METROPOLIITTA ARSENIN JOULUPAASTOKIRJE

                                                                                                                                 Kuopiossa joulupaaston alkaessa 2023

    Kristuksessa rakkaat isät, veljet ja sisaret!

Tänään alkaa neljäkymmentä päivää kestävä Kristuksen syntymäjuhlaan valmistava paasto. Toisin kuin suuressa paastossa, ei joulupaaston sunnuntaille ole teemallisia muistoja, jotka johdattaisivat ajattelemaan tulevaa juhlaa. Vasta joulun esijuhlasta alkaen laulettava Kristuksen syntymäjuhlan kontakki tuo mieleemme Vapahtajamme lihaksi tulon päivän.
Tuleva juhla osoittaa Jumalan suuren rakkauden ihmiskuntaa kohtaan, kun Hän antoi meidän pelastuksemme tähden ainoan Poikansa syntyä maailmaan Neitsyt Mariasta. Jumalan Sana tulee jouluyönä lihaksi. Tähän suureen juhlan valmistautuminen on meille pyhän ortodoksisen kirkon jäsenille annettu tehtävä. Jokainen voi kohdallaan miettiä, miten tuon tehtävän voi otollisesti suorittaa. Paastoaminen on kuuliaisuuden osoittamista kirkolle, pidättyväisyyden ja itsehillinnän opettelemista.
Paasto tuo ensimmäisenä mieleen ruoan ja se onkin yksi tapa ja keino elää paastoa todeksi. Fyysinen nälän tunne suuntaa ajatukset hengellisen nälän tyydyttämiseen, rukoukseen ja Jumalan mietiskelemiseen. Ihmisen on totutettava itseään vähään, voidakseen olla valmis ottamaan vastaan suurempaa. Joulupaastolla valmistaudutaan hengellisesti ja fyysisesti tulevaan ja mietiskellään edessä olevan juhlan hengellistä sanomaa.
Paastoaminen on lääke, opettaa pyhä Johannes Krysostomos, ja on tiedettävä kuinka paljon ja milloin sitä on nautittava, ja huomioitava lääkettä nauttivan henkilön voimavarat ja elämäntavat sekä maan ilmasto, vuodenajat ja paljon muuta. Jos jokin luetelluista seikoista jää huomiotta, niin paasto, kuten lääke yleensä, ei ole hyödyksi. Kirkon opetuksen mukaan paasto on yhteydessä armeliaisuuteen ja hyväntekeväisyyteen. Paastoa, johon ei liity vähäosaisten auttaminen, ei sanan syvimmässä merkityksessä voi mieltää kristilliseksi paastoksi.
Pelkkä ruumiillinen paasto ei siis kirkon opetuksen mukaan ole riittävä, jollei siihen sisälly hyväntekeväisyyttä. Ruokapaastolla taloudesta säästyvät varat tulee antaa aineellista hätää kärsiville vaikkapa kirkon kansainvälisen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry:n kautta. Näin toimien voidaan osoittaa, että ei puutetta ole niin raskasta kantaa, jos ihminen hyväksyy sen vapaaehtoisesti osakseen.
Pian alkavan paaston aikana on hyvä muistaa Kristuksen opetus: ”Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä niin kuin tekopyhät. He muuttavat muotonsa surkeaksi, jotta kaikki varmasti huomaisivat heidän paastoavan. Totisesti: he ovat palkkansa saaneet. Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.” (Matt. 6:16–18)
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille teille Kuopion ja Karjalan hiippakunnan jäsenille siunattua, Jumalalle otollista ja Kristuksen syntymäjuhlaan hyvin valmistavaa paastoa,

        Esipaimenenne

                Arseni
         Kuopion ja Karjalan metropoliitta