Nuorten leirit & koulutukset

Silloin ymmärsin, että Sinä olet hyvä

Katkelma kiitosakatistoksesta

Lisätietoja kasvatustyöntekijältä. Yhteystiedot:

(TÄYNNÄ) Matka Helsinkiin tapaamaan patriarkka Bartolomeosta 8.–10.9.2023

Lähde Helsinkiin tapaamaan patriarkkaamme Bartolomeosta, tutustumaan Helsingin seurakunnan nuoriin ja vierailemaan Linnanmäellä tai Korkeasaaressa! Lähtö perjantaina Joensuusta 8.9. klo 09.00 ja paluu sunnuntaina 10.9. klo 21.

Ohjelmassa on illanvietto pizzaillan merkeissä Helsingin seurakunnan nuorten kanssa, patriarkan tapaaminen Kaunisniemen leirikeskuksessa Läyliäisissä ja käynti Linnanmäellä tai Korkeasaaressa. Retki huipentuu sunnuntaina toimitettavaan juhlaliturgiaan Uspenskin katedraalissa.

Retki on tarkoitettu kristinoppileirin käyneille ja sitä vanhemmille nuorille (03-08 syntyneet). Retkellä majoittaudumme Hotelli Presidentissä kahden hengen huoneissa yhdessä muiden seurakuntalaisten kanssa.

Retken hinta on 65€ ja se sisältää matkat, hotellin ja lauantain huvipuisto/eläintarhan rannekkeen. Ruokailuista pelkästään lauantain päivällinen tulee retkelle lähtijän maksettavaksi.

Sitova ilmoittautuminen alkaa 12.7. klo 12. Ilmoita omat yhteystietosi (nimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero), huoltajasi yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero), mahdolliset allergiasi ja jos haluat majoittua kaverin kanssa samassa huoneessa, niin kaverin nimi.

Ilmoittautumiset joko sähköpostilla antti.potkonen@ort.fi tai whatsappilla numeroon 0505582528. (Huom. että ennen 12.7. tulleita ilmoittautumisia ei huomioida).

Lisätietoja koko matkan aikatauluista ja pysäkeistä löydät täältä.

Jatkokristinoppileiri 15.-17.9.

Kesän 2023 kristinoppileiriläisille tarkoitettu jatkokristinoppileiri vietettiin Sikrenvaaran leirikeskuksessa Enossa. Leirillä pelailtiin kesän kripojen suosikkipelejä, nähtiin vanhoja kavereita, saunottiin ja hengailtiin.

Ekumeeninen Ratkojaleiri 6.-8.10. Sikrenvaarassa

Ratkojaleiri on Joensuun seurakunnan ja Ilomantsin ev.lut seurakunnan yhteinen leiri, joka on tarkoitettu molempien seurakuntien ryhmänohjaajille, isosille ja ohjaajille. Leirillä opetellaan toimimaan haastavissa konflikti- tai väkivaltatilanteissa ja soveltuu ohjauksesta kiinnostuneille yli 15-vuotiaille nuorille. Lisäksi leirillä on myös vapaa-aikaa ja hengailua sekä tutustumista toisen seurakunnan peleihin ja leikkeihin rennossa meiningissä.

Ilmoittautuminen on auki 24.9. saakka ja sen voitehdä Antille whatsappilla 0505582528 tai sähköpostilla antti.potkonen@ort.fi. Ilmoittatuneet saavat leirikirjeen ilmoittautumisajan jälkeen.

Leirin hinta on 25e sisältäen ruuat, majoituksen ja ohjelman. Kaikille tulijoille pyritään järjestämään kimppakyytimahdollisuus, mutta sitä ei voida luvata.

Syysleiri 3.-5.11.

Perinteinen kaikkien yli 15-vuotiaiden nuorten leiri tulee taas 3.-5.11.! Rentoa yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja kaamosmasennuksen hoitoa samalla viettäen Sikren praasniekkaa.

Ilmoittautumisohjeet ja aikataulut löydät täältä syksyn aikana.

Sikrenvaaran pääsiäinen 2024

Lähde jälleen pääsiäisen viettoon Sikrenvaaraan yhdessä muiden nuorten ja nuorisotiimin kanssa vuonna 2024. Aloitamme suuren perjantain kärsimyksestä, jatkamme läpi suuren lauantain odotuksen ja yöllä juhlimme yhdessä Kristuksen ylösnousemusta. Ilmoittautuminen: joensuu.nuorisotyo@ort.fi (ilmoittautuminen ei ole vielä auki, avataan ensi talvena).

Kristinoppileirit

Kesän 2023 leirit on vietetty onnistuneesti! Kiitos kaikille leiriläisille, ohjaajille ja muulle henkilökunnalle.

Kesän 2024 kristinoppileirien määrät, ajankohdat ja ilmoittautumisohjeet tulevat syksyn aikana tälle sivulle.

Yleistä kristinoppileiristä

Suomessa lähes kaikki 15 vuotta täyttävät nuoret käyvät rippikoulun. Rippikoulu-nimitys on luterilaisen kirkon nimitys, joka on vakiintunut yleiseen kielenkäyttöön. Rippikoulu-nimi juontaa juurensa siitä, että rippikoulun käyminen oli luterilaisessa kirkossa aiemmin ehtona ehtoolliselle eli ripille pääsylle. Edelleen luterilaisella kirkolla rippikoulun käyminen on ehtona esimerkiksi kummiksi pääsemiselle, kirkolliselle luottamustoimelle kuten myös kirkolliselle avioliittoon vihkimiselle.

Ortodoksisella kirkolla nuo sidonnaisuudet eivät ole olleet koskaan voimassa, ehtoolliselle on aina päässyt heti sen jälkeen kun on kastettu ja voideltu kirkon jäseneksi. Ortodoksisen kirkon ”rippikoulusta” käytetään nimitystä kristinoppikoulu. Tuo nimitys kuvastaa hyvin sitä, miksi tuossa koulussa ollaan: opettelemassa kristinoppia ja ortodoksista kristillistä elämäntapaa.

Useimmiten nykyisin kripari eli kristinoppikoulu käydään leirimuotoisena sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Leiri on hyvä siinä mielessä, että siinä nuoret saavat olla yhdessä ja opetella ortodoksista elämää. Leirillä toimitetaan päivittäiset rukoukset yhdessä joka päivä: aamuhartaus, ruuan siunaukset, ehtoopalvelukset, iltahartaudet ym. Leiriläiset osallistuvat kaikkiin hartauksiin ja jumalanpalveluksiin myös toimijoina: alttariapulaisina, lukijoina, laulajina ja rukoilijoina.

Leirillä käydään läpi oppitunneilla kristinopin perusasioita: kirkon historiaa, uskonoppia, jumalanpalvelusten sisältöä, eettisiä kysymyksiä ja raamattutietoa. Sakramentteja käydään läpi myös käytännössä esittäen mitä niissä tapahtuu. Leiriläiset osallistuvat katumuksen sakramenttiin kahdestaan toimittavan papin kanssa. Monelle tuo katumuksen sakramentti on ensimmäinen kerta, mutta toivottavasti ei viimeinen.

Leiri on mitaltaan noin kymmenen päivää, ja sen aikana ehditään toimittaa useampikin liturgiapalvelus. Niinpä leiriläiset eivät ole leirin päätöspäivänään pääsemässä ensimmäistä kertaa ehtoolliselle. Ortodoksisen kirkon opetukseen ehtoollisen sakramentista kuuluu se, että siinä nautimme todellisen Kristuksen ruumiin ja veren.

Ehtoolliselle valmistaudutaan paastolla. Aamulla ei nautita mitään ruokaa ennen kirkkoon ja ehtoolliselle menoa (ellei ole kyse sairauden vaatimasta tarpeesta). Kirkon tapoja on leirillä opeteltu ja niitä noudatetaan myös päätöspäivän liturgian kohdalla. Leiri päättyy yhteiseen liturgiaan, jossa ehtoolliselle saavat tulla kaikki ortodoksisen kirkon jäsenet. Liturgian jälkeen kirkossa on yhteinen todistusten jako, jonka jälkeen leirin käyneet saavat lähteä kotiin juhlimaan vanhempien, kummien ja muiden sukulaisten kanssa ja kaihoamaan jo tulevan syksyn jatkokriparia.

Leirinohjaajakoulutus 2023

Vuoden 2023 koulutukset on jo pidetty:

  • LO1 17.–19.3.2023
  • LO2 19.–21.5.2023 Sikrenvaara

Koulutus on pakollinen leireille valituille. Seuraavat koulutukset ovat vuonna 2024.

Leirinohjaajakoulutus on kaksiosainen, Lo1 ja Lo2: 

Lo1 on uusille leirinohjaajille tarkoitettu ohjaajan peruskoulutus, jossa opetetaan ohjaajan perustietoja ja -taitoja. Lo1:n suorittamisen jälkeen on mahdollisuus hakea ortodoksisten seurakuntien leireille ohjaajaksi.

Lo2 on Joensuun ortodoksisen seurakunnan keväisin järjestämä oma jatkokoulutus niille ohjaajille, jotka on valittu kesän leireille töihin. Koulutukseen ei erikseen haeta. Koulutus on pakollinen leireille ohjaajiksi valituille.

Kesän leirien ohjaajahaku

Edellyttää, että LO1 koulutus on suoritettu. Uusien ohjaajien haku leireille pidettiin 20.3.–2.4.2023. Seuraavat haut ovat vuonna 2024.