Kaikkien pyhien sunnuntaina suljetaan pääsiäisyön aamupalveluksessa avattu jumalanpalveluskirja Pentekostarion. Vuonna 2025 kaikkien pyhien sunnuntaita vietetään 15. kesäkuuta.

Pentekostarion tarkoittaa viittäkymmentä (Πεντηκοστή, Пятидесятница) päivää. Pentekostarion-kirja sisältää jumalanpalvelustekstit pääsiäispäivästä kaikkien pyhien sunnuntaihin.

Kaikkien pyhien sunnuntai merkittiin ortodoksiseen juhlakalenteriin 400-luvun alussa. Päivästä kaikkien pyhien kunniaksi löytyy maininta niin Johannes Krysostomokselta kuin Efraim Syyrialaiselta. Syyrialaisessa kalenterissa kaikkien pyhien sunnuntai mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 411. Roomassa ensimmäinen kaikkien pyhien kirkko vihittiin vuonna 609 ja Konstantinopolissa vuonna 883.

Pentekostarionin tekstit perustuvat pääosin Basileios Suuren veljen Gregorios Nyssalaisen homilioihin. Gregoriosta voidaan pitää pääsiäisen juhlakauden hymnien isänä.

Gregorios piti vuosina 379–389 neljä kuuluisaa pääsiäissaarnaa (379: In Sanctum Pascha; 382: De Tridui Spatio; 388: In Sanctum et salutare Pascha; 389: In Luciferam Sanctam Domini Resurrectionem). Näistä Gregorioksen homilioista tulevat pääsiäiskanonin kehotukset ”Ylösnousemisen päivä! Ihmiset kirkastukaamme!”, ”Nyt on kaikki täynnä valoa: taivas ja maa!” ja ”Tämä on valittu ja pyhä päivä!”.

Pyhän Gregorioksen homilioista ovat myös monet pääsiäisjuhlan stikiiroiden kielikuvat Jumalansynnyttäjästä: ”Iloitse sinä, oi pyhitetty jumalallinen Ylimmäisen asumus, sillä sinun kauttasi, oi Jumalansynnyttäjä, on annettu ilo niille, jotka sinulle veisaavat: Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, oi puhtain Valtiatar!”

Helatorstain saarnan (Sermon Ascensionem Christi) pyhä Gregorios Nyssalainen piti vuonna 388 ja kymmenen päivää tuon jälkeen hän puhui homilian (Sermon Spiritu Sancto) helluntaijuhlassa.

Piispa Gregorioksen pääsiäisen juhlakauden saarnat ovat typologisia. Niissä keskitytään selittämään, miten Vanhan testamentin psalmien ennustukset ovat toteutuneet Uudessa testamentissa ja kirkon kokemuksessa.

Gregorios ottaa esille esimerkiksi psalmin 22 ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu”. Psalmissa kerrotaan Georgioksen mukaan siitä, miten itse Pyhä Henki on lohduttajamme vaarojen keskellä: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi” (Ps. 22:4).

Psalmissa 24 ”Herran on maa ja kaikki mitä siinä on, maanpiiri ja ne, jotka siinä asuvat” (Ps. 24:1) Gregorios näkee Jumalan ihmiseksi tulemisen täyteyden: ihmiseksi tullut Jumala tuli kaikeksi kaikille! Psalmin jae ”Kuka saa nousta Herran vuorelle, kuka astua pyhään paikkaan?” (Ps. 24:3) kuvaa Gregorioksen mukaan ylösnousemisen kautta synneistä vapautuvaa ihmistä, joka hyvillä töillään nousee Herran vuorelle.

Helluntain homiliassa Gregorios lainaa vigilian prokimenipsalmia ”Herra on kuningas, Hän on pukenut itsensä korkeudella” (Ps. 93:1) ja arkipäivän liturgian antifonipsalmia ”Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein” (Ps. 92:1). Näissä sitaateissa todetaan Gregorioksen mukaan se, miten pääsiäiskausi on avannut meidät ymmärtämään sen Jumalan kuninkuuden, jonka Paavali kuvaa toisessa korinttilaiskirjeessä meille annettuna Pyhän Hengen lahjana: ”Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siellä on vapaus” (2. Kor. 3:17).

Gregorios tukeutuu ajattelussaan Raamattuun ja synodeissa ilmaistuun uskontunnustukseen. Se oli vahvistettu kokonaisuudessaan toisessa ekumeenisessa kirkolliskokouksessa Konstantinopolissa vuonna 381, eli vain seitsemän vuotta ennen Gregorioksen helluntaisaarnaa.

Pyhän Gregorioksen homilioissa pyhiä kirjoituksia ei käytetä ylösnousemuksen, taivaaseenastumisen tai helluntain tapahtumien rationaaliseen ymmärtämiseen. Gregorioksen mukaan pelastushistoriaa ei voi käsittää järjellä. Nuo tapahtumat on vain elettävä niin kuin ne meille annetaan kirkon kokemuksessa.

Gregorioksen siirtämä tapa ihmetellä ja ylistää pelastustekoja näkyy oktoehoksen troparissa Jumalansynnyttäjälle: ”Ymmärryksen ylittäviä ja korkeasti kunniakkaita ovat kaikki Sinun salaisuutesi, oi Jumalansynnyttäjä, joka puhtauden sinetillä lukittuna ja neitsyyden säilyttäen osoittauduit totisen Jumalan synnyttäneeksi totiseksi Äidiksi”.

12.6.2025