Puheen lahja
Käymme suuren paaston tielle, matkalle kohti pääsiäistä, Kristuksen ylösnousemuksen juhlaa.
Paaston tarkoitus on auttaa riisumaan elämäämme turhasta ja kirkastamaan meissä olevaa aitoa ihmisyyttä.
Suuressa paastossa luemme pyhän Efraim Syyrialaisen rukousta:
”Herra, elämäni valtias! Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki. Anna minulle, sinun palvelijallesi, sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki. Oi, Kuningas ja Herra! Anna minun nähdä rikokseni ja anna, etten veljeäni tuomitsisi, sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti. Aamen.”
Paastorukouksessa pyydämme Jumalalta voimia ja opastusta vapautua turhanpuhumisesta.
Jumalan luoduista juuri ihmisellä on erityinen puhumisen lahja, mahdollisuus niin suulliseen kuin kirjalliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa.
Puheen lahja heijastelee ihmisessä olevaa Jumalan kuvaa, sillä Luoja loi maailman Sanansa voimalla (1 Moos. 1:3–29).
Lahjaamme sisältyvät riski ja vastuu, koska sanoillamme voimme luoda ympärillemme paitsi kaunista, myös ahdistusta, pelkoa ja tuhoa.
Siksi meitä opastetaan harkitsevaisuuteen puheessamme, sillä kun sanamme poikkeavat hyvästä tarkoituksestaan, niistä tulee paitsi turhia, myös syntisyytemme taakkaa.
Elämme ajassa, jossa arvostetaan sananvapautta, perusteltua kritiikkiä ja sosiaalisuutta. Nopeaan ja laajaan ajatustenvaihtoon on käytettävissä monia kanavia, joita useimmat meistä käyttävät.
Kääntöpuolena ovat medioissa ja keskusteluissa useimmiten eniten tilaa saavat äärimmäiset ja kärkevät sanat, joiden laajaa ja jopa musertavaa vaikutusta emme aina ymmärrä ajatella.
Puheemme on toimintaa, jonka vaikutuksista vastuu kuuluu meille itsellemme.
Närkästyneenä, pettyneenä tai vihastuneena sanotut sanat voi sovittaa pyytämällä anteeksi ja väärinymmärrykset korjata keskustelemalla.
Paras tapa sopia riita on tehdä se kasvotusten toisen kanssa.
Olkoon paaston matkalla tukemanne pyhän Iisak Syyrialaisen opetus:
”Jos et voi olla toiselle armollinen, puhu hänelle edes kuin olisit syntinen. Jos et ole rauhantekijä, älä ainakaan ole rettelöitsijä. Jos et voi olla ahkera, ole ajatuksissasi laiska. Jos et ole voittaja, älä korota itseäsi lyödyn yläpuolelle. Jos et voi sulkea suuta siltä, joka puhuu toisesta halveksuvasti, pidättäydy ainakin tukemasta häntä.”
Paimenkirje suuren paaston alkaessa 2013