Alueet & pyhäköt

Seurakunta omistaa kuusi kirkkoa ja 14 tsasounaa eli rukoushuonetta. Seurakunnan alueella sijaitsee myös monta yksityistä tsasounaa. Pyhäköt on aina pyhitetty jonkun pyhän tapahtuman tai ihmisen muistolle, joiden mukaan vietetään myös vuosittaista pyhäkköjuhlaa eli praasniekkaa. Tervetuloa vierailemaan!

JOENSUUN KESKUSTA JA LÄHIALUEET

Joensuun keskustassa ja lähialueilla sijaitsee kolme kirkkoa ja seurakuntasali, kalmiston ikonikatos, kolme tsasounaa eli rukoushuonetta ja yksi kappeli leirikeskuksessa. Joensuun seurakuntasalia voi vuokrata muistotilaisuuksiin sekä juhla-, konsertti- ja kokouskäyttöön (lisätietoja seurakunnan virastosta). Kirkon läheisyydessä on seurakunnan omistama Asunto-osakeyhtiö Joensuun Vuokrapääsky. Keskustassa jumalanpalveluksia on viikoittain, lähialueilla harvemmin. Seurakuntasalilla kokoontuu useita eri toimintapiirejä ja ryhmiä.

Alueen työntekijät löytyvät tästä linkistä.

Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko

Kirkkokatu 32, 80100 JOENSUU (kartta)
Temppelijuhla 6. joulukuuta
Isännöitsijä Pauli Sormunen puh. 040 708 7450

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä on eräs rakastetuimmista ortodoksista pyhistä, jonka kunniaksi on nimetty monia kirkkoja. Nikolaos rakasti hyväntekemistä ja teki lukuisia ihmeitä. Pyhäinjäännökset siirrettiin myöhemmin Myrrasta Etelä-Italian Bariin. Ne vuotavat pyhää mirhaa, jota kutsutaan pyhän Nikolaoksen mannaksi.

Joensuun seurakuntasali

Kirkkokatu 32, 80100 JOENSUU

Kirkon lähellä: sali, kerhohuoneet, virasto ja työntekijöiden toimipisteet.

Kuhasalon kalmiston ikonikatos

Luostarintie, 80220 JOENSUU

Vanhan erämaaluostarin paikka.

Kontiolahden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko

Keskuskatu 53, 81100 KONTIOLAHTI (kartta)
Temppelijuhla helatorstaina, Kristuksen taivaaseenastumisena
Isännöitsijä Marko Mikkonen puh. 050 375 6971

Jeesus nousi ristinkuolemansa jälkeen kuolleista, astui ylös taivaaseen, istui Isän oikealle puolelle ja tulee aikanaan tuomitsemaan koko maailman. Ihmisten pelastus on näin tehty täydelliseksi. Ihmiseksi tullut Jumalan Poika, Jeesus Kristus, kohotti ruumiissaan ihmisyyden taivaaseen, jotta mekin voimme pyhän kirkon yhteydessä elää Jumalalle, kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä ja löytää tien ikuiseen elämään Jumalan luona.

Hautausmaan pyhän Ristin tsasouna

Joensuun ortodoksinen hautausmaa (kartta)
Temppelijuhla 14. syyskuuta
Isännöitsijä: Avoinna

Kirkko viettää pyhän ristin ylentämisen juhlaa muistaen Ristin pyhäinjäännösten löytämistä 300-luvulla keisarinna Helenan toimesta. Jo Raamatussa risti saa suuren arvon Herran uhrin vuoksi: ”Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:14). Pyhän ristin kunnioitus kirkossa on näin Vapahtajan kunnioitusta.

Enon Kristuksen kirkastumisen tsasouna

Tornitie 8, 81200 ENO (kartta)
Temppelijuhla 6. elokuuta
Isännöitsijä Mauri Pottonen puh. 050 436 4819

Evankeliumissa Jeesuksen olemus muuttui Taborin vuorella kirkkaaksi. Vuorella ilmestyivät myös profeetat Mooses ja Elia. Näin opetuslapsille osoitettiin Kristuksen jumaluus ja jumaluuden luomaton valo. Ihmisen on mahdollista Jeesuksen yhteydessä kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä eli jumaloitua.

Heinävaaran Kristuksen käsittätehdyn ikonin tsasouna

Heinävaarantie 140, 82110 HEINÄVAARA (kartta)
Temppelijuhla 16. elokuuta
Isännöitsijä Vesa Rojo puh. 0400 835 758

Kristuksen käsittätehty ikonityyppi syntyi, kun lepraa sairastava Edessan ruhtinas Agbar kuuli sanoman Kristuksesta ja uskoi häneen. Tradition mukaan Agbar lähetti palvelijansa Jeesuksen luokse toivoen, että tämä voisi maalata Herrasta kuvan. Kuvan maalauttamisen sijaan Jeesus painoi kasvonsa kankaaseen, johon jäi kasvokuva. Alkuperäinen kuva tuhoutui 1200-luvun tienoilla. Ikonityyppi on hyvin rakastettu.

Sikrenvaaran Pyhien Karjalan valistajien kappeli

Sikrenvaaran leirikeskus Koveronvaarantie 2, 81320 KUISMAVAARA (kartta)
Temppelijuhla Karjalan valistajien päivä (liikkuva juhla)

Karjalan valistajina pidetään ainakin kuuttakymmentäseitsemää eri kilvoittelijaa. Heitä ovat Karjalassa, Lapissa, Inkerissä ja Vepsässä sekä Äänisjoen ja Vienanjoen alajuoksuilla 1100–1600-luvuilla vaikuttaneet lähetyssaarnaajat, luostarien perustajat, erämaakilvoittelijat ja paikalliset pyhät kilvoittelijat. He toivat ortodoksisen uskon Karjalaan ja Suomeen.

Pyhän Johannes Teologin kirkko (Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkko)

Torikatu 41, 80100 JOENSUU (kartta)
Temppelijuhla 26. syyskuuta
Yhteystiedot ja kalenteri löytyvät seminaarin sivuilta. Seminaari on teologian alan opiskelijoiden harjoittelupaikka. Palvelukset ovat kaikille avoimia.

Kirkkokunnan omistuksessa

Pyhä apostoli ja evankelista Johannes Teologi on yksi kahdestatoista Jeesuksen opetuslapsesta. Lisänimensä hän sai syvällisen teologiansa vuoksi. Johannes oli apostoli Jaakobin veli. Johannes joutui vainotuksi ja karkotukseen Patmoksen saarelle. Hän kuoli Efesossa.

KESKI-KARJALAN ALUE (ETELÄINEN)

Keski-Karjalan alueella sijaitsee yksi kirkko ja yksi tsasouna eli rukoushuone. Kiteen pyhäkön yhteydessä olevaa seurakuntasalia vuokrataan sekä yksityishenkilöille että järjestöille juhlia tai vaikkapa säännöllistä toimintaa varten (lisätietoja seurakunnan virastosta).

Alueen työntekijät löytyvät tästä linkistä.

Kiteen pyhän Kolminaisuuden kirkko

Valamontie 4, 82500 KITEE (kartta)
Temppelijuhla helluntaina ja 9. marraskuuta
Isännöitsijä Markku Ylönen puh. 044 591 3563

Kirkon yhteydessä on seurakuntasali.

Kirkon koko elämä on Pyhän Kolminaisuuden kumartamista ja palvomista. Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus ympäröi, ravitsee ja johdattaa Kristuksen kirkkoa läpi aikakausien. Usko Kolmiyhteiseen Jumalaan on pelastuksemme perusta.

Honkavaaran pyhän Johannes Kastajan tsasouna

Rekivaarantie 24, (Honkavaara) 82200 HAMMASLAHTI (kartta)
Temppelijuhla 24. kesäkuuta
Isännöitsijä Paavo Ryhänen puh. 040 529 4079

Pyhä Johannes Kastaja on Jeesuksen edelläkävijä ja serkku, joka kastoi Herran Jordanissa. Kuningas Herodes mestautti Johanneksen sen tähden, että tämä arvosteli kuninkaan synnillistä elämätapaa. Johannes kutsui ihmisiä kääntymykseen ja Herran vastaanottamiseen. Hänet tunnetaan lisänimellä Edelläkävijä.

Petravaaran Apostoli Andreaan tsasouna

Petravaarantie 480, 82685 LITTILÄ (kartta)
Temppelijuhla 30. marraskuuta

Yksityisessä omistuksessa

Pyhä apostoli Andreas oli Johannes Kastajan oppilas, joka esitteli Jeesuksen veljelleen Pietarille. Andreas sai lisänimen Ensinkutsuttu. Hän kärsi marttyyrikuoleman X:n muotoisella ristillä Patrassa. Risti on säilynyt pyhäinjäännöksenä. Erään perimätiedon mukaan Andreas vieraili myös nykyisen Kiovan alueella ja Valamon saarella.

LIEKSAN JA PIELISEN KARJALAN ALUE (POHJOINEN)

Lieksan ja Pielisen Karjalan alueella sijaitsee yksi kirkko, virasto ja seurakuntasali sekä viisi tsasounaa eli rukoushuonetta, joista kaksi on yksityisiä. Lieksan seurakuntasalilla kokoontuu säännöllisesti myös eri toimintapiirejä ja ryhmiä. Salia voi vuokrata kokoontumista varten (vuokraus Joensuun viraston kautta).

Alueen työntekijät löytyvät tästä linkistä.

Lieksan profeetta Elian kirkko

Iljankatu 14, 81700 LIEKSA (kartta)
Temppelijuhla 20. heinäkuuta
Isännöitsijä Matti Joska puh. 040 745 8535

Virasto sijaitsee kirkon sisäpihalla.

Pyhä profeetta Elia on eräs maineikkaimmista Vanhan testamentin profeetoista, joka kohtasi monia vaikeuksia, mutta teki myös lukuisia ihmeitä. Profeetta Elia kukisti Jumalan Hengen voimalla epäjumalanpalveluksen. Hänet otettiin tulisissa vainuissa taivaaseen. Profeetta Elisa teki Elian viitan, pyhäinjäännöksen, avulla ihmeen.

Lieksan seurakuntasali

Saavankatu 2, 81700 LIEKSA (kartta)

Kirkkopuiston Kristuksen kirkastumisen tsasouna

Lieksan kirkkopuisto (kartta)
Temppelijuhla 6. elokuuta
Isännöitsijä Jyri Sarjasto puh. 0400 271 122

Evankeliumissa Jeesuksen olemus muuttui Taborin vuorella kirkkaaksi. Vuorella ilmestyivät myös profeetat Mooses ja Elia. Näin opetuslapsille osoitettiin Kristuksen jumaluus ja jumaluuden luomaton valo. Ihmisen on mahdollista Jeesuksen yhteydessä kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä eli jumaloitua.

Vuonisjärven Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna

Kylätie 5, VUONISJÄRVI (kartta)
Temppelijuhla 15. elokuuta
Isännöitsijä Sari Gromov puh. 050 539 8484

Kirkon perinteen mukaan opetuslapset kokoontuivat Tuomasta lukuun ottamatta Neitsyt Marian kuolinvuoteen äärelle. Hänen sielunsa kohotettiin taivaaseen Kristuksen ja enkelijoukkojen saattamana. Tuomaksen saavuttua hauta avattiin ja havaittiin tyhjäksi: Maria oli otettu ruumiillisesti taivaaseen (vrt. Matt. 27:51–53). Hän meni Elämän äitinä Elämän luo rukoillakseen sielujemme puolesta.

Viekijärven pyhän Nikolaoksen tsasouna

Kannelkoskentie 3, VIEKIJÄRVI (kartta)
Temppelijuhla 9. toukokuuta
Isännöitsijä Pentti Tapanen puh. 050 574 9118

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä on eräs rakastetuimmista ortodoksista pyhistä, jonka kunniaksi on nimetty monia kirkkoja. Nikolaos rakasti hyväntekemistä ja teki lukuisia ihmeitä. Pyhäinjäännökset siirrettiin myöhemmin Myrrasta Etelä-Italian Bariin. Ne vuotavat pyhää mirhaa, jota kutsutaan pyhän Nikolaoksen mannaksi.

Lontsinnimen Konevitsalaisen Jumalanäidin ikonin tsasouna

Lontsinniemi, Viensuuntie, 81820 KYLÄNLAHTI Temppelijuhla 10. heinäkuuta

Yksityisessä omistuksessa.

Konevitsalainen Jumalanäidin ikoni tunnetaan ihmeitätekevänä ikonina, jonka ääressä tapahtuu yhä ihmeitä ja saadaan rukousvastauksia. Ikonin toi perimätiedon mukaan Konevitsan saarelle luostarin perustaja pyhittäjä Arseni vuonna 1398. Nykyään tämä pyhä ikoni on Valamon luostarissa Heinävedellä.

Lisäksi:

Konttisen ylienkeli Gabrielin tsasouna, praasniekka eli temppelijuhla 13.7. (yksityisessä omistuksessa)

VAARA-KARJALAN ALUE (ITÄINEN)

Vaara-Karjalan alueella seurakunnalla on kaksi kirkkoa, yksi kappeli ja kaksi tsasounaa. Tuupovaaran kappelissa on myös muuta toimintaa (ilmoitetaan kalenterissa).

Alueen työntekijät löytyvät tästä linkistä.

Sonkajanrannan pyhän Hannan kirkko

Kirkkotuvantie 3, 82815 JOENSUU (Sonkajanranta) (kartta)
Temppelijuhla 3. helmikuuta
Isännöitsijä Urpo Savinainen puh. 0400 377 469

Iäkäs leski, naisprofeetta Hanna vastaanotti Herran temppelissä Kristus-lapsen yhdessä vanhus Simeonin kanssa. Hanna palveli Jerusalemin temppelissä paastoten ja rukoillen.

Kirkko rakennettiin pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen (8.3.) ja paikallisen ortodoksisen nuorisoseuran vaikutuksesta. Se valmistui vuonna 1915.

Hoilolan pyhän Nikolaoksen kirkko

Tsiikontie 6a, 82760 HOILOLA (kartta)
Temppelijuhla 9. toukokuuta
Isännöitsijä Hannu Pankka puh. 050 566 1431

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä, on eräs rakastetuimmista ortodoksista pyhistä, jonka kunniaksi on nimetty monia kirkkoja. Nikolaos rakasti hyväntekemistä ja teki lukuisia ihmeitä. Pyhäinjäännökset siirrettiin myöhemmin Myrrasta Etelä-Italian Bariin. Ne vuotavaa pyhää mirhaa, jota kutsutaan pyhän Nikolaoksen mannaksi.

Koveron pyhittäjä Herman Alaskalaisen tsasouna

Töriseväntie 1, 82710 KOVERO (kartta)
Temppelijuhla 9. elokuuta
Isännöitsijä Merja Kuukkanen puh. 050 555 2660

Pyhittäjä Herman lähetettiin muutamien muiden munkkien joukossa Valamon saarelta lähetystyöhön Alaskaan vuonna 1793. Tuhansia kääntyi ja heidät kastettiin. Herman kilvoitteli Kuusisaaressa erakkona, palveli uskovaisia, puolusti halveksittuja ja julisti ihmisille evankeliumia. Hän sai ihmeidentekemisen ja ennalta näkemisen lahjan. Herman Alaskalainen luetaan myös Karjalan valistajien joukkoon.

Saarivaaran Kristuksen kirkastumisen tsasouna

Hoilolantie 42,b Hoilolantie 42, 82760 JOENSUU (kartta)
Temppelijuhla 6. elokuuta
Isännöitsijä Sirpa Nissinen puh. 0500 186 284

Evankeliumissa Jeesuksen olemus muuttui Taborin vuorella kirkkaaksi. Vuorella ilmestyivät myös profeetat Mooses ja Elia. Näin opetuslapsille osoitettiin Kristuksen jumaluus ja jumaluuden luomaton valo. Ihmisen on mahdollista Jeesuksen yhteydessä kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä eli jumaloitua.

Tuupovaaran Kristuksen käsittätehdyn ikonin kappeli

Lähdetie 1, 82730 TUUPOVAARA (kartta)
Temppelijuhla suuren paaston ensimmäinen sunnuntai, ortodoksisuuden sunnuntai
Isännöitsijä Pekka Haimakainen puh. 050 412 5825

Kristuksen käsittätehty ikonityyppi syntyi, kun lepraa sairastava Edessan ruhtinas Agbar kuuli sanoman Kristuksesta ja uskoi häneen. Tradition mukaan Agbar lähetti palvelijansa Jeesuksen luokse toivoen, että tämä voisi maalata Herrasta kuvan. Kuvan maalauttamisen sijaan Jeesus painoi kasvonsa kankaaseen, johon jäi kasvokuva. Alkuperäinen kuva tuhoutui 1200-luvun tienoilla. Ikonityyppi on hyvin rakastettu.

Pyhän Georgios Voittajan tsasouna

Vatalantie, 82140 KIIHTELYSVAARA (kartta)
Temppelijuhla 23. huhtikuuta

Yksityisessä omistuksessa

Pyhä suurmarttyyri Georgios surmasi eräässä kylässä epäjumalana palvotun käärmeen. Teon seurauksena 25 000 ihmistä kääntyi ja heidät kastettiin. Tämän tapahtuman muistoksi Georgioksen ikoniin on kuvattu lohikäärme. Hän kärsi marttyyrikuoleman 300-luvun alussa. Georgioksen vankeuden ja kidutuksen aikana tapahtui lukuisia ihmeitä, minkä seurauksena lukuisat ihmiset kääntyivät kristityiksi. Heidän joukossaan oli myös keisarinna Aleksandra.

ILOMANTSIN KAPPELISEURAKUNTA

Ilomantsin alueella sijaitsee yksi kirkko ja seurakuntakeskus sekä viisi tsasounaa eli rukoushuonetta, joista kaksi on yksityisiä. Ilomantsin ortodoksinen seurakunta liitettiin Joensuun ortodoksisen seurakunnan yhteydessä toimivaksi kappeliseurakunnaksi vuonna 2021.

Kappeliseurakunnan sivut yhteystietoineen löytyvät tästä linkistä. Alueen työntekijät löytyvät myös tästä linkistä.

Profeetta Elian kirkko

Kirkkotie 15, 82900 Ilomantsi (kartta)
Temppelijuhla 20. heinäkuuta
Isännöitsijä pastori Janne Piiroinen puh. 040 9616381

Pyhä profeetta Elia on eräs maineikkaimmista Vanhan testamentin profeetoista, joka kohtasi monia vaikeuksia, mutta teki myös lukuisia ihmeitä. Profeetta Elia kukisti Jumalan Hengen voimalla epäjumalanpalveluksen. Hänet otettiin tulisissa vainuissa taivaaseen. Profeetta Elisa teki Elian viitan, pyhäinjäännöksen, avulla ihmeen.

Seurakuntakeskus Elia

Kirkkotie 17, 82900 ILOMANTSI (kartta)

Mutalahden Neitsyt Marian syntymän tsasouna

Mutalahdentie 238, 82900 MUTALAHTI (kartta)
Temppelijuhla 8. syyskuuta
Isännöitsijä Teuvo Matfeinen puh. 050 442 3303

Kirkon perinteen mukaan Neitsyt Marian vanhemmat Joakim ja Anna kärsivät pitkään lapsettomuudesta ja rukoilivat Jumalalta apua. Enkeli ilmoitti heille Marian syntymästä. Kiitolliset vanhemmat lupasivat pyhittää lapsensa Jumalalle. Tämä lupaus kasvoi hyvää hedelmää, kun Mariasta tuli neitseellisesti Vapahtajan äiti eli Jumalansynnyttäjä.

Hattuvaaran Pyhien Pietarin ja Paavalin tsasouna

Hattujärventie 1, 82967 HATTUVAARA (kartta)
Temppelijuhla 29. kesäkuuta
Isännöitsijä Helka Hoskonen puh. 050 466 4934

Pietari, juutalaisten apostoli, oli yksi Jeesuksen lähimmistä oppilaista ja apostolien johtohahmo. Ristiinnaulitsemisen edellä hän kielsi Herran, mutta Herra kutsui hänet uudelleen. Paavali, pakanoiden apostoli, ei ollut kahdentoista opetuslapsen joukossa. Hän vainosi seurakuntaa, mutta kääntyi ja omisti koko elämänsä Herran palvelemiseen, kun KRistus ilmestyi hänelle. Molemmat apostolit kärsivät marttyyrikuoleman.

Sonkajan pyhän Ristin tsasouna

Issakantie 115, 82915 SONKAJA (kartta)
Temppelijuhla 14. syyskuuta

Kirkko viettää pyhän ristin ylentämisen juhlaa muistaen Ristin pyhäinjäännösten löytämistä 300-luvulla keisarinna Helenan toimesta. Jo Raamatussa risti saa suuren arvon Herran uhrin vuoksi: ”Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:14). Pyhän ristin kunnioitus kirkossa on näin Vapahtajan kunnioitusta.

Huhuksen Kristuksen taivaaseenastumisen tsasouna

Huhuksentie 33, 82900 ILOMANTSI (kartta)
Temppelijuhla Kristuksen taivaaseenastumisen juhla (helatorstaina; liikkuva juhla)

Yksityisessä omistuksessa.

Jeesus nousi ristinkuolemansa jälkeen kuolleista, astui ylös taivaaseen, istui Isän oikealle puolelle ja tulee aikanaan tuomitsemaan koko maailman. Ihmisten pelastus on näin tehty täydelliseksi. Ihmiseksi tullut Jumalan Poika, Jeesus Kristus, kohotti ruumiissaan ihmisyyden taivaaseen, jotta mekin voimme pyhän kirkon yhteydessä elää elää Jumalalle, kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä ja löytää tien ikuiseen elämään Jumalan luona.

Parppeinvaaran kaikkien pyhien tsasouna

Parppeintie 4c, 82900 ILOMANTSI (kartta)
Temppelijuhla Kaikkien pyhien sunnuntai (viikon päästä helluntaista)

Yksityisessä omistuksessa.

Kaikkien pyhien juhla on omistettu niille lukemattomille pyhille ihmisille, jotka ovat eläneet eri puolilla maailmaa ja joiden nimet vain Jumala tietää. Pyhät ovat suuri todistajien joukko kirkossa: ”Kun siis ympärillämme on todistajia kokonainen pilvi, pankaamme pois kaikki mikä painaa ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään.” (Hepr. 12:1–2)