Työpajat

Yksi kirkkolaulupäivien tärkeä toimintamuoto on työpajatoiminta. Lauantaiaamupäivän aikana pyörivät työpajat kestävät kukin tunnin ja kirkkolaulupäivävieraat voivat osallistua kahteen eri työpajaan paitsi osallistujat ekskursioon Sonkajanrantaan ja lasten ja nuorten työpajoihin, jotka kestävät koko aamupäivän (9.30-11.45). Alla on esiteltynä vuoden 2020 peruuntuneiden kirkkolaulupäivien työpajat. Vuoden 2021 uusille kirkkolaulupäiville järjestetään lisää työpajoja kuten Ortodoksinen Joensuu -kierros ja mieskuorotyöpaja. Näistä päivitetään lisää tietoa tälle sivulle syksyn 2020 aikana.

Työpajat lauantaina klo 9.30–10.30 ja klo 10.45–11.45:

Äänenhuolto

Kuorolaisen tärkein työväline on lauluääni ja sen kunnosta ei voi koskaan huolehtia liikaa. Tule oppimaan koulutetun laulupedagogin ohjauksessa hyödyllisiä harjoitteita äänen hyvinvoinnin edistämiseksi ja laulutekniikan vahvistamiseksi.

Alexander-tekniikka

Haluatko parantaa kehotietoisuutta ja itsetuntemusta sekä saada apua erityisesti pään, niskan ja selän asennoista johtuviin ongelmiin? Alexander-tekniikka on menetelmä, jonka avulla puretaan taakaksi koettuja ja haitallisia tapoja liikkua ja olla. Menetelmä on lempeä eikä sisällä kovaa fyysistä rasitusta, vaan pyrkii löytämään keholle luonnollisen tavan liikkua ja olla. Alexander-tekniikan nimi tulee sen kehittäjältä, australialaiselta näyttelijältä F.M. Alexanderilta. Tekniikkaa on opetettu jo yli sata vuotta ja sen luotettavuus on ehditty toteamaan moneen kertaan.

Säveltäjätapaaminen: Timo Ruottinen

Kirkkolaulupäivät ovat kutsuneet tapahtuman säveltäjävieraaksi tamperelaisen Timo Ruottisen. Timo Ruottinen on pitkän linjan musiikkimies, joka on tehnyt varsinaisen työuransa taidehallinnon ja musiikin äänitetuotannon parissa. Hän on toiminut mm. Tampere-talon talousjohtajana sekä perustamansa Alba Records -levy-yhtiön toimitusjohtajana.

Koko elämänsä ajan Ruottinen on musisoinut ja säveltänyt aktiivisesti. Myös ortodoksinen kirkkolaulu on ollut Timon sydäntä lähellä jo vuosikymmeniä. Hän ollut mm. aktiivinen Tampereen ortodoksisen kirkon kuoron tenori ja toiminut myöhemmin myös kuoron johtajana. Niiden myötä Timosta on tullut varsin tuottelias ortodoksisen kirkkomusiikin säveltäjä, ja hänen teoksiaan ovat laulaneet lukuisat maamme ortodoksiset kuorot. Teokset tunnetaan usein levollisen kauniista harmonioistaan sekä ennakkoluulottomista tavoista yhdistää eri perinteiden liturgista musiikkia moderniin harmoniamaailmaan, jota voi löytää vaikkapa jazz-musiikista.

Tule kuuntelemaan säveltäjän ajatuksia liturgisen musiikin äärellä. Kysele niistä tai kerro omista kokemuksistasi säveltäjän musiikin parissa.

”Kanttorin pikakurssi”

Mikä ihmeen stikiirasävelmä ja miten annan äänet ehtooveisuun? Lauletaanko nyt Autuas se mies ja mistä löydän litanian stikiirat? Tenori on sairastunut, miten menikään 7.sävelmän tenoristemma?
Tule kokemaan hetki kanttorin työn laaja-alaisuutta ja selvittämään olisiko sinulla edellytyksiä kirkkomusiikin opintoihin ja kanttorin uralle. Työpajassa perehdytään kanttorin ammattitaidon eri osa-alueisiin ja harjoitellaan ehtoopalveluksen kanttorin tehtäviä. Työpajan ohjaajana on TM, Muusikko (YAMK), dir.cant. Varvara Merras-Häyrynen, joka toimii kirkkomusiikin yliopisto-opettajana sekä Uspenskin katedraalin kanttorina.

Kuoromestari työssään

Kamarikuoro Krysostomos on toiminut vuodesta 2003 uuden suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin uranuurtajana. Alkusysäys kuoron perustamiselle oli Mikko Sidoroffin 17 vuoden iässä säveltämä Panihida. Tämän jälkeen kuoro on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia uusia ortodoksisia kirkkomusiikkiteoksia ja konsertoinut valtakunnallisesti ympäri Suomea sekä ulkomailla. Kirkkolaulupäivien toimintakanavassa pääset tutustumaan Kamarikuoro Krysostomoksen harjoituksiin ja kurkistamaan toiminnan kulisseihin. Harjoituksissa perehdytään Pasi Lyytikäisen ja Arttu Punkkisen uusiin ortodoksisiin kirkkomusiikkiteoksiin, jotka tullaan kantaesittämään saman päivän yökonsertissa ortodoksisella seurakuntatalolla. Lisäksi ohjelmistossa on Pekka Jalkasen muistopalveluksen teksteihin sävelletty Deesis, jonka kuoro kantaesitti vuonna 2013 ja äänitti kaksi vuotta myöhemmin. Kuoroa johtaa sen perustaja ja taiteellinen johtaja Mikko Sidoroff, joka toimii nykyään Saksassa Landestheater Coburgin kuoromestarina. Harjoituksiin osallistuvat myös kaikki konsertissa esitettävien teosten säveltäjät, jotka avaavat yleisölle sävellysprosessiaan.

Kirkkolaulua eri kielillä

Laajenna kirkkolaulurepertuaaria eri kielille! Työpajassa opetellaan pääsiäistropari sekä muita keskeisiä kirkkoveisuja ruotsiksi, kreikaksi, kolttasaameksi ja arabiaksi. Työskentely painottuu oikean ääntämisen harjoittamiseen ja yhdessä laulamiseen. Ohjaajina toimivat kirkkolauluun perehtyneet syntyperäiset kielenpuhujat sekä kokeneet kielenkäyttäjät.

Pyhiinvaeltajan lauluja

Ortodoksiset hengelliset laulut tempaavat mukaansa pyhiinvaeltajan laulujen vanhat ystävät ja ensikertalaiset! Tule laulamaan eri puolilta ortodoksista maailmaa kerättyjä hengellisen kansanperinteen helmiä. Ota mukaan Pyhiinvaeltajan lauluja (2014, moniääninen nuottikirja) tai hanki kirja paikan päällä.

Pyhiinvaeltajan laulujen moniäänisen nuottikirjan voi tilata PSHV:lta osoitteesta pshv@ort.fi (10€ + postikulut).

Lasten toimintakanava

Kesto 9.30-11.45.

Kaikenikäisille lapsille on omassa toimintakanavassa tarjolla monenlaista puuhaa! Ortodoksisten nuorten liitto ry järjestää lapsille musiikkiohjelmaa, kasvomaalausta, pelejä, väritystä ja monenlaista muuta mukavaa tekemistä.

Nouse nuori ortodoksi! – Nuorten musiikkityöpaja

Kesto 9.30-11.45.

Nuorten työpajassa tutkaillaan musiikin maailmaa niin pop/jazzin kuin kuoromusiikinkin näkökulmasta avoimin ja innostunein mielin. Aiempaa musiikkikokemusta ei vaadita. Halutessasi ota mukaan oma soittimesi.

Ekskursio: Pyhien jäljillä Sonkajanrantaan, akatistos

Kesto 9.30-11.45.

Lähde pyhän marttyyri ja tunnustaja Johanneksen (k. 1918) jalanjäljille Sonkajanrannan kylään, pyhän Hannan kirkkoon! Matkalla tutustut kirkkomme uusiin pyhiin kertomusten ja kirkkoveisujen myötä. Paikan päällä lauletaan yhdessä akatistos pyhälle Johannes Sonkajanrantalaiselle. Oppaana toimii TT Maria Takala-Roszczenko, Itä-Suomen yliopiston kirkkomusiikin professorin tehtävien hoitaja.