Pyhän Kolminaisuuden kirkko

Kuva: Vlada Wahlsten

Lauantaina 9.9. juhlaväen ohjelmallisena kohtaamispaikkana toimii aamukymmenestä alkaen Pyhän Kolminaisuuden kirkko (=Troitsa) ja sen puutarha osoitteessa Unioninkatu 31. 

Kirkolle on helppo saapua sekä seurakuntien tilausajobusseilla että julkisilla kulkuvälineillä linja-auto- tai rautatieasemalta. Siitä on myös helppo pistäytyä keskustakortteleihin kahville, lounaalle tai muille asioille ennen ryhmittäytymistä kello 16 liikkeelle lähtevään ristisaattoon.

Parasta on kuitenkin se, että Troitsan pihassa tapaa sekä vanhoja että uusia tuttuja koko päivän. Helsingin ortodoksisen seurakunnan henkilöstön lisäksi paikalla on mm. Valamon luostarin veljestöä, Lintulan luostarin sisaristoa ja kirkon yhteistyöjärjestöjen väkeä.

Kirkolla on käytössä myös vanhalta puhelimelta näyttävä äänivieraskirja, johon voi sanella tervehdyksen juhlavuottaan viettävälle kirkolle. 

Pyhän Kolminaisuuden kirkossa on lauantaina nähtävillä Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn kiertonäyttely LAHJA KONSTANTINOPOLISTA 1923 – Suomen ortodoksinen kirkko sata vuotta sitten. Näyttely kertoo autonomiaan johtaneista tapahtumista ja rovasti Sergei Solntsevin, professori Emil Nestor Setälän, rovasti Herman Aavin ja Viron arkkipiispa Aleksanterin vaihderikkaasta matkasta Konstantinopoliin sekä kuvataan Suomen ortodoksisen kirkon ajankohtaisia asioita 1920-luvulla.

Sunnuntaina 10.9. näyttely on esillä ravintola Sipulissa liturgian jälkeen tarjottavan lounaan ajan.

Troitsassa on tarjolla myös ohjelmaa kaikenikäisille.

Kaupunkisuunnistuksessa on mahdollisuus etsiä omatoimisesti sanallisten vihjeiden perusteella ja kartan avulla keskustan alueen kohteita. Reittejä on kolme eri mittaista, joiden keskimääräinen kesto on kävellen 15, 35 ja 70 minuuttia. Matkaan voi lähteä omaan tahtiin, klo 12:15 mahdollisuus lähteä porukassa.

10.00 Rukouspalvelus kirkossa

11.00 Kestävä elämä. Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n yhdessä Filantropia ry:n kanssa järjestämä keskustelutilaisuus. Alustajina munkki Gabriel ja aktiivinen seurakuntanuori Aino Rantanen Salosta. Keskustelun juontavat Maria Kauppila ja Riina Nguyen.

12.30–14.30 Ortodoksisen kamarikuoron avoimet harjoitukset. Piipahda kuulemaan maistiaisia samana iltana Kallion kirkossa konsertoivan kuoron ohjelmistosta ja tutustumaan kuorotyöskentelyyn.

15.00 Ortodoksinen muskarihetki lapsille ja lapsenmielisille. Lapsille mehu- ja keksitarjoilu.

16.00 Siirtyminen ristisaatossa Uspenskin katedraaliin