Olet täällä

Uskonnonopetus arvomaailman rakentajana

Uskonnonvapaus on yksi ihmisen perusoikeuksista ja yhteiskunnan tehtävänä on huolehtia oikeuden toteutumisesta ja riittävästä uskonnonopetuksen järjestämisestä.

Suomessa kouluissa annettavan uskontokasvatuksen lähtökohtana on antaa rakennusaineita paitsi yksilön omaan kasvuun myös toimintaan yhteiskunnan ja globaalin maailman kansalaisena.

Vakava arvomaailmaamme ravisteleva asia on ollut Japanin maanjäristystä seurannut ydinvoimasta aiheutunut katastrofi. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos toteaa kirjeessään Japanin onnettomuuden jälkeen: ”Luojamme antoi meille auringon, tuulen, veden ja valtameret, jotka voivat tuottaa meille kaiken tarvitsemamme energian” ja kysyy ”miksi pidämme kiinni vaarallisista energian tuottamisen tavoista?” 

Kyseessä on siis arvovalinta, jonka vaikutukset eivät vaikuta vain omaan, vaan koko ihmiskunnan elämään.

Uskontojen vaikutus eri kulttuurien moraali- ja arvokäsityksiin on kiistaton. Oman yhteiskuntamme arvomaailma on rakentunut kristilliselle uskolle ja sen arvoperustalle, jonka kunnioitus on keskeinen osa elämää Suomessa.

Yhteiskuntamme nykypäivää ovat myös moniarvoisuus ja -kulttuurisuus, joiden kanssa meidän on käytävä jatkuvaa vuoropuhelua eri tasoilla.

Yhdessä suomalaisten uskontojen johtajien kanssa painotamme nykyisen suomalaisen moniarvoisen uskonnonopetusjärjestelmän etuja ja kehitysmahdollisuuksia. Olemme vakuuttuneita siitä, että kunnioitus toisen vakaumusta kohtaan syntyy vahvasta omasta uskonnollisesta ja siihen pohjautuville arvoille rakentuvasta identiteetistä.

Haluan korostaa arvokasvatusta uskonnonopetuksen osana. On selvää, ettei pelkkä oman uskonnon perinteiden, tapojen ja opin tuntemus riitä, vaan tavoitteena on oltava elämää ja toimintaa ohjaavan arvopohjan rakentaminen.

Kysymys uskonnonopetuksen arvokasvatuksesta suomalaisen kouluopetuksen osana on siis otettava vakavasti. Arvot ja etiikka eivät saa olla vain tietoa tai sääntöjen opettelua, vaan oman kokonaisvaltaisen ymmärryksen ja arvomaailmaan pohjautuvan harkinnan kehittämistä.

Uskonnonopetus on siis ainutlaatuinen mahdollisuus kasvattaa yhteiskunnastamme, globaalista tilanteesta sekä koko luomakunnasta realistisen vastuun ottavia sukupolvia.

16.3.2011

 

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi