Valamon luostarin pääkirkko Kristuksen kirkastumisen kunniaksi vihittiin käyttöön 5. kesäkuuta 1977

Lähettänyt
webmaster
To 1.2.2018 19:39

Kristuksen kirkastumisen kirkko (1975–1977) Valamossa ja Pyhän Profeetta Elian kirkko (1952–1954) Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä ovat arkkitehti Ivan Kudrjavzevin suunnittelemia.

Laatokan Valamosta talvisodan aikana vuonna 1940 evakkoon joutunut Valamon veljestö asettui Heinäveden Papinniemeen. Jumalanpalvelukset pidettiin 40 vuoden ajan tallista kirkoksi muutetussa puisessa rakennuksessa.

Laatokan Valamon tavoin myös Heinäveden Valamosta kasvoi tärkeä pyhiinvaelluskeskus ja niin uuden kirkon rakentamista varten käynnistettiin kansalaiskeräys.

Kristuksen kirkastumisen kirkon vihkivät 5. kesäkuuta 1977 Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali, metropoliitta Teodosios (Orthodox Church of America, OCA) ja piispa Markus (Русская Православная Церковь Заграницей). Kirkon toinen alttari on pyhitetty pyhittäjäisien Sergein ja Hermanin muistolle.

Valamossa on pääkirkon lisäksi Valamon pyhien kunniaksi vihitty kesäkirkko ja kolme tšasounaa, pyhittäjä Herman Alaskalaisen, pyhän Nikolaoksen ja Johannes Kastajan syntymän kunniaksi.

https://valamo.fi/luostari/kirkot