Helsingissä tulevana viikonloppuna vietettävän kirkon autonomian satavuotisjuhlaan saapuu lapsia ja nuoria eri puolilta maata. Lapsiperheille ja nuorille suunnattu ohjelma sijoittuu pääosin lauantaihin.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko pihapiireineen tarjoaa varsinkin lapsiperheille turvallisen oleskelupaikan aivan keskellä kaupunkia. Kohtaamispaikkana toimivan kirkon pihaportit ovat avoinna aamukymmenestä kello neljään saakka. 

Kirkon pihasta voi lähteä myös kaupunkisuunnistukselle yksin, perheenä tai kaveriporukalla. Kaupunkisuunnistuksessa etsitään keskustan kohteita vihjeiden perusteella. Tällä kertaa kaupunkisuunnistamalla voi löytää myös uusia kavereita, sillä pihasta starttaa yhteislähtö kello 12.

Kello 11-12 kirkossa keskustellaan kestävästä elämästä. Keskustelijoina ovat munkki Gabriel ja salolainen ortodoksinuori Aino Rantanen. Keskustelun juontavat Maria Kauppila (ONL ry) ja Riina Nguyen (Filantropia). Mitä onkaan kestävä elämä?

Paras tilaisuus patriarkka Bartolomeoksen tapaamiseen koittaa nuorten osalta lauantaina kello 11, kun patriarkka saapuu Helsingin ortodoksisen seurakunnan leirikeskukseen Kaunisniemeen. Paikalle toivotaan nuoria ja nuoria aikuisia kaikista seurakunnista.


Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla puolestaan muskari Pyhän Kolminaisuuden kirkossa kello 15-15.30. Muskarin vetää todellinen unelmatiimi: kanttorit Larissa Qvintus-Petsalo, Markus Hänninen ja Maria Mentu. Muskarin jälkeen on luvassa mehu- ja keksitarjoilu lapsille.


Kello 16 lähtee Pyhän Kolminaisuuden kirkolta liikkeelle ristisaatto kohti Uspenskin katedraalia. Ristisaattoon voi osallistua tietysti myös lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa. Katedraalissa kello 17 alkava patriarkaalinen kiitosrukoushetki on puolestaan juhlava, mutta lyhyehkö palvelus, johon on helppo osallistua perheen pienimpienkin kanssa. 

Kello 19 iltaohjelmaan ennakkoon ilmoittautuneet nuoret suuntaavat Linnanmäelle (K-15 iik!week) tai Korkeasaareen (Kissojen yö). 


Seuraa löytyy myös keskustasta: Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalilla (Unioninkatu 39, sisäpiha) toimii Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n yökahvio klo 19–01. Kahvioon on vapaa pääsy, tarjolla on mukavaa seuraa ja ilmaista teetä.

Sunnuntaina täytyy kuitenkin nousta ajoissa, sillä patriarkka Bartolomeoksen toimittama juhlaliturgia alkaa Uspenskin katedraalissa 9.30. Lasten ja nuorten toivotaan kerääntyvän kirkon etuosaan ainakin opetuspuheen ajaksi.

Jos kirkossa oleminen käy perheen pienimmille raskaaksi, niin palvelusta voi hyvin seurata myös Uspenskin ylätasanteella ulkonäytön kautta. Myös ehtoollista jaetaan pihassa.

Lämpimästi tervetuloa kaikenikäiset juhlavieraat!