Suomen ortodoksinen kirkko on kuulunut nyt sata vuotta Konstantinopolin patriarkaatin alaisuuteen, mutta itse patriarkaatti on harvoille tuttu. 

Kirkon juhlavuonna ilmestynyt teologian tohtori Petri Piiroisen teos Konstantinopolin Ekumeeninen patriarkaatti ja Suomen ortodoksit on juuri tätä silmällä pitäen koottu lukupaketti. 

Teos kertoo Konstantinopolin patriarkaatin asemasta ortodoksisessa maailmassa ja sen suhteista Suomen ortodoksiseen kirkkoon. Se avaa näkymän patriarkaatin historiaan ja nykypäivään tavalla, joka laajentaa ymmärrystä myös omasta paikalliskirkostamme.

Pyhiinvaelluksesta kiinnostuneille kirjassa on myös pieni matkaopas Istanbulin pyhiin paikkoihin, patriarkaatin kirkkoihin, Hagia Sofiaan ja mm. basilikavesilaitokseen. Kirjassa esitellään myös ekumeeniset patriarkat sadan vuoden ajalta ja Suomen ortodoksisen kirkon ja Ekumeenisen patriarkaatin väliset vierailut. 

Teoksen julkaisija on Valamon luostari. 

Sidottu, nelivärikuvitus, 174 sivua.