Olet täällä

Puhe igumenia Mikaelan tehtävään siunaamisessa

Arvoisa Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin igumenian tehtävään siunattu Mikaela!

Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari on Suomen ortodoksisen kirkon helmi, joka edustaa rukouksen ja kilvoituksen jatkuvuutta pohjoisilla alueilla.

Ensisijaisesti tämä luostari on sisarten koti, teidän hengellinen parantolanne ja kuuliaisuutenne kilvoituskenttä. Lintula on myös jatkuvan rukouksen ja Jumalan ylistämisen paikka, jossa kannetaan esirukouksia koko maailman puolesta. Tämä on myös pyhiinvaelluskohde ja ortodoksisuuden tunnetuksi tekijä Suomessa.

Kesäkuun 13. päivä saimme suru-uutisen auto-onnettomuudesta, jonka seurauksena 14 vuotta Lintulan luostarin johtajana toiminut igumenia Marina menehtyi. Jätimme hänelle jäähyväiset hautauspalveluksessa 21. kesäkuuta ja tänään kannamme esirukouksia hänen haudallaan toimitettavassa muistopalveluksessa.  

Jokaisella luostarilla on oma historiansa ja perinteensä, johon johtaja sisariston tai veljestön palvelijana antaa oman vaikutuksensa. Igumenia Marinan johdolla Lintulan luostarin vakaa toiminta jatkui ja yhä useammat pyhiinvaeltajat löysivät tiensä kirkon yhteyteen. Tämä luostari vakiintui jokaisen kulkijan vieraanvaraisesti vastaanottavaksi paikaksi, jossa ortodoksisuus on läsnä aitona jumalanpalveluselämästä kumpuavana rakkautena.

Igumenia Marina luostarin karjalais- ja suomalaistaustaisena johtajana sai haasteekseen luostariperinteen ja yhteiskunnallisten muutosten yhteensovittamisen. Tuntien luostarin varhaisvaiheiden haasteet ja evakkovuosien koettelemukset hän ymmärsi, että tasapaino löytyy jatkuvasta luostarikuuliaisuuden harjoituksesta. Tuo kuuliaisuus ei merkinnyt ankaruutta tai kuria, vaan vapaaehtoiseen yhteistoimintaan perustuvaa järjestystä, joka nousee rukouksesta ja siunauksen pyytämisestä.

Joskus luostareitamme saatetaan kritisoida siitä, ettei niissä suurien vierailijamäärien vuoksi ole tilaa yhteisölle ja rauhoittumiselle. Lintulan elämässä tasapainoa on haettu siten, että kesäkausi on vilkas, mutta talvisin hiljennytään sisariston kesken. Igumenia Marina kuitenkin painotti usein, ettei luostariasukkaan sisäinen rauha katoa hälyn keskellä, jos se nousee hänen sydämestään. Hän tunsi paikan merkityksen kilvoitukselle, mutta tiesi hiljentymisen lähtevän omasta persoonasta. Siksi keskeistä on kaikissa luostarin toimissa omien ajatusten syrjään jättäminen ja Jumalan puoleen kääntyminen, jolloin raskaskin työ tuntuu keveältä.

Igumenia Marina pohti usein kutsumuksen merkitystä ihmisen elämässä. Hän määritteli sen ihmisessä syvällä piilossa olevaksi ikäväksi ja kaipuuksi parempaan ja onnellisempaan elämään. Ilman Jumalan kutsua ja lujaa uskoa jokainen tehtävä on ihmiselle raskas ja iloton.

Igumenia Mikaela, sinut on kutsuttu ja valittu Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin johtajaksi. Tietoisena kutsumuksestasi luostarielämään, haluan muistuttaa Jumalan armon lahjasta, joka kantaa sinua uudessa tehtävässäsi.

Luostariyhteisö tavoittelee enkelielämää, jossa ”igumenia on luostariperheen äiti, joka huolehtii sisarten hengellisestä ja aineellisesta hyvinvoinnista omaa aikaansa säästämättä. Hän opastaa sisaria kilvoittelemaan oikein ja järkevästi ohjaten heitä sielun pelastukseen.” (Lintulan luostarin ohjesääntö 1.2.2011)

Apostoli Paavali antaa Timoteokselle ohjeen hänen palvelutehtävässään: ”Näytä uskoville hyvää esimerkkiä puheissasi ja elämäntavoissasi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa.” (1. Tim. 4:12b) Tämä yksinkertaiselta tuntuva ohje on pätevä myös igumenian tehtävään, sillä hän valvoo, että yhteisön ja sen jäsenten valitsema tie on oikea.

Pyhä Basileios Suuri Laajemmassa luostarisäännössään käsittelee esimerkkinä olemista ja painottaa, että luostarinjohtajan ”tulisi sädehtien noudattaa elämässään Herran jokaista käskyä, etteivät he, jotka ovat hänen ohjauksessaan ajattele Herran käskyjen hylkäämistä, koska niiden seuraaminen tuntuu mahdottomalta.”  Luostarisäännön ohjeen mukaan uskollisuus, nöyryys ja kuuliaisuus saavat Jumalan rakkauden heijastumaan paitsi johtajan jokaisesta teosta, myös hänen pelkästä hiljaisesta läsnäolostaan.

Igumenia Mikaela, johtaja tarvitsee viisaan mielen ja hyvän sydämen. Haluan muistuttaa sinua Kristuksen sanoista: ”Oppikaa minulta: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä” (Matt. 11:29). Siksi Herran käskyjen tutkiminen ja seuraaminen ovat turvallinen tie jokaiselle kristitylle, mutta erityisesti sille, jonka toiset ovat valinneet johtajakseen.
 
Luostarin johtajana vastuullasi on ensisijaisesti sisaristo, mutta myös osaltasi kirkkomme tehtävä yhteiskunnassamme ja ympäröivässä maailmassa. Aikaamme vaivaa pyrkimys äärimmäiseen vapauteen ja riippumattomuuteen niin elämässä yleensä kuin eri elämänalueillakin. Luostarielämän vahva yhtäaikainen sitoutuminen yksinäisyyteen ja yhteisöön ovat yksi esimerkki kokemuksesta, jonka kautta Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari voi palvella etsiviä, kuormitettuja tai syrjäytyviä ihmisiä yhteiskunnassamme.

Puheeni alussa vertasin Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostaria helmeen. Te luostarin sisaret olette valinneet uuden igumenian yhteisöllenne. Hänen johdollaan jatkatte yhteistä rukousta, joka pitää yhteisöelämänne kauniina ja elävänä kuin simpukan sisällä loistavaksi syntyvä helmi.

Toivotan igumenia Mikaelalle oikeamielisyyttä, kärsivällisyyttä ja lujuutta arvokkaassa tehtävässä Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin johtajana.

Toivon, että te, igumenia Mikaela ja Lintulan sisaristo, Kristuksen ohjeen mukaisesti kannatte toisianne kilvoituksen tiellä, jonka määränpää on Jumalan valtakunnassa.

 

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi