Olet täällä

Saarna ristin ylentämisen jälkeisenä sunnuntaina Juuan Pyötikössä

”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!” (2. Kor. 5:17)

Apostoli Paavali kirjoittaa toisessa korinttilaiskirjeessään siitä muutoksesta, jonka Jumalan syntyminen ihmiseksi saa aikaan.

Paavalin huolena oli se, että pakanoista kristityksi kääntyneet eivät olleet sisäistäneet kristinuskon perusviestiä.

”Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua” (Room. 1.19–20).

Näin apostoli moitti niitä, jotka eivät seuranneet kristillisiä ihanteita lähimmäisen rakkaudesta tai perhemoraalista.

Kaikissa Paavalin kirjeissä toistuu sama ajatus uudesta ihmisyydestä, ”pukea yllenne uusi ihminen, joka on luotu sellaiseksi kuin Jumala tahtoo, elämään oikeuden ja totuuden mukaista, pyhää elämää” (Ef. 4:24).

Kuulimme sen tänä päivänä epistolassa kristityille: ”Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa” (Gal. 2:20).

Laulamme uuden ihmisyyden lupauksen useina kirkkovuoden suurina juhlina troparissa ”Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne” (Gal. 3:27).

Uusi ihmisyys on keskeisesti esillä tänään kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen juhlaa seuraavana sunnuntaina. Se on esillä, koska ristin kautta maailmaan tulleet arvot ja vanhan ihmisyyden tunnusmerkit on apostoli Paavalin kirjeissä jaoteltu selvästi.

Jälkimmäisiin Paavali listaa galatalaiskirjeessä (Gal. 5:19–22) muun muassa siveettömyyden, epäjumalien palvelemisen, vihamielisyyden ja lahkolaisuuden.

Uuden ihmisyyden ja Pyhän Hengen hedelmiä ovat puolestaan rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus lempeys ja itsehillintä.

Nämä ovat siirtyneet kirkon perinteessä niin keskeisiksi arvoiksi, että ne ovat antaneet nimet kolmelle tänään (17.9.) muistettavalle roomalaiselle marttyyrille.

Näin näitä tuntemattomia marttyyreita muistellaan uskona–Pistis, toivona–Elpis, rakkautena–Agape ja viisautena–Sofia.

17.9.2017

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi