Olet täällä

Saarna Valamon luostarissa Valamon pyhien muistopäivänä

Tänään 7. sunnuntaina helluntaista päivän Matteuksen evankeliumi nostaa esille kaksi Jeesuksen parantamisihmettä: kahden sokean sekä mykän miehen parantamisen.

Jeesuksen tekemät ihmeteot eivät olleet hänen voimiensa todistusta, vaan hänen sanallisen opetuksen rinnalla tapahtuvaa tavallista toimintaa. Ihmetekojen tehtävänä oli julistaa Jeesuksen Jumaluudesta ja taivaan valtakunnan todellisuuden läsnäolosta.

Päivän evankeliumitekstissä näkönsä takaisin saaneet sokeat sekä puhekykynsä ja elämänsä takaisin saanut mykkä mies ovat ennen kaikkea esimerkkejä palavasta uskosta. Tuo usko Jeesukseen Kristukseen avaa ihmisen inhimillisyyden Jumalan kuulemiseen, näkemiseen ja ylistämiseen.

Parantuminen oli näille sokeille ja mykälle uuden elämän lahja ja mahdollisuus. Jeesus ei kuitenkaan tee parannusihmeitä vain yksittäisten ihmisten elämänmuutoksen vuoksi. Tavoitteena on kutsua kaikkia ihmisiä pelastukseen ja julistaa Jumalan valtakunnan todellisuutta kaikkialla.

Päivän epistola tekstissä apostoli Paavali muistuttaa yhteisestä toiminnasta Jumalan valtakunnan edestä. Hän sanoo: ”Hyväksykää siis toinen toisenne, niin kuin Kristuskin on hyväksynyt omikseen teidät, Jumalan kunniaksi.” (Room. 15:6)

Kirkon jäseninä, yksilöinä ja yhdessä kirkkona, päämäärämme on elämä Jumalan yhteydessä. Kirkko ei ole vain tiettyjen ihmisten yhteisö, vaan se on inhimillisistä ominaisuuksista riippumatta avoin kaikille. Emme siis voi valita matkakumppaneitamme matkallamme kohti pelastusta, vaan tehtävämme on kasvaa toistemme hyväksynnässä, tuntemisessa ja arvostuksessa.

Tänään vietämme myös Valamon pyhien yhteistä muistopäivää. Nuo lähes 60 tunnettua pyhää ovat kilvoittelijoita, jotka ovat toimineet ortodoksisen uskon todistajina ja todeksi eläjinä lähiseuduillamme. Pyhistä osa keskittyi kilvoitteluun yksinäisyydessä ja toiset taas luostarissa. Joitakin Valamon kilvoittelijoista kutsuttiin palvelemaan esipaimenina. Jotkut taas joutuivat todistamaan uskostaan väkivallan edessä ja kohtasivat marttyyrikuoleman.

Valamon pyhien joukko on moninainen, mutta heitä yhdistää paitsi yhteys Laatokan Valamon luostariin myös vahva yhteinen usko Jeesukseen Kristukseen.

Päivän epistolatekstissä apostoli Paavali kirjoittaa vielä: ”Jumala, jolta kestävyys ja rohkaisu tulevat, antakoon teidän olla keskenänne yksimielisiä Kristuksen Jeesuksen tahdon mukaisesti, niin että te yksimielisesti, yhdestä suusta ylistäisitte Jeesuksen Kristuksen Jumalaa ja Isää.” (Room. 15:5)

Olemme nyt koolla tässä pyhässä liturgiassa toimittaaksemme yksimielisyydessä jumalallisen ehtoollisen sakramentin. Tämä jumalanpalvelus on meille voima kilvoituksessa, mutta myös esimakua tulevasta Jumalan valtakunnasta.

Valamon pyhät, rukoilkaa Jumalaa meidän puolestamme!

Aamen.

 

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi