Olet täällä

Tervehdys Turun kirkon 170-vuotisjuhlaan

Pyhä marttyyri Aleksandra liittää Suomen Turun Rooman kaupunkiin. 170 vuotta sitten vihityn Turun ortodoksisen kirkon taivaallinen suojelija on 300-luvulla eläneen Rooman keisarin Diocletianuksen vaimo Aleksandra.

Kirkon perimätiedon mukaan pakanakeisarin vaimo tunnusti kristinuskon ja kärsi marttyyrikuoleman.

Kirkon juhlakalenteriin Aleksandra Roomalainen merkittiin 900-luvulla kirjoitetussa Basileioksen Menologionissa, jota säilytetään Vatikaanin kirjastossa Roomassa.

Slaavilaisessa perinteessä Aleksandra Roomalaista muistellaan yhdessä Georgios Voittajan kanssa ja heille on 1300-luvulta lähtien myös yhteinen muistopäivä 23. huhtikuuta.

Pyhän Aleksandra Roomalaisen kirkko Turussa vihittiin syyskuussa 1846.

Kirkko rakennettiin Krimin sodan alla, jolloin maailmanpoliittinen tilanne muistutti kovasti tätä päivää. Venäjän tsaari Nikolai I oli yrittänyt osmanien imperiumin eli nykyisen Turkin lyömistä, mutta sai vastaansa Britannian, Italian ja Ranskan Krimin sodassa (1853–1856).

Krimin sodan meritaisteluja käytiin Kronstadtin saarelta Kamtšatkaan ja Ruotsinsalmesta Odessaan.

Kirkot Nikolain saksalaisen vaimon suojeluspyhän kunniaksi rakennettiin tuohon aikaan Suomen Turkuun ja Saksan Bad Emsiin.

Molemmat pyhän Aleksandran kirkot seisovat edelleen paikoillaan julistamassa idän ja lännen pyhien siteistä, jotka kestävät maailmanpolitiikan myllerrykset.

Sain Jumalan armosta palvella Turun seurakuntaa lähes viisi vuotta. Muistan hyvin kirkon 130-vuotisjuhlat ja sinne silloin kokoontuneet kirkonpalvelijat, sen kaunistajat, veisaajat ja rukoilevat.

Samalla kun muistelen kiitollisuudella vuosiani Turussa, toivotan pyhän marttyyri Aleksandran kirkolle ja sen seurakunnalle siunausta ja monia armorikkaita vuosia.

4.9.2016

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi