PYHIEN SAKARIAAN JA ELISABETIN KIRKKO KAUNISTUU

Viidentenä marraskuuta Savonlinnan pyhien Sakariaan ja Elisabetin kirkossa KP metropoliitta Arsenin johdolla toimitetun liturgian jälkeen pyhäkköön asennettiin paikoilleen uudet kiotat. Ikonikaappia merkitsevä kiota voi olla joko seinälle ripustettava tai jalalla seisova.
Suurikokoiset jalallaan seisovat kiotat valmisti Lapinlahdella Erkki Salonen ja kultaukset suoritti metropoliitta Arseni. Ikonikaapit edustavat tyyliltään klassismia, samoin kuin Savonlinnan pyhien Sakariaan ja Elisabetin kirkon arkkitehtuuri. Uudet kiotat asetettiin juuri samoille paikoille, joissa ennen talvisotaa oli seisoneet pyhäkön alkuperäiset sotavuosina tuhoutuneet ikonikaapit.
Kirkkosalin pohjoispuolen pylvään eteen asetetussa kiotakaapissa on hopeariisainen Jumalansynnyttäjän kazanilainen ikoni. Vastaavalla paikalla eteläpuolella on myös 1700-luvulle ajoittuva hopeavaippainen Kristus Kaikkivaltias ikoni. Pyhäinkuvat ovat peräisin Viipurin pyhän profeetta Elian kirkosta ja ne olivat myös siellä samantyyppisissä kiotoissa, kuin nyt Savonlinnassa.
Kiotojen jalkaosia koristavat Konevitsan Jumalansynnyttäjän syntymän luostarista peräisin olevat analogipeitteet, jotka ovat uusissa kiotoissa ikonin koristeliinoina eli pelenoina. Pelenoiden visakoivukehykset teki Erkonkadun pyhäkköä varten Oiti Kotamon lahjoitusvaroin puuseppä Markus Parkkonen. Uudet kiotat ovat työn osalta tekijöiden lahja Saimaan seurakunnalle.