Uspenskin katedraalissa kokeillaan vapaaehtoista sisäänpääsymaksua

Ajankohtaista | 14.11.2023

Vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu on käytännössä lahjoitus kirkon kunnostamiseen. 

Maksulaite

Suomen ortodoksisen kirkon ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkkoon Uspenskin katedraalin on tiistaina 14. marraskuuta asennettu maksupäätteet kirkon vapaaehtoista sisäänpääsymaksua varten.

Vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu on käytännössä lahjoitus Uspenskin katedraalin kunnostamiseen. Maksun voi suorittaa maksukortilla tai lähimaksulla ja summan voi valita näytön vaihtoehdoista, jotka ovat 5, 10 tai 15 euroa. Käteismaksun voi maksaa kirkon sivuoven vieressä olevaan lippaaseen.

Nyt aloitettu vapaaehtoisten maksujen periminen toimii samalla kokeilujaksona, jonka aikana seurakunta kerää palautetta ja asiakkaiden kokemuksia maksulaitteen käytöstä ja vapaaehtoisesta pääsymaksusta. 

Uspenskin katedraali on yksi Helsingin suosituimmista turistikohteista. Joidenkin arvioiden mukaan katedraalissa vierailee vuosittain jopa puoli miljoonaa kävijää.

– Nyt katedraalin kävijöillä on mahdollisuus kiittää käynnistään osallistumalla kirkon kunnostamiseen ja osaltaan huolehtia siitä, että 155-vuotias katedraali säilyy myös tuleville sukupolville, korostaa kirkkoherra Markku Salminen.

Katedraalissa toteutetaan parhaillaan mittavia korjauksia, joista merkittävimpänä voidaan mainita monivuotinen ikonostaasin konservointi. Vapaaehtoisella sisäänpääsymaksulla kerätyt lahjoitukset tullaan käyttämään ensisijaisesti juuri ikonostaasin eli kirkkosalin ja alttarin yhdistävän kuvaseinän kunnostamiseen.  Vuonna 2018 aloitettu konservointi on edennyt yli puolen välin ja sen on määrä valmistua vuonna 2026. Ikonostaasin näkyvimmät korjaukset toteutettiin viime vuoden marraskuussa, kun ikonostaasin ylhäällä oleva kultainen risti restauroitiin ja palautettiin alkuperäiseen asuun poistamalla 1960-luvulla lisätyt sähkölamput.

Uspenskin katedraali vihittiin käyttöön 1868. Kirkko on pyhitetty Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen – uspenien – muistolle.

Voit lukea lisää Uspenskin katedraalin ikonostaasin konservoinnista ja katedraalin historiasta katedraalin omilla sivuilla: www.uspenski.fi 

Teksti: Vlada Wahlstén ja Maria Hattunen
Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta