UUDET ANTIMINSSIT HIIPPAKUNTAAN

KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni vihki uudet antiminssiliinat kaikkiin hiippakunnan kirkkoihin. Jatkossa hän vihkii antiminssit myös niihin rukoushuoneisiin, joissa ympäri vuoden toimitetaan säännöllisesti liturgioita.  
Antiminssiliinaan on kirjoitettu mihin pyhäkköön ja milloin piispa on sen antanut. Siinä on myös varmennuksena liinan pyhittäneen hiippakuntapiispan allekirjoitus. Antimissi on eräänlainen piispan antama valtakirja papistolle liturgian toimittamiseen hiippakunnan alueella. Ilman alttaripöydällä olevaa antiminssia ei liturgiaa voida toimittaa. Pyhittämistoimituksessa piispa vihmoo liinan veden, viinin ja ruusuveden seoksella, lukee erityisiä rukouksia ja voitelee vielä antiminssin mirhalla.
Rukoushuoneisiin ja matkakäyttöön tarkoitettuihin antiminsseihin piispa kiinnittää pyhitystoimituksessa vahan ja hartsin seoksella kappaleen marttyyrin pyhäinjäännöstä liinan takana olevaan taskuun. Antiminssia säilytetään pyhäkön alttaripöydällä olevan evankeliumikirjan alla iliton liinaan käärittynä. Antiminssi muistuttaa sekä Kristuksen että pyhien marttyyrien haudoista, joitten päällä varhaiskristillisenä aikana toimitettiin liturgioita.
Vanhimmat antiminssit (lat. anti mensa - pöydän sijaan) valmistettiin käsityönä silkki- tai pellavakankaasta ja niihin kuvattiin risti tai myöhemmin joko Kristuksen hautaaminen tai Kristuksen äärimmäinen nöyryys, kuten hiippakunnan uusiin antiminsseihin on kuvattuna. 1600-luvulta lähtien antiminssien kuva on painettu joko laaka- tai syväpainomenetelmällä. Kuopion ja Karjalan hiippakunnan antimissit painettiin silkkipainomenetelmällä Lahdessa toimivassa Markprint painossa.