:5

Kunnia Sinulle, kun kutsuit minut elämään; Kunnia Sinulle, kun näytit minulle maailmankaikkeuden kauneuden; kunnia Sinulle, kun avasit viisauden kirjaksi eteeni taivaan ja maan; Kunnia Sinulle ikuisuuden läsnäolosta ajallisen maailman keskellä.
-Kiitosakatistos

Hänen varassaan me kaikki olemme, me ja meidän sanamme, ymmärryksemme ja kaikki taitomme. … Kaiken minä opin, sekä näkyvän että salassa olevan, sillä minua opetti Viisaus, maailman rakentaja.
Viis. 7:17, 22

Koko maailma on Jumalan ilmestyksen paikka, palava pensas, joka liekehtii Jumalan energioista.
-pyhä Gregorios Palamas

Mikään ei ole tyhjää Jumalan kasvojen edessä; kaikki on merkkiä Jumalasta.
-pyhä Ireneos Lyonilainen

Maailma on kuin meidän kehomme. Myös siinä on monenlaisia osia ja jäseniä, ja sen läpäisee yksi sielu, yksi elämän voima.
-Origenes Aleksandrialainen

Ihmiset ja ympäristö  muodostavat yhdessä  olemassaolon saumattoman vaatteen.
-patriarkka Bartolomeos

Luonnon kunnioittaminen on sitä, että tunnistamme jokaisen luodun ainutlaatuisen paikan Jumalan luomistyön kokonaisuudessa. Kun tulemme herkemmiksi aistimaan Jumalan maailmaa ympärillämme, tulemme myös tietoisemmiksi Jumalan maailmasta sisimmässämme.
-patriarkka Bartolomeos

Rikos luontoa kohtaan on synti. Kun ihminen saa aikaan eliölajien kuolemisen sukupuuttoon; kun hän tuhoaa Jumalan luomakunnan monimuotoisuutta; kun hän ilmastonmuutoksella järkyttää maailman tasapainoa; kun hän tuhoaa maailman metsiä tai kun hän saastuttaa sen vesiä, maata ja ilmaa myrkyllisillä yhdisteillä – kaikki tämä on syntiä.
-patriarkka Bartolomeos

Koko luomakunta odottaa hartaasti Jumalan lasten ilmestymistä. Luomakunnalla on toivo, että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta, Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen. Me tiedämme, että koko luomakunta edelleen huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa.
Room. 8:19-22

Tänään luomakunta valistuu, tänään kaikki iloitsevat, taivaalliset ja maan päällä olevat, enkelit yhdessä ihmisten kanssa, sillä siellä, minne Kuningas saapuu, vallitsee ihana sopusointu.
-Kristuksen kasteen juhla, Teofania

Sydän on paikka, jossa Jumala, ihminen ja maailma yhtyvät harmonisessa keskinäisessä suhteessa.
-patriarkka Bartolomeos

Saavuta sisäinen rauha ja tuhannet ympärilläsi pelastuvat.
-pyhä Serafim Sarovilainen

Jos teet rauhan itsesi kanssa, silloin myös taivas ja maa tekevät rauhan sinun kanssasi.
-pyhä Iisak Syyrialainen

Taivas ja maa ovat minun todistajinani, kun nyt sanon: Minä olen pannut teidän valittavaksenne elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Valitkaa siis elämä, että te ja teidän jälkeläisenne saisitte elää.
5. Moos. 30:19

Vielä ei ole liian myöhäistä. Jumalan maailmalla on ihmeellinen kyky parantua. Vain yhden sukupolven aikana voimme ohjata maailmaa kohti lapsiemme tulevaisuutta. Jumalan avulla ja siunauksella alkakoon tuo sukupolvi tästä ja nyt.
-paavi Benedictus ja patriarkka Bartolomeos, yhteinen julistus

Rakasta koko Jumalan luomakuntaa,  kaikkea mitä siinä on ja jokaista hiekanjyvää. Rakasta jokaista lehteä, jokaista Jumalan valonsädettä. Rakasta eläimiä, rakasta kasveja, rakasta kaikkea. Jos rakastat kaikkea,  saat nähdä jumalallisen salaisuuden.
-Feodor Dostojevski: Karamazovin veljekset

Entä mitä on armahtavainen sydän? Sydämen paloa koko luomakunnan puolesta: ihmisten, eläinten, lintujen, pahojen henkienkin, kaiken olemassa olevan. Sydämestä tulee liian heikko kestääkseen kuunnella tai tarkastella minkäänlaista vahinkoa tai vähäisintäkään kärsimystä missään luomakunnan osassa.
-pyhä Isaak Syyrialainen

Ihmiset luotiin elämään veljinä keskenään. Meidän pitäisi olla Jumalan työtovereita ja meillä pitäisi olla koko luomakuntaa rakastava sydän.
-pyhä Siluan Athosvuorelainen

Joka istuttaa puun, kylvää toivoa, rauhaa ja rakkautta ja saa nauttia Jumalan lahjoista.
-vanhus Amfilohios

Rakasta Jumalaa niin jopa pedot rakastavat sinua.
-vanhus Amfilohilos

Sen jälkeen kun sain tuntea Jumalan armon, elämästäni tuli yhtä iloa ja riemua. Elin tähdissä, avaruudessa, taivaassa. Näin kaiken, huomasin kaiken, tunsin kaiken. Iloni antoi minulle kuin siivet. Silmäni ja korvani avautuivat, ja nenänikin tunsi kaikki tuoksut.
-pyhä Porfyrios Kausokalivialainen

Iloitkaa kaikesta, mikä on ympärillämme. Kaikki opettaa meitä ja ohjaa Jumalan luo. Kaikki ympärillämme on pisaroita Jumalan rakkaudesta: elolliset ja elottomat, kasvit, eläimet ja linnut, vuoret ja meri, auringonlasku ja tähtitaivas.
-pyhä Porfyrios Kausokalivialainen

Rukous on sitä, että lähestyt kaikkea Jumalan luomaa rakastaen ja elät harmonisesti kaiken, jopa villieläinten kanssa.
-pyhä Porfyrios Kausokalivialainen

Kun tunnen luonnon harmonian, itken ilosta. Miksi teemme elämästämme raskaan? Meidän tulisi elää Jumalan Hengen, Totuuden Hengen, kanssa. Jumalan viisaus opettaa tuntemaan kaiken ja iloitsemaan kaikesta.
-pyhä Porfyrios Kausokalivialainen

Saamme esimakua tulevasta paratiisista laulun sävelissä, musiikin soinnissa ja taiteellisen luomisen loistossa. Kaikki todellinen kauneus vie sielun vastustamattomasti Sinua kohti.
-Kiitosakatistos

Ortodoksinen Virtuaalikirkko