Tietoa hiippakunnasta

Lähettänyt webmaster To 1.2.2018 19:49

Kuopion ja Karjalan hiippakunta käsittää yhdeksän Itä- ja Keski-Suomen seurakuntaa sekä Kristuksen kirkastumisen miesluostarin Uudessa Valamossa ja Pyhän Kolminaisuuden naisluostarin Palokin Lintulassa. Vuoden 2016 lopussa hiippakunnan seurakuntien jäsenmäärä oli 20 639.

Kuopion ja Karjalan hiippakunta on Suomen autonomisen ortodoksisen kirkon satavuotisen historian ydinaluetta. Hiippakunnassa on 35 kirkkoa ja 60 rukoushuonetta. Suurimmat seurakunnat ovat Joensuussa, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Hiippakunnassa asuu ja toimittaa kaksi piispaa, 48 pappia ja 12 diakonia.

Hiippakunnan pyhäköistä yli sata vuotta vanhoja ovat Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko, Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko, Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko, Kuopion pyhän Nikolaoksen katedraali, Sonkajanrannan pyhän profeetta Hannan ja Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen kirkkoa, Viinijärven Jumalanäidin Tihvinän ikonin kirkko, Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna, Lieksan Kristuksen kirkastumisen tsasouna ja Sotkuman pyhän profeetta Elian tsasouna. Hiippakunnan ja Suomen vanhimmat ortodoksiset seurakunnat ovat Taipaleen ja Ilomantsin seurakunnat

Kuopiossa toimii Kuopion ja Karjalan metropoliitan kanslian lisäksi Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskus sekä Riisa – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo. Valamon luostarissa toimii ekumeeniselta pohjalta aikuiskasvatusta harjoittava Valamon opisto. Joensuussa toimivat Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan teologinen osasto sekä kirkon hallinnoima Ortodoksinen seminaari.

Hippakunnassa ilmestyy Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunnan julkaisemana Aamun Koitto -lehti, joka toimii hiippakuntalehtenä.