
Kuopion ortodoksinen seurakunta
Jumalanpalvelukset ja muut tapahtumatUusimmat uutiset

Kristus nousi kuolleista – Totisesti nousi!

Siilinjärven alue siirtyy itäiselle alueelle

Pääsiäismunien koristelupaja 14.4.

Käsityöpiirin pääsiäismyyjäiset Iisalmessa 12.4. klo 10-13

Pyhittäjä Trifon kutsuu pyhiinvaellukselle to-ma 28.8.-1.9.2025

Pääsiäisvaellus toisena Pääsiäispäivänä Syvänniemeltä Karttulaan

Tie Kristuksen ylösnousemukseen
Ortodoksinen kirkko viettää valoisaa juhlaa, Herramme Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta. Kirkon liturginen elämä johdattaa meidät tähän juhlaan.
Aloitimme matkan suuren paaston valmistusviikoilla. Jumalanpalveluksissa luettiin evankeliumin katkelmia, joissa kirkko muistutti meitä paaston ja rukouksen merkityksestä, rakkaudesta Jumalaan ja lähimmäisiin ja siitä, mitä Herra kysyy meiltä viimeisellä tuomiolla.
Sitten alkoi suuri paasto polvirukouksineen. Me muun muassa luimme Andreas Kreetalaisen ihmeellistä kaanonia, Maria Egyptiläisen elämänkertaa ja Jumalansynnyttäjän akatistosta. Lopulta suurella viikolla muistelimme Kristuksen kärsimyksiä.
Ja nyt, vihdoin, matka on kuljettu ja hetki on koittanut, se hetki, jota varten kaikki tämä on tehty. Pääsiäinen liittyy luonnon heräämiseen talven ”unikuolemasta”, uuden elämän alkuun ja sisäiseen uudistumiseemme. Se on suuri juhla, juhlien juhla. Samalla se on myös meidän henkilökohtaisen uudistumisemme juhla. Mielemme, sydämemme ja sen myötä myös tekomme sekä käyttäytymisemme uudistuvat.
Varhaisen kirkon aikana, kun selkeää kirkollista järjestystä ei vielä ollut, pääsiäisjuhlaa vietettiin ensimmäisen ohranlyhteen eli maan ensimmäisten hedelmien uhrina. Lain mukaan ensimmäinen sato kuului Jumalalle, joten ruokaa sai syödä vasta uhrin jälkeen.
Ajan myötä pääsiäiseen yhdistyi happamattoman leivän juhla, jolloin kaikesta hapatetusta tuli päästä eroon kodissa, puhdistautua Jumalan edessä ja aloittaa uusi elämä. Ja meidän kristillisessä perinteessämme ensimmäinen sato, herääminen talvesta, puhdistautuminen ja elämän uudistuminen tulivat osaksi pääsiäisperinnettä. Tietenkin kirkko lisäsi tähän aineelliseen ymmärrykseen myös hengellisen merkityksen: ylösnousemuksen, ikuisen elämän Jumalan kanssa.
Jumala suokoon meille voimaa kulkea tämä matka, kohdata Herramme ylösnousemus ja jatkaa eteenpäin uusin voimin ja toivon täyttäminä, kantaen Jumalan rakkauden valoa.
Rovasti Jelisei Rotko
Tulevia tapahtumia
Suuri ehtoopalvelus (klo 16 Suuri ehtoopalvelus Katedraali)
Pääsiäisvaellus toisena Pääsiäispäivänä Syvänniemeltä Karttulaan
Pääsiäisvaellus toisena Pääsiäispäivänä Syvänniemeltä Karttulaan Perinteinen toisena pääsiäispäivänä maanantaina 21.4. vaellettavan pääsiäisvaelluksen lähtöpaikka on Syvänniemen tsasouna (Mihailantie 8). Vaelluspäivä alkaa rukoushetkellä tsasounassa klo 10.00, josta matka jatkuu Syvänniemen luterilaiselle kirkolle, Sourun ruukille, ortodoksiselle hautausmaalle, Savikoskelle ja Karttulan vapaaseurakunnan seurakuntatalolle, missä on mahdollisuus ruokailuun vaelluksen päätteeksi. Reitti kulkee pääosin metsäpolkuja ja -teitä pitkin. Taukopaikat ovat Sourun ruukilla, ort. hautausmaalla ja Savikoskella. Matkan varrella rukoillaan, lauletaan, mietiskellään hiljaisuudessa ja kuullaan alueen historiaa. Järjestäjien puolesta eväsleivät ja kahvi/tee tarjotaan puolessa välissä vaellusta, mutta silti omat eväät ja juomista on tarpeen ottaa omaan reppuun. Vaelluksen pituus on 17 km. Vaelluksen järjestävät Kallaveden seurakunta, Kuopion ortodoksinen seurakunta, Syvänniemen kyläyhdistys ja Karttulan vapaaseurakunta.
Päivystäjä (Päivystäjä)
Liturgia (klo 10 Liturgia Katedraali , Lasten pääsiäinen)
Liturgia (klo 10 Liturgia Tervo)
Liturgia (klo 10 Liturgia Lapinlahti)

Lähimmäisen hyväksi, Jumalan kunniaksi
Seurakuntamme tarjoaa jäsenille erilaisia tapahtumia, kokoontumisia ja harrastuksia.

Kasteet, hautajaiset, häät ja muut toimitukset
Olemme mukana monissa elämäsi merkittävimmissä juhlissa ja hetkissä. Löydät sivuiltamme paljon tarkkaa tietoa kaikista pyhistä toimituksistamme.
Avoimet ovet, pitkät perinteet
Seurakunnassa asioita pohditaan, päätetään ja tehdään usein yhteistyön voimalla.
Seurakunnalla on pitkät perinteet jo vuodesta 1846, ja se näkyy alueella selvästi. Alueelle saapuneet rakensivat vanhalla taidolla, käsityöllä ahkerasti pyhäkköjä joista monet ovat vieläkin upeassa kunnossa.
