Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentäminen

Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentäminen

KP. metropoliitta Arseni toimitti Kuopion pyhän Nikolaoksen katedraalissa ylidiakoni Jyrki Härkösen avustamana Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen juhlan vigiliaan kuuluvan pyhän ristin ylentämisen. Kun metropoliitta oli tuonut ristin keskelle kirkkoa ja suitsuttanut kolme kertaa sen ympäri, hän otti ristin käteensä ja ylidiakoni lausui: ”Armahda meitä, Jumala, Sinun suuresta armostasi, me rukoilemme Sinua, kuule ja armahda. Lausukaamme kaikki” Kuoron alettua laulaa jatkuvasti ”Herra armahda” esipaimen siunasi ristillä kolme kertaa itään päin ja kumartui ristiä silti kallistamatta hitaasti syvään, lähelle lattiaa. Sen jälkeen hän alkoi hitaasti kohota pystyyn ojentautuen suoraksi ja lopuksi siunasi ristillä toistamiseen kolmesti itään päin. Sama toistui sitten länteen, etelään, pohjoiseen ja jälleen itään. Metropoliitan siunatessa ristillä ylidiakoni lausui kutakin ilmansuuntaa kohden yhden seuraavista anomuksista:
-Vielä rukoilemme tasavaltamme presidentin ja koko esivallan puolesta. Lausukaamme kaikki.
-Vielä rukoilemme terveyttä ja pelastusta metropoliitallemme Arsenille sekä kaikille kristiveljillemme ja -sisarillemme. Lausukaamme kaikki.
-Vielä rukoilemme jokaisen ahdistetun ja vaivatun, terveyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantoa kaipaavan kristisielun puolesta. Lausukaamme kaikki.
-Vielä rukoilemme kirkon palvelijoille, jotka palvelevat tai ovat palvelleet tässä pyhässä temppelissä, sekä kaikille veljillemme ja sisarillemme terveyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista. Lausukaamme kaikki.