Nuorten leirit & koulutukset

Silloin ymmärsin, että Sinä olet hyvä

Katkelma kiitosakatistoksesta

Lisätietoja kasvatustyöntekijältä. Yhteystiedot:

Leirinohjaajien peruskurssi LO-1 26.-28.1.

Leirinohjaajien peruskurssi järjestetään 26.-28.1. Sikrenvaaran leirikeskuksesssa kaikille seurakunnan leirien ohjaamisesta kiinnostuneille kristinoppileirin käynneille nuorille. Leirillä opetellaan ohjaamisen perusteita ja sen suunnittelua, ryhmän muodostumista, haastavia tilanteita ja työelämän perusteita.

Leirin hinta on 30e sisältäen yhteiskuljetuksen Joensuusta Sikrenvaaraan, ruuat, majoituksen ja koulutuksen. Leirimaksu veloitetaan leirin päätyttyä.

Ilmoittautuminen tapahtuu Antille joko whatsappilla 0505582528 tai sähköpostilla antti.potkonen@ort.fi. Kerro ilmoituksessa nimesi, omasi ja vanhempasi yhteystiedot sekä mahdolliset allergiasi. Kaikille ilmoittautuneille tulee leirikirje tarkempine ohjeineen.

Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 14.1.

Sikrenvaaran pääsiäinen 2024

Lähde jälleen pääsiäisen viettoon Sikrenvaaraan yhdessä muiden nuorten ja nuorisotiimin kanssa vuonna 2024. Aloitamme suuren perjantain kärsimyksestä, jatkamme läpi suuren lauantain odotuksen ja yöllä juhlimme yhdessä Kristuksen ylösnousemusta. Ilmoittautuminen: antti.potkonen@ort.fi (ilmoittautuminen ei ole vielä auki, avataan ensi talvena).

Kristinoppileirit 2024

Kaikille 2009-syntyneille on lähtenyt leirikirje kristinoppileiristä viikolla 45

Vuonna 2024 järjestämme kolme kristinoppileiriä. Kaikki leirit järjestetään seurakunnan leirikeskuksessa Sikrenvaarassa Enossa. Sikrenvaaran leirille otamme maksimissaan 25 leiriläistä per leiri. Ensi vuonna on iso ikäluokka ja leirejä järjestetään kolme kappaletta, joten kaikki eivät välttämättä pääse juuri sille leirille, kun ensimmäisenä haluaisi, mutta pyrimme ottamaan toiveet huomioon.

Kesän ensimmäinen leiri järjestetään 6.-15.(16.)6.2024. (TÄYNNÄ)

Tämä on ainoa leiri, jossa on myös päätösliturgia kappeliseurakunnassa Ilomantsissa. Tälle leirille on myös kappeliseurakunnan nuorille kiintiöpaikat, mutta se ei estä Ilomantsilaisia menemästä jollekin toiselle leirille. Kristinoppileiri päättyyJoensuussa lauantaina 15.6. päätösliturgiaan. Ilomantsissa päätösliturgia on sunnuntaina 16.6. Päätösliturgioiden tarkemmat tiedot saat myöhemmin leirikirjeessä.

Kesän toinen leiri järjestetään 27.6.-6.7.2024. Kristinoppileiri päättyy Joensuussa lauantaina 6.7. liturgiaan. Päätösliturgian tarkemmat tiedot saat myöhemmin leirikirjeessä.

Kesän kolmas leiri järjestetään 25.7.-3.8.2024. Kristinoppileiri päättyy Joensuussa lauantaina 3.8. liturgiaan. Päätösliturgian tarkemmat tiedot saat myöhemmin leirikirjeessä.

Ilmoittautumiset otetaan vastaan:

  • Kirjallisesti, eli toimittamalla tai postittamalla kirjeenä tullut ilmoittautumislomake
  • Skannaamalla kyseinen lomake osoitteeseen antti.potkonen@ort.fi
  • Lähettämällä alla olevat tiedot vapaamuotoisesti sähköpostitse ylläolevaan osoitteeseen

Kun olet valinnut itsellesi ja perheellesi sopivimman leirivaihtoehdon sekä palauttanut lomakkeen, lähetämme ilmoittautumisajan päätteeksi sinulle viestin, mille leirille tulet valituksi.

Järjestämme yhteisen infotilaisuuden kaikille leiriläisille ja heidän huoltajilleen, jonka ajankohta ilmoitetaan alkuvuodesta lähetettävässä leirikirjeessä. Tämän talvella lähetettävän kirjeen mukana seuraa erillinen Kripa -passi, johon keräät vähintään kolme merkintää ennen varsinaista leiriä.

TEE ILMOITTAUTUMINEN 15.12. MENNESSÄ!

Ilmoittautumistiedot:
Leiriläisen koko nimi, syntymäaika ja sotu, lähiosoite, postinumero ja –toimipaikka, huoltajien puh.numerot, äidinkieli, oletko osallistunut ort. uskonnonopetukseen

Saako leiriläinen esiintyä tapahtumasta otetuissa valokuvissa srk:n internetsivuilla, sos.mediassa ja julkaisuissa? Kyllä ( ) Ei ( )

Huomioitavaa terveydentilasta

– uimataito: ei osaa uida / tyydyttävä / hyvä
– ruoka-aineallergiat
– muut allergiat / sairaudet / keskittymishäiriöt / kehityksen viivästymät / pienryhmäopetus…
– vammautumiset / mahd. sairausepäilyt
– mukana olevat lääkkeet ja määrä
– saako antaa särkylääkettä (jos, mitkä vaikuttavat aineet sopivat) / antihistamiinia
– muuta huomioitavaa

Huom! Tietoja käsitellään luottamuksellisesti!

Haluan Joensuun ortodoksisen seurakunnan järjestämälle leirille, joka järjestetään
(laita numerot siinä järjestyksessä, mille leirille haluat ensimmäisenä ja X, jos joku leiri ei sinulle jostain syystä ole mahdollinen) (esim jos haluat I kriparille ensimmäisenä, III kriparille toisena ja II kriparille et pääse niin ilmoittautumisviestisti voisi näyttää tältä:

Kripa I 1, Kripa II X, Kripa III 2)

Kripa I, Sikrenvaara 6.-15.(16.)6.2024 ( )

Kripa II, Sikrenvaara 27.6.-6.7.2024 ( )

Kripa III, Sikrenvaara 25.7.-3.8.2024 ( )

Lähetä tiedot osoitteeseen antti.potkonen@ort.fi

Yleistä kristinoppileiristä

Suomessa lähes kaikki 15 vuotta täyttävät nuoret käyvät rippikoulun. Rippikoulu-nimitys on luterilaisen kirkon nimitys, joka on vakiintunut yleiseen kielenkäyttöön. Rippikoulu-nimi juontaa juurensa siitä, että rippikoulun käyminen oli luterilaisessa kirkossa aiemmin ehtona ehtoolliselle eli ripille pääsylle. Edelleen luterilaisella kirkolla rippikoulun käyminen on ehtona esimerkiksi kummiksi pääsemiselle, kirkolliselle luottamustoimelle kuten myös kirkolliselle avioliittoon vihkimiselle.

Ortodoksisella kirkolla nuo sidonnaisuudet eivät ole olleet koskaan voimassa, ehtoolliselle on aina päässyt heti sen jälkeen kun on kastettu ja voideltu kirkon jäseneksi. Ortodoksisen kirkon ”rippikoulusta” käytetään nimitystä kristinoppikoulu. Tuo nimitys kuvastaa hyvin sitä, miksi tuossa koulussa ollaan: opettelemassa kristinoppia ja ortodoksista kristillistä elämäntapaa.

Useimmiten nykyisin kripari eli kristinoppikoulu käydään leirimuotoisena sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Leiri on hyvä siinä mielessä, että siinä nuoret saavat olla yhdessä ja opetella ortodoksista elämää. Leirillä toimitetaan päivittäiset rukoukset yhdessä joka päivä: aamuhartaus, ruuan siunaukset, ehtoopalvelukset, iltahartaudet ym. Leiriläiset osallistuvat kaikkiin hartauksiin ja jumalanpalveluksiin myös toimijoina: alttariapulaisina, lukijoina, laulajina ja rukoilijoina.

Leirillä käydään läpi oppitunneilla kristinopin perusasioita: kirkon historiaa, uskonoppia, jumalanpalvelusten sisältöä, eettisiä kysymyksiä ja raamattutietoa. Sakramentteja käydään läpi myös käytännössä esittäen mitä niissä tapahtuu. Leiriläiset osallistuvat katumuksen sakramenttiin kahdestaan toimittavan papin kanssa. Monelle tuo katumuksen sakramentti on ensimmäinen kerta, mutta toivottavasti ei viimeinen.

Leiri on mitaltaan noin kymmenen päivää, ja sen aikana ehditään toimittaa useampikin liturgiapalvelus. Niinpä leiriläiset eivät ole leirin päätöspäivänään pääsemässä ensimmäistä kertaa ehtoolliselle. Ortodoksisen kirkon opetukseen ehtoollisen sakramentista kuuluu se, että siinä nautimme todellisen Kristuksen ruumiin ja veren.

Ehtoolliselle valmistaudutaan paastolla. Aamulla ei nautita mitään ruokaa ennen kirkkoon ja ehtoolliselle menoa (ellei ole kyse sairauden vaatimasta tarpeesta). Kirkon tapoja on leirillä opeteltu ja niitä noudatetaan myös päätöspäivän liturgian kohdalla. Leiri päättyy yhteiseen liturgiaan, jossa ehtoolliselle saavat tulla kaikki ortodoksisen kirkon jäsenet. Liturgian jälkeen kirkossa on yhteinen todistusten jako, jonka jälkeen leirin käyneet saavat lähteä kotiin juhlimaan vanhempien, kummien ja muiden sukulaisten kanssa ja kaihoamaan jo tulevan syksyn jatkokriparia.