Uuden joululevyn julkaisukonsertti Tapiolassa 10.12.

Ajankohtaista | 07.12.2023

Syntynyt on lapsi, Herra taivaan -levyllä soivat romanialaiset colindat Stiina Hakosen, Olga Heikkilän ja Elisabet Petsalon tulkitsemina.

Itäeurooppalaiset ortodoksiset joululaulut eli koljadat ovat valloittaneet ortodoksisten joulukonserttien ohjelmistot viimeisen 15 vuoden aikana. 

Romaniassa vastaavat laulut ovat nimeltään colindoja. Laulut kertovat joulun tapahtumista ja teologisesta sanomasta kansan kielellä, kansalle ymmärrettävin käsittein. 

Juhlakaudella itämaan tietäjiksi pukeutuneet lapset ja nuoret kulkevat laulaen talosta taloon kantaen mukanaan tähteä. Laulun lisäksi he saattavat esittää myös pieniä jouluaiheisia näytelmiä. Heille annetaan palkkioksi karamellejä ja kolikoita. Samantapaista perinnettä edustavat myös Suomen tiernapojat. Voidaankin sanoa, että sama perinne esiintyy koko ortodoksisella kulttuurialueella omissa kansallisissa muodoissaan alkaen Kreikasta läpi Itä-Euroopan aina Suomeen saakka.

Stiina HakosenOlga Heikkilän ja Elisabet Petsalon Syntynyt on lapsi, Herra taivaan -levyllä kuullaan valikoima romanialaisia colindoja Teemu Hämäläisen suomentamina. Sovitukset ovat kanttori Petri Hakosen ja kanttori Stiina Hakosen käsialaa.

Joululevyn julkaisukonsertti pidetään Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkolla sunnuntaina 10.12. kello 15. Konsertti päättää samalla kirkon 25-vuotisjuhlavuoden. Tapahtumaan on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 10 euroa.

Lisää aiheesta Aamun Koitossa: https://www.aamunkoitto.fi/kulttuuri/kirkas-jouluilo-kaikuu-ortodoksikanttoreiden-uudella-levylla