Olet täällä

Joulupaastokirje 2015: "Mikä rakkaus?"

Raamattu on täynnä viittauksia Jumalan ”armolliseen” ja ”myötätuntoiseen” rakkauteen. Ne tarkoittavat sitä, että Jumala välittää huolistamme ja osallistuu kärsimyksiimme.

Jumalan rakkauden suurin ilmaus oli se, että Hän teki ensimmäisenä jouluna itsensä yhdeksi meistä. Tästä syystä Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni” (Joh. 15:15).

Jumalan rakkaus ei ole vain aineetonta vaan se on myös ihmisten välistä ja koskettavaa. Raamattu kertoo häähuoneen rakkaudesta, joka on vahvasti molemminpuolista.

Apostoli Paavali vertaa efesolaiskirjeessä (Ef. 5) rohkeasti Kristuksen rakkautta kirkkoa kohtaan aviopuolisoiden väliseksi rakkaudeksi. Tästä syystä avioliiton sakramentin yhteydessä avioparille rukoillaankin niin paljon rakkautta, että sitä riittäisi kodin ulkopuolellekin.

Tietäjien jouluna Jeesus-lapselle tuomat lahjat kulta, suitsuke ja mirha ovat kirkon opetuksessa kuvia Jumalihmisen Kristuksen työstä.

Kulta symboloi Hänen kuninkuuttaan, suitsuke pappeutta ja mirha uhrautumista. Kuningas syntyy jouluna luolassa, palvelee parantamalla sairaita ja uhraa lopuksi ristillä itsensä muiden ihmisten edestä.

"Enkeli sanoi heille: 'Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra'" (Luuk. 2:10–11).

Jouluevankeliumi kertoo ilosanoman kuninkaasta ja papista, joka joutui pakolaiseksi ja hyljeksityksi. Evankeliumin viesti on tarkoitettu lohdutukseksi niille, joilla ei ole kotia, ystäviä tai paikkaa minne mennä.

Kirkon työ alkaa yhteisestä rukouksesta.

Rukoilemme suuressa ekteniassa ”kaikkien matkustavien, sairaiden, kärsivien ja vangittujen puolesta, että Herra pelastaisi heidät” ja hartauden ekteniassa ”kaikille kristiveljillemme ja -sisarillemme armoa, elämää, rauhaa, terveyttä, pelastusta, Jumalan huolenpitoa, syntien sovitusta ja anteeksi antamista”.

Liturgiassa muistelemme ”sairaita, kärsiviä, sorrettuja ja uskonsa tähden vainottuja sekä vankeudessa olevia ja heidän pelastustaan. Muista, Herra, lahjaintuojia ja kaunistajia pyhissä seurakunnissasi sekä niitä, jotka muistavat köyhiä, ja lähetä meille kaikille laupeutesi lahjat.”

Näiden lisäksi Vigiliakirjasta on mahdollisuus lisätä hartauden ekteniaan anomuksia erilaisiin tilanteisiin.

Jumalan rakkaus ei ole vain tunne. Se on apua, armollisuutta ja myötätuntoa kaikkia muita ihmisiä kohtaan.

Ponnistelkaamme joulupaastossa tässä työssä, joka alkaa rukouksella ja jatkuu laupeudentekoina.

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi