Olet täällä

Haastattelu: Ruokakeskustelusta

Mitä mieltä Te olette kaikesta mediassa käytävästä ruokakeskustelusta? Miten kirkon silmin meidän tulisi siihen suhtautua?

- Se mitä syömme ja miten suhtaudumme ruokaan vaikuttaa koko maailman tilanteeseen. Siksi keskustelu ruoasta on merkityksellistä silloin, kun siinä ei rajoituta vain omaan ulkonäköömme tai terveyteemme, vaan tarkastellaan laajemmin koko luomakunnan hyvinvointia.

Miksi paasto on omalle kirkollemme niin olennainen asia?

- Ortodoksinen elämä rakentuu kokonaisvaltaisuuden periaatteelle, jossa kirkon elämän rytmissä vaihtelevat juhla- ja paastoajat. Paasto rakentuu yksinkertaisuuden ja kohtuullisuuden perustalle, jossa keskiössä tulisi olla kokonaisvaltainen hyvinvointimme niin sielun, ruumiin kuin hengen puolesta.

Kasvissyöjänä ihmettelen paaston aikana lihasta luopumista. Eikö olisi eettisempää luopua kokonaan lihan käytöstä?

- Ortodoksisessa perinteessä liharuoka kuuluu juhla-aterialle. Lihan tuotanto on monella tavalla luomakuntaa kuormittavaa, ja siksi paluu kohtuullisuuden periaatteeseen voisi avata ratkaisuja tilanteeseen. Jokainen voi aina itse valita kasvispitoisemman ravinnon.

Miten Kirkon jäsenten tulisi suhtautua ruoan tuotantoon, lähiruokaan, luomuruokaan, tehotalouteen? Onko jokin näistä vaihtoehdoista parempi toista vai tulisiko meidän ummistaa silmämme ja olla ainoastaan kiitollisia lautasellamme olevasta ruoasta muistaen monet maailman nälkäiset ihmiset? Miten voisimme erottaa nämä asiat toisistaan - vai voimmeko?

- Kuten tiedämme, ruoantuotannon tilannetta ja sen vaikutuksia on hyvin vaikeaa hahmottaa monimutkaistuvien tuotantoketjujen ansiosta. Perusperiaatteet taitavat kuitenkin olla kaikille selvät: lähiruoka ja mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettu ovat yleensä vähiten ympäristöä kuormittavia.

Onko ruoka tarkoitettu vain vatsan täytteeksi ja ravintona kehon polttoaineeksi vai saako sen kautta myös juhlia ja iloita- jopa ylensyödä kuten mm. jouluna usein maassamme on tapana?

- Kirkon perinteeseen kuuluu karjan ja maan hedelmien siunaaminen, jossa kannamme kiitosta Luojallemme luomakunnan huolenpidosta. Niin juhla-ateriakin on ylistystä ja kiitosta Jumalalle. Tämä meidän tulisi muistaa aina, kun käymme aterialle.

 

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi