MUISTAMME ISÄ BOGDANIA

Pietarin pyhän Nikolaoksen katedraalin kirkkoherra mitrarovasti Bogdan Soiko nukkui kuolonuneen 85-vuotiaana 7. tammikuuta toimitettuaan Kristuksen syntymäjuhlan liturgian vanhan luvun mukaan. Isä Bogdanin hautauspalveluksen samassa pyhäkössä toimitti 9. tammikuuta Pietarin ja Laatokan metropoliitta Varsonofi katedraalin papiston avustamana.
Mitrarovasti Bogdan Soiko syntyi vuonna 1938 pappisperheeseen Ukrainassa. Hänen isänsä opiskelutoverina Varsovassa ollut Aari Surakka, joka teki työuransa Suomen ortodoksisen pappisseminaarin opettajana, oli Bogdanin kasteessa sylikummina. Valmistuttuaan Stavropolin seminaarista Soiko jatkoi opintojaan Leningradin Hengellisessä akatemiassa. Vuonna 1964 Leningradin ja Novgorodin metropoliitta Nikodim vihki hänet diakoniksi pyhän Nikolaoksen katedraalissa. Isä Bogdan toimi diakonina pyhän Nikolaoksen katedraalissa ja pyhittäjä Serafim Sarovilaisen kirkossa, Serafimin hautausmaalla. Ylidiakonin arvo hänelle myönnettiin vuonna 1974. Metropoliitta Antoni vihki Soikon papiksi 1981, antoi rovastin arvon ja määräsi Kristuksen kirkastumisen katedraalin papistoon ja seuraavana vuonna Pyhän Kolminaisuuden katedraalin kirkkoherraksi Aleksanteri Nevskin lavraan. Vuonna 1987 Leningradin ja Novgorodin metropoliitta Aleksi nimitti hänet pyhän Nikolaoksen katedraalin kirkkoherraksi, missä toimessa hän oli kuolemaansa saakka.
Papillisen työnsä ohella isä Bogran opetti Pietarin Hengellisessä seminaarissa ja akatemiassa vuosina 1969–2012 ja sai professorin arvon 2006. Vuosien varrella isä Bogdan sai merkittävän määrän maallisia ja kirkollisia huomionosoituksia mm. Pyhän Karitsan Ritarikunnan komentajan merkin. Kummin lisäksi hänellä oli muitakin yhteyksiä Suomeen. Mitrarovasti Bogdan Soiko toimi useita vuosia Helsingissä sijaitsevien Moskovan patriarkaatin alaisten seurakuntien valvojana ja hänen rippi-isänään oli meidän arkkipiispa Paavali. Kunnianarvoista mitrarovasti Bogdan Soikoa jäivät kaipaamaan puolison ja kahden tyttären lisäksi kanssapalvelijat ja lukuisa joukko ystäviä.   
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni lähetti muistotilaisuuteen surunvalittelunsa, jossa totesi muiden muassa: ”Tämä päivä ei ole vailla toivoa, sillä pyhä apostoli Paavali opettaa, että: ”Jos uskomme, että Jeesus on kuollut ja noussut ylös, niin samoin on Jumala Jeesuksen kautta myös tuova poisnukkuneet esiin yhdessä hänen kanssaan.” Side kuolonuneen nukkuneen isä Bogdanin ja meidän tänne taistelevaan seurakuntaan vielä jääneiden välillä kuitenkin säilyy rukouksen kautta.” 

Valokuvat: Kaj Appelberg ja Juuso Jonninen